Свободата днес и тук 30 Март 2017  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Не съм мълчал за Белене – не мълча и за “Уестингхауз”: по повод известни злорадства на прогресивните сили

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев, http://ognyanminchev.wordpress.com

 

Докато се пилях два-три дни по мои си работи, прогресивните сили надигнали глас – къде са противниците на АЕЦ Белене да оспорят и въвеждането на американската “Уестингхаус” в българския ядрен покер? Защо мълчат, тяхната … – американски лобисти, соросоиди, храненици…? Спокойно, другари! Измекяринът си обяснява света като глобална общност от измекяри в услуга на силните на деня. За слугата – светът се състои от слуги и господари. Но светът е малко по-сложен. Хайде да сложим малко точки над “И-тата”…!

 

Първо. Основен аргумент на експертите – енергетици против АЕЦ Белене  винаги е бил липсата на необходимост от допълнителни ядрени мощности за България в обозримата перспектива от поне едно десетилетие. България потребява между 3 000 – 6 000 мегавата електроенергия взависимост от сезона, а само Козлодуй произвежда 2 000 мегавата – и то пределно евтин ток. Освен Козлодуй имаме голям потенциал от ТЕЦ, ВЕЦ и – прекалено голям – от ВЕИ (перки и волтаици). Търсенето на ток в Балканския регион спада, а сериозно увеличение на националното потребление не се предвижда – дори и при (дай Боже!) по-бърз икономически растеж: енергоспестяващите технологии вече ще доминират и на българска почва.

 

Затова най-практичният и най-евтин за България вариант за развитие на ядрената енергетика е успешната рехабилитация на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй. Ако тя се осъществи, необходимостта от заместваща ядрена мощност ще се появи (ако въобще се появи) след 2032-2034 г., т.е. – след две десетилетия. Това означава, че потребност от сериозен проект за заместваща двата реактора в Козлодуй мощност ще възникне в средата на 2020-те години, или най-малко след едно десетилетие. Дотогава както ядрените технологии, така и технологиите в енергетиката като цяло ще изминат дълъг път на развитие. Затова към днешна дата ние нямаме нужда нито от руски, нито от американски, нито от какъвто и да е друг нов ядрен проект.

 

Второ. Отхвърлянето на проекта Белене бе мотивирано с неоспорим аргумент за недопустимост на по-нататъшна монополизация на българската енергетика от една единствена страна – от Русия. Няма национална независимост без енергийна независимост. Независимостта – или поне автономността в енергетиката се осигурява по два начина: чрез развитие на национални енергийни ресурси и чрез диверсификация – баланс на чуждите енергийни доставки за националното стопанство. Къде сме ние? Имаме почти само лигнит, реки и вятър – надяваме се да се сдобием и с газ от шелфа на Черно море. За шистов газ … ох, и дума да не става, самото споменаване разлайва кучетата. Остава ни ресурсът на диверсификацията – балансът на националното енергийно портфолио. Баланс ли? Течните горива са под хегемонията на руската “Лукоил”. Газът идва изцяло по единствената тръба на “Газпром”. Предстои да “диверсифицираме” с “Южен поток” на … “Газпром”… Ядрената ни енергетика работи с технология и гориво от Русия. Всеки разумен – и незаслепен от корупционни пари управлениец би работил денонощно за вкарване на алтернативни източници и партньори в уравнението на националната енергетика. Не и продажните политици и чиновници на няколко последователни български правителства.

 

Проектът Белене бе не просто избор на рукса технология за построяване на една ненужна на България ядрена мощност. Белене беше и си остава стратегия за тотално подчинение на българската енергетика – като технологична и институционална инфраструктура на руския корпоративен и великодържавен интерес. Това е типов проект за корупционно раздаване и харчене на пари в полза на руско-българската политико-енергийна олигархия, чрез което се задължават до изнемогване публичните институции на държавата. Без да има забит дори и един гвоздей на площадката Белене, българската Национална електрическа компания има вече задължения в размери над 1,5 милиарда евро. Фалирането на НЕК е много проста стратегия – фалитът води до приватизация, а купувачът е предизвестен – руските (квази) държавни енергийни корпорации. Така кръгът на едностранната монополна зависимост на българската енергетика, икономика и държава от Москва се затваря напълно.

 

От тази гледна точка “Уестингхауз” е добре дошъл. Всъщност – всеки друг отговорен партньор е добре дошъл. Стига проектите, които предлага да са съвместими с потенциала и перспективата на развитие на българската енергетика.

 

Трето. Ако все пак ни тласкат към сравнение между “Уестингхауз” и “Росатом” – и въпреки, че понастоящем не се нуждаем от ничии нови реактори, ще трябва да кажем и следното. Реакторът АР 1000 е считан за нов технологичен връх на “Уестингхауз” – все пак една добра – утвърдена компания на глобалния енергиен пазар, нали другари? Докато вие и вашият цар не се потрудихте дори да вземете най-доброто от “Росатом” – пробутаха ви за Белене (в пакет с тлъстите рушвети) един реактор, правен в началото на смутните 90-те години и нереализиран доскоро никъде, дори и в самата Русия. На вас какво ви пука? Нали децата ви учат и живеят в Западна Европа и в Америка. На нас, останалите тук по-примитивни аборигени можете да пробутвате ръждясало руско желязо и “вечна дружба” – по стар ваш обичай, датиращ от времената на “българската секция на Коминтерна”… И да заставите и децата, и внуците ни да го плащат по цени за върхови технологии. Оттук отиваме и до…

 

Четвърто. Това правителство, което днес преговаря с “Уестнгхауз” е същото, което зароби България с два милиарда евро за Белене – предната тройна коалиция е днешната тройна коалиция, нали така? Това е и основното ми притеснение, свързано с новината за договарянето на реактор АР 1000 за Козлодуй. Не се съмнявам в бизнес практиките на “Уестингхауз”. Тази компания прави огромен по  мащаб бизнес в глобалния свят и едва ли ще рискува реномето си за да влезе в блатото на пост-комунистическите корупционни далавери. “Уестингхауз” едва ли ще пожелае да развива проект без ясни параметри, без официален договор, подобно на мошеническите схеми на руско-българските енергийни спекуланти в проектите “Белене” и “Южен поток”.

 

За сметка на това мотивацията на днешната тройна коалиция да анонсира проект с “Уестингхауз” е тайнствена. Кожата ли си опитват да спасяват, вярвайки наивно, че Вашингтон е в плен на същия дребен тарикатлък, който владее съзнанието на българските мушмороци на власт? Искат да спечелят време и аргументи за да възобновят проекта “Белене”, пък “Уестингхауз” някак си да отпадне по пътя към по-добри времена? Това може би е Станишевата интерпретация на народната поговорка “изтъках си платното – ритнах ти кросното”…? Или може би от Вашингтон леко са втвърдили тона по повод на ентусиазираното движение на евразийската тройна коалиция по посока на Евразийския съюз…?  Последното много не ми се вярва. Администрацията на Барак Обама – меко казано – не води особено активна политика на подкрепа към новите съюзници на атлантическата общност в Източна Европа, което силно ентусиазира евразийските мечтания на Кремъл и неговите пети колони в страни като България. Затова,

 

Пето. Ако проектът за нов реактор в АЕЦ “Козлодуй” на “Уестингхауз” се реализира, той ще бъде важен и дългосрочен балансиращ фактор не само в българското енергийно портфолио, но и за геостратегическия баланс на България на границата между Европа, Москва и нео-османска Анкара.

 

А иначе тези, които ме подозират в про-американски пристрастия са напълно прави. Изпитвам силна симпатия към ценностите и системата на американската демокрация. Определено я предпочитам пред “демократичните практики” на Златната Орда, които все още виреят с голяма жизненост по бреговете на Москва-река. Имам някои резерви към американската поп-култура – и силна привързаност към класическата руска музика и литература. Но родината ми е България – и нейните интереси са най-важни за мен. Избирам аз – защото съм свободен човек и подкрепям това, което пожелая. Светът не се състои само от роби и господари. Светът дава известни шансове за свобода – който иска, да се възползва от тях.


Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: Фрунзе 28 Ноември 2013 14:32:07
Да не пропускаме и факта, че произвосството ни е 5-10 пъти по-енергоемко от това на развитите страни. Нужно е по спешност да се изхвърлят "прогресивните руски технологии" от средата на миналия век!!!
Автор: Избирател 28 Ноември 2013 17:09:22
Много добра обосновка. Всеки нормален българин е наясно, че на страната не и трябват въобще нови ядрени мощности, камо ли допотопното заробващо руско оборудване. Но е хубаво да се чете Минчев, особено тези, на които в бетоновите главички кънти крайцерът Аврора или в ушичките им шумят руските банкнотки. Само че те не четат, те пишат и изпълняват. Персотажи от оня стар виц за чукчито. Оставка.
Автор: добруджанец 28 Ноември 2013 18:53:05
Напълно съм съгласен с автора, но картинката става съвсем друга, ако се изходи не от сегашния български енергиен микс, а от фактите :
1.Слънчева енергия – средно около 1300 кв на квадратен метър годишно.При сегашните технологии можем да произвеждаме предостатъчно ел. енергия, можем и да изнасяме. Например комбинацията от фотоволтаични централи, язовири и ВЕЦ.Първоначалната инвестиция е голяма, но в дългосрочен план цената на киловат е по– малка.
2. Геотермална енергия. Имаме предостатъчно и за отопление и за производство на ел. енергия.
Ако се разработят тези два енергийни източника ще имаме по– голяма енергийна независимост и градивност.
Автор: Ощавен маркиз 28 Ноември 2013 20:16:23
Един националноотговорен Парламент и едно непродажно, компетентно правителство трябва най-паче и без отлагане да се хванат с разработване и инвестиране в национална интелигентна енергийна мрежа. В свеждане на производствените и битови енергийни разходи до средноевропейски норми. Иначе, волната по съветски бг-енергоемкост за единица продукция и порутената Татова енергопреносна „китайски стена-пръстен” ще късат залъчета, като кльощаво прасе, от ядрената „баница”, без да наддават на килограм и стандарт. „Росатомстрой” , или „Уестингхаус”, или трети-четвърти ядрени корифеи, след потвърдени договори, ще имат съвсем легитимното право да гледат безпристрастно как „лудият яде най-малко от баницата”, която сам си е поръчал и ще плаща, докато е жив… На лакомите кльощави прасета /по нашия край/ най-рано им удрят ножа. Да не хабят ярмата.
Автор: Дино 28 Ноември 2013 20:47:56
При всичките изредени доводи, липсва един, изграждането на ядрено хранилище за отпадъците от руска или американска централа,на територията на България.При гъстотата на населените места, не е ясно къде ще отровят някое селище,с ядрени отпадъци.Някой си беше правил труда да изчисли с милярдите за Белене колко мощности в солари и веи могат да се построят, а цифрите бяха много близки.За мен решението е в зелените енергии.
Автор: пиночет 28 Ноември 2013 21:01:13
Съжилявам господа,но българският народ е много,много тъп и неграямотен.Не пиша измислици.Не може една корумпирана партия,която 70г."работи" народа си по един и същ начин и този същия да продължава да гласува за нея.Това как ви звучи?
Автор: втори шанс 29 Ноември 2013 01:13:05
естествено, че бъдещето е в зелените енергии. ако не знаем кое е вярното решение, да гледаме какво правят водещи нации като германците. прогнозите са, че 2090г 90% от енергията ще идва от веи (най-вече слънце) и само 10% ще зависим от черното злато на шейховете. само че въпросът е атомните проекти у нас е да се откраднат едни големи пари, а не кое е най-добро за хората.
Автор: Самичков 29 Ноември 2013 20:57:56
Защо не се поучим от Германия, а все се стремим да се изхитрим? Германия измайстори технологията "Смарт грид", която позволява разпределено производство на ел.енергия в синхрон, без голяма опорна мощност!!! Това означава много по-малки генериращи мощности, които са като общ резултат най-евтини! Тогава можем постепенно да изграждаме газови турбини и всякакви техни разновидности. БГ се управлява от напълно некомпетентни и престъпни хора.
Автор: В.Антонов 30 Ноември 2013 18:13:47
Чудесно обяснено!
Автор: Словоблудството 30 Ноември 2013 19:13:20
с Уестингхаус е да се узакони Белене като се симулира международен конкурс и най-ниската оферта да спечели. Познайте от един път кой ще даде най-добрата оферта. Ако ЕС не се намеси, ще ни натресът съвсем законно и този път с нормална обществена поръчка руски реактори от "3+" поколение (това означава, че по стара руска традиция например 2-ро поколение реактор е боядисан в жълто и е сложен надпис 3+. С други думи ще ни се предложи вместо канарче добре боядисано врабче. А който от комисията се усети, ще бъде своевременно респектиран.
Автор: Свищовец 2 Декември 2013 17:10:06
Това е "върхът" на комунистическата дипломация. Целта е да се покаже, че с тази диверсификация ще се търси национална независимост в енергетиката, но всъщност ще се удовлетворят руските интереси чрез АЕЦ Белене. Това решение не е икономическо, а отново политическо. То не дава отговор с колко ще се намали тоталното влияние на Русия в българската енергетика. Според мене това ще им изяде главите.
Автор: пепе 12 Януари 2014 09:41:02
Напълно съм съгласен със Самичков. Живея от години в Германия. От 2011, въвеждайки буквата и духа на третия енергиен пакет на ЕК, Федералната Република либерализира напълно енергийния си пазар. Конкуренция при производството и вноса на електроенергия, конкуренция при доставките до крайния потребител, компететивна регулация на естествения монопол на мрежите. Резултатът е подобен на резултата от либерализацията на телекомуникационния пазар, конкуретни цени за потребителите.
За съжаление в България поне от това,което успявам да следя не се долавя сериозно отношение от страна на обикновеното население, нито към реформи в публичноправната сфера, нито към реформи в икономическата сфера. Оставам с впечатление, че голям процент от хората там си мислят, че в България съществува демокрация и правова държава, както и функционираща пазарна икономика. Поради тази си заблуда тези хора мислят, че за лошото състояние в което се намират са виновни именно демокрацията и свободния пазар, свободата, като цяло. Онова, което очевидно не се разбира от мнозинството българи е, че те не живеят в свободна страна. Свободната страна е свободна именно защото,чрез своите институции гарантира безрезервно свободата на пазарите, като чрез строг контрол ги пази от деформации, създава действащи механизми за защита на потребителите, а в публичноправната сфера рамкира бързо ефективно и безпристрастно правосъдие. Всичко това доколкото знам не е факт в България, следователно тя не е свободна страна.
Подкрепям проекта на Михайлов/Сугарев “Движение 22 Септември„. Искрено вярвам, че в България и по света има 3 милиона нормални българи, които да дадат конституционно мнозинство за свободата.
Автор: Boris 26 Март 2014 22:57:05
Добре аргументиран поглед върху енерийната ситуация в страната. Споделям напълно прозорливото мнение на автора за целта на Москва чрез предизвикан фалит на държавните енергийни институции да се стартира приватизация, която ще доведе като купувач руските енергийни корпорации. Съвокупноста от руски реактори, руски газ и руска енергийна администрация означава и една тотална зависимост на България. Виновниците за последващото ни унищожение ще са продажните ни политици. Техните големи шлемове и опашати лъжи за благоденствие, които ги слушаме приспивно вече половин век, трябва да ги отхвърлим един път за винаги. Не, никога повече ГЕРБ, а никога повече руски интереси и партии като социалистите и техните проруски съглашатели. Постоянно ни облъчват с нови и нови месияс, които се оказват облечен Илия, пак в тия!Правилният ход е да подкрепим ГЕРБ и да му помогнем да изправи направените грешки. Това е по–лесното, отколкото да чакаме да дойде някой си, който пак може да се окаже менте! Ако нркои делят светът само на роби и господари, то мога само да кажа, добре са им втълпили тази лекция. Дори не са забелязали, че при това са им предопределили само ролята на робите. Защо мисля така, защото който само чака да му дадът и подхвърлят нещо, се намира в робсаката част. В другата част, индивидите имат право на избор и използват уменията и интересите си за да постигнат едно честно благоденствие. То обаче не идва даром!
Автор: Ulian 28 Юли 2014 17:26:26
Dobra statia. Pozdravlenia za Avtora!
 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional