Свободата днес и тук 19 Октомври 2019  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо олигарси изоставят Виктор Янукович

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

 

 

Три седмици след началото на протестите в Украйна за тях проговори Ринат Ахметов, най-богатият човек в страната (15 млрд. долара според списание Forbes). Той заяви, че събралите се в центъра на Киев са символ на свободата и демокрацията, и призова да започнат преговори за излизане от политическата криза. 

"Украйна и президентът Виктор Янукович три и половина години вървяха по европейския път, а не подписаха споразумението за асоцииране във Вилнюс. И хората питат "какво стана". Украйна обяви пауза? Спря ли Украйна или пое в друга посока? Всички искат яснота. Хората започнаха да искат отговори и излязоха на площада. Това, че тези хора пострадаха, е недопустимо", се казва в официалното съобщение на бизнесмена от петък. "Седнете на масата за преговори и решете нещо, с което ще се гордеем. Нека на тази маса политици да изгубят рейтинга си, но рейтингът на Украйна да поеме нагоре."

Срещата с най-богатия украинец

Преди тази декларация в Киев според местните медии се е случило нещо любопитно. С Ринат Ахметов се е е срещнала зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд. Сергей Лешченко от в. "Украинская правда" цитира дипломатически източници, според които на този разговор САЩ рязко са втвърдили тона и са предупредили, че ако властта разгони със сила протеста, ще последват санкции от САЩ и ЕС не само срещу администрацията и лидери на управляващата Партия на регионите, но и срещу всички олигарси, които поддържат управлението материално. Списъкът на тези лица ще се разширява и с имената на онези, които не са защитили мирния сценарий за изход от кризата.

Изданието, основано от убития разследващ журналист Георгий Гонгадзе, през последните седмици символично смени името си на "Европейска правда". То твърди, че Нуланд дори е изброила три имена, чийто семейства първи ще попаднат под санкциите: Ринат Ахметов, Вадим Новински и Андрей и Сергей Клюеви. Причината е, че Ахметов контролирал 55 депутати от Партията на регионите, а Клюев имал "мандат от младите" да управлява останалата част от парламентарната група. Така двамата могат да убедят депутатите да гласуват четири основни условия за излизане от кризата: предсрочни президентски и парламентарни избори, освобождаване на Юлия Тимошенко и разследване на всички, виновни за насилието от 30 ноември.

Лешченко допълва в статията си, че Виктория Нуланд е била съвсем конкретна и е назовала компаниите на Ахметов ДТЕК и "Метинвест", които имат активи и дългове в Европа, за които ЕС и САЩ са основни пазари, всичките им ръководители имат имоти зад граница, а семейството на Ахметов плаща данъци във Великобритания. Авторът разчита тези твърдения като залог от САЩ на групата на Ахметов в Партията на регионите като ядрото, от което управляващите трябва да инициират преговори и промяна. Във Вашингтон вече не вярват, че президентът Виктор Янукович е човекът, на чиято дума може да се опре мирният процес, допълва Лешченко.

Фактът, че декларацията на Ахметов бе публикувана на сайта на неговия основен холдинг "Систем Кэпитал Менеджмент" (СКМ), е решителна намеса в кризата, коментира агенция "Франс прес". Четири часа след това и лидерите на опозицията смекчиха позицията си и седнаха на преговори, от които засега не се получава нищо съществено. Ахметов, който вече е бил депутат, внимателно подбра думите си и се опитва да не заема страна. Но декларацията му веднага бе приветствана от американския посланик Джефри Пайят в Twitter като "мъдър съвет". "Той е единственият олигарх, който може да повлияе на Янукович и партията. Другите просто нямат това влияние", казва Володимир Фесенко, директор на изследователския център "Пента".

"Другите" обаче също се раздвижиха. Не само медиите, контролирани от Ахметов, масово и сравнително балансирано отразяват протеста, но към тях се присъедини и групата около телевизия "Интер" на друг от олигарсите - Дмитро Фирташ (лично богатство от около 2.3 млрд. долара според киевския вестник "Комерсант"), за когото се твърди, че финансира партия УДАР на Кличко. Той е известен с това, че бе основен посредник в доставките на руски газ за Украйна и сега Москва веднага намекна, че може ролята на посредниците да бъде върната в двустранната търговия със синьо гориво.

Пред "Файненшъл таймс" вторият по богатство човек в страната - Виктор Пинчук, каза, че демонстрациите показвали силата на гражданското общество в Украйна. "На Майдан миналата събота се замислих за моята отговорност като бизнесмен и гражданин. Както през 2004 г. (Оранжевата революция) да сторят каквото могат за намирането на мирно и конструктивно решение", каза още Пинчук, който е и зет на бившия президент Леонид Кучма. "Най-важното не е, че хората искат някакво конкретно политическо споразумение, а че свободните хора мислят и заявяват позицията си. Нищо друго не е толкова силно. То ми дава оптимизъм за бъдещето на нашата страна." Пинчук  (лично богатство от 3 млрд. долара според "Комерсант") предостави офиси на журналистите, отразяващи събитията на централния площад.

Петро Порошенко (1.6 млрд. долара), бивш икономически министър на Янукович и ръководител на "Рошен", най-големият производител на шоколад в страната, демонстративно зае страната на протеста с реч на площада, където заяви, че се срамува от случилото се. Той самият казва, че ако има търговско и политическо асоцииране с ЕС, ще увеличи дела на продажбите си в Европа от 10% на 40%. Неотдавна Порошенко откри фабрика в Унгария и преговаря с френски търговци да разшири износа си за Западна Европа.

"Мислите ли, че има голяма разлика между хората на улицата и тези от едрия бизнес? Няма разлика в обичта им към родината. В крайна сметка всички говорим за модернизирането на страната и икономиката й", каза Порошенко в интервю за "Ню Йорк таймс".

Милиардери като Олександър Ярославския (DCH Holding) предпочитат по-неутрална позиция: "Мисля, че е необходимо да поддържаме близки връзки с всяка от страните, защото това е много позитивно за бизнеса. Аз съм просто бизнесмен, тези въпроси са повече за политиците."Едрият бизнес в страната, който две десетилетия се опитва да залага и на Русия, и на Европа, почувства интересите си застрашени. На първо място богатите хора на страната са притеснени от засилването на Семейството, както наричат обкръжението на Янукович, и шеметния възход на 28-годишния Серхий Курченко.

Семейството се оглавява от Олександър, единият от синовете на Янукович, зъболекар и един от най-заможните хора в страната благодарение на Management Assets Company, имаща интереси в строителството, банковото дело и мините в традиционно проруски настроената Източна Украйна. Това са предимно млади новобогаташи, които се изкушени да си решат проблемите в бизнеса с по-евтин руски газ и икономически съюз с Русия.

След като при управлението на президента натрупаха богатство и крепяха управлението ми, сега олигарсите са заплашени от понижаване на рейтингите на техните компании и на свиване на достъпа до западните пазари, пише и агенция "Блумбърг".

"Янукович е на този пост, защото олигарсите го искаха там. Ако го изоставят, с него е свършено", коментира Ян Техау, директор на брюкселския офис на фондация "Карнеги". Президентът няма откъде другаде да намери финансова алтернатива, след като управлението му съвпадна с кризата и преките чуждестранни инвестиции се свиха от 15 на 7 милиарда долара. 

В Русия би било по-зле за олигарсите

С ухажване и натиск Русия се опитва да привлече Украйна в Митническия съюз, но украинските олигарси знаят, че там ги чака сблъсък с много по-силните руски олигарси, далеч по-силна намеса на Кремъл и значително по-несигурна среда за бизнеса им. Бизнесът в Украйна вече понесе щети от внезапните търговски бариери, спускани от Москва за вноса на украински стоки в опит да накара Киев да стои по-далеч от ЕС.

Тим Аш от базираната в Лондон "Стандард бенк груп" (Standard Bank Group) обяснява, че опитите за смазване на протеста в Киев са накарали хората да се вдигнат не защото искат да са в ЕС (те си знаят, че са поне на 10 години от този момент), а за да не пропаднат в авторитарен режим като този в Беларус. Едрият бизнес също не искат беларуски сценарий, защото това веднага води до списъци с имена, на които в Европа не се издават визи и се замразява имуществото, докато в същото време се засилва още повече властта на президента и влиянието на Москва.

"Ако олигарсите изоставят Янукович, то е, защото си направиха сметката и тя показва, че техният бизнес модел пасва по-добре на връзките с ЕС, отколкото с Русия. Цялата вътрешна ситуация в Украйна в момента се размества", казва Ян Техау."Те не спят в палатките на централния площад, но са не по-малка заплаха за президента", написа и Андрю Креймър от "Ню Йорк таймс". Телевизиите показват сблъсъците, но не могат да покажат напрежението между клановете около много богати украинци, които - за разлика от Русия - играят директно в политиката, а Порошенко дори е действащ депутат.

Значителна част от тях се интересуват повече от това да развиват бизнеса си, отколкото да го предложат на борсата или да го продадат, за да съберат бърза и лесна печалба. Те знаят, че асоциирането с ЕС означава по-скъп руски газ и вълна от конкурентни европейски стоки. Но то ще им донесе е повече ред - мнозина от тях страдат от близките до президента хора в прокуратурата, спецслужбите и правораздаването, поради което са за реформа в сектора, обвързана със спасителен кредит от МВФ. Все пак никой не иска да свърши като Михаил Ходорковски в Русия.

"Мисля, че олигарсите колективно искат Европа, но индивидуално мотивите им са различни", казва Андрю Уилсън от Европейския съвет за външна политика. "Искат Европа като "чадър" - най-вече от руснаците, а някои - и от властта в собствената им страна."

Още не е напълно ясно дали олигарсите ще тръгнат на открит конфликт с президента, но му дават да разбере, че могат да започнат да играят на страната на опозицията.

В този смисъл не е важно доколко точна е информацията за срещата на Виктория Нуланд и Ринат Ахметов. По-важното е, че значителна част от олигарсите започват да мислят така, както мисли мнозинството украинци днес.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional