Свободата днес и тук 19 Октомври 2019  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европейският съд потвърди присъда срещу Русия за Катин

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург потвърди окончателно присъдата срещу Русия, че не е оказала съдействие за разследването на съдбата на хиляди полски офицери, екзекутирани в Катинската гора по време на Втората световна война през 1940 г.

По оценката на историци през 1940 г. офицери от съветските тайни служби са избили в гориста местност край село Катин около 22 хиляди души, повечето от които полски военнопленници.

Според съда Русия не е представила "по позитивен начин информация" за съдбата на поляците. Русия е нарушила задълженията си да сътрудничи със съда в Страсбург, като е отказала копие от постановлението за прекратяване на наказателното дело по разстрела в Катин.

През септември 2004 г. то бе окончателно прекратено от руската Главна военна прокуратура, но постановлението бе засекретено.

На полските ищци не бе позволено да се запознаят с този документ. Европейският съд се произнесе днес по жалби на роднини на убити в Катин поляци.

17-те съдии от върховната инстанция на ЕСПЧ - Голямата камара, също като магистратите от първата инстанция през 2012 г. отбелязаха, че не могат да се произнесат по самата гибел на поляците, настъпила "58 години, преди да влезе в сила" в Русия европейската конвенция за човешките права, което става през 1998 г.

Никой никога не е бил признат за виновен във връзка с това масово убийство. През 2010 г. обаче руският парламент подчерта в декларация, че убийствата са били извършени по пряко нареждане на Йосиф Сталин и други съветски ръководители, напомня Би Би Си.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional