Свободата днес и тук 30 Март 2017  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Когато изборите (съвсем неметафорично) са ден на траур

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, http://www.dw.de

 

България не може да предложи хляб към зрелищата, а мизерията буквално убива населението. Този път гладът за 250 лв. заплата разстреля от упор 15 души, а всички знаят, че такива трагедии ще има още много, пише П. Паунова.

Сряда следобед, около 16.30. Средата на работните ден и седмица. Времето, в което вече ти е дошло да се скатаеш от задълженията си, а подготовката за мач, пък бил той и на Лудогорец, изглежда като достатъчно сносно извинение. В Северозападна България ще гледат футболната среща. В София също. Тогава обаче се случва нещо. Завод за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом буквално експлодира и оставя след себе си кратер. Минути след 17 часа за взрива е сигнализирано на спешния телефон 112. Около 17.40 неофициално размерът на все още несъобщената трагедия ако не се е знаел в детайли, то поне е бил предполагаем.

Минути по-късно Министерският съвет дава обичайния си брифинг. Един от последните за служебните управленци, с оглед на предстоящите избори в неделя. Наред с въпроси за актуализацията на бюджета, организацията на предсрочния вот и прочие, плах репортерски глас пита министър-председателя знае ли какво се случва в селото, където е станал инцидент.

Народът чака на стадиона

Близнашки казва леко изнервено, че му се налага да напусне пресконференцията, тъй като получил писмо от Лудогорец, според което целият български народ очаква премиера да се яви на стадиона и да подкрепи българския отбор в епичната му битка с Реал Мадрид. Неотложният ангажимент е спънат още веднъж от въпрос за случващото се в Горни Лом. „Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки”, заявява Близнашки, бързайки за мача. Очевидно нещо инстинктивно го е подсетило, че подобно изказване, което пришива няколко мъртъвци към имиджа му, не е уместно, затова решава набързо да се отърве от труповете. „Тепърва ще става ясно дали имаме жертви или ранени“, допълва самопровъзгласилият се управляващ в името на „един нов морал“. Така освободен от тегобата на трагедията, той с чиста съвет може да остави въпросите и да се отправи към задълженията си, които целият народ очаква да изпълни.

Във вечерните емисии телевизиите плахо съобщават за случилото се. И те по модела на премиера предпочитат акцента върху футболната среща. Часът вече е 22.20 – Лудогорец са вкарали гол. В това време онлайн изданията твърдят, че в Горни Лом има поне 10 загинали. Извънредни емисии няма. Мачът породължава. Близнашки в крайна сметка не го посетил. Едва в края на срещата каналът, излъчващ зрелището, съобщава в черна лента за взрива. Надписът за жертвите преминава набързо на фона на разотиващия се стадион. Впрочем камерите, които обичайно с удоволствие показват ВИП-ложите на спортни мероприятия, не излъчиха и един кадър оттам, но да кажем, че това са детайли.

Единствен шанс за работа с летален изход

Вече е четвъртък. Сутрешните блокове на националните телевизии с прискърбие съобщават броя на жертвите. Вътрешният министър не обяснява как се е стигнало дотук, повтаря само, че служба КОС към МВР е констатирала тежки нарушения в бившия „Миджур“. На въпрос дали заводът ще бъде затворен най-сетне (тъй като това не е първият инцидент с жертви там) Бакалов спокойно отговаря: „Ами, какво да го затваряме, той се е самозатворил“.

Във фабриката в Горни Лом са били унищожавани стари боеприпаси

Според социалния министър Йордан Христосков, предприятието за обезвреждане на боеприпаси не е затворено до момента, въпреки безбройните нарушения на изискванията за безопасност, защото било „единственият шанс за работа“, въпреки мизерното заплащане. В този ред на мисли – загиналите в Горни Лом са получавали по 250 лева заплата, която не са вземали всеки месец. С такъв доход семействата им са можели да си купят два билета за мача „Лудогорец – Реал Мадрид“, където целият народ очакваше премиера…

Наред с включванията от мястото на събитието и задъханите интервюта с властници, целящи надмощие в неизменната битка за рейтинг, медиите не пропуснаха интервюта по темата и с „водещите политици“: с лидера на БСП Михаил Миков с твърдението, че преустановява предизборната кампания на партията си и с предизборната атака срещу частниците, които пестели от сигурността на работниците - все едно контролните органи в държавата не са били до преди седмици в ръцете на кабинет с мандат на социалистите; с Бойко Борисов, който наред със съболезнованията към близките обясни каква класа са футболистите на Лудогорец и колко им е напакостил съдията на мача; с Волен Сидеров, объркал Горни с Долни Лом, но пък знаещ, че жертвите, където и да са те, ще тегнат над съвестта на ГЕРБ, БСП и ДПС; и накрая с Бареков, който направо отмени изборите, включително за да не му се наложи да лежи на границата с Турция...

Зрелища, без хляб

Адска държава. Държава, която дори не може да предложи хляб към зрелищата. Територия, на която мизерията буквално убива населението. И докато гладът за 250 лева разстрелва от упор 15 души, телевизиите се хвалят с „добри материали по темата“, а претендентите за властта упражняват стила си в изразяване на съчувствие. Защото знаят, че такива трагедии ще има още много. „Досадната“ подробност в случая е, че денят на траур съвсем неметафорично (както отбеляза поетът Марин Бодаков) ще съвпадне с деня на изборите.

В неделя своя вот ще упражнят 15 души по-малко. Този факт обаче едва ли ще разтревожи особено кандидатите, защото преди години един от тях бе споменал, че отнетото право на глас на горе-долу толкова хора е „промил в рамките на статистическата грешка“. Болезненият факт е, че поведението на претендиращите за властта, а и упражняващите я макар и служебно, с нищо не подсказва, че когато умират хора, апаратът гледа на жертвите по друг начин.


Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: Beaufort 3 Октомври 2014 16:44:00
Само не разбрахме къде са били Доган, Местан, Костов и Радан след взрива и по време на мача? Това, разбира се, не намалява мъката. Но пък я увеличава.
Автор: ! 3 Октомври 2014 16:51:14
Използват се всички средства за да се отвратим от всичко българско на територията наречена България.
Целта вече я знаят много хора > гонят ни за да ни вземат земята.
В неделя ще гласувам за партия, която има най - големи шансове за мнозинство в парламента.
Автор: Петел Кокошляров 3 Октомври 2014 19:02:35
Нека си ни гонят, нека работим в чужбина. Но нито нотариалните актове, нито движимата , нито недвижимата собственост им отстъпвам! За парите спестени с ТРУД по Европата и Америката, ще чакат от умрял писмо тези крадливи другарчета от нашите и не толкова нашите руски земли. Българина е инат, чешит балкански.Аз лично, искам да си продам земята на европейци и ще го направя един ден, ако не аз, ДЕЦАТА. Па нека , засега всичките парламентарни партии, без изключение, ми забраняват това. Комунисти. До дупка ще е пасивната съпротива срещу комунистическите терористи в Родината.
Автор: Sin 3 Октомври 2014 19:31:31
"До дупка ще е пасивната съпротива срещу комунистическите терористи в Родината." !
Автор: ! 3 Октомври 2014 22:08:42
До 3 Октомври 2014 16:51:14

До 1947 година българската земя е била на българския народ.
Следва национализация по заповед на Москва , чрез която българският народ се разделя със земята си , а нотариалните актове за движима и недвижима собственост стават невалидни.
Това са го правили и пак ще го направят.
Как ще го направят?
Тези руски граждани получаващи български паспорт ще направят партия или ще подкрепят БСП, или някой клонинг на БСП.. Трябва им още малко време
за да се попълни квота за достатъчност. Не збравяй и циганите дето гласуват за кебабчета.
Та тези всичките гореописани в някои от следващите избори, ще постигнат мнозинство в българския парламент.
Едно от нещата които ще гласуват е да направят нотариалните актове на българите невалидни. Забрави за НАТО и ЕС.
Това е само един вариант.
Друг такъв е хибридната война.
В Донецк новата власт конфискува имуществото на всички свои противници, а най-опърничавите завършват в масови гробове.
Начини да ни лишат от земята има много.
Нотариалния акт има тежест само в правови държави.
Една от целите на абсурдите, които стават в България е да не можем да се организираме, да няма единство и съответно да не можем да създадем съпротивление на чужда интервенция.
Автор: Мирски 3 Октомври 2014 22:48:03
А стига се лигавихте бе, лицемери!! От катастрофи мрат сто пъти повече!
Ако 30-40 годишен здрав и прав човек не може да изкара повече от 240 лв на месец е или мързелив или неграмотвн, а вероятно и двете!!!
Автор: Васил Антонов 4 Октомври 2014 00:23:29
Бофорте загубен, трол. Местан и Доган не са били с Костов и Радан, ами с ББ и другите простофили с червен бакграунд /задник/. Като твоя.
Автор: Нели 4 Октомври 2014 00:58:04
Мирски, педераст гнусен, ти как изкарваш паричките - със задник, нали...
Автор: Beaufort 4 Октомври 2014 09:27:20
Васил Антонович,
Не аз слагам Доган, Местан и Костов и Радан в една група, а Павлина Паунова, като само тях пропуска да установи, къде са били по време на мача и след взрива в Долни лом.
Автор: Мирски до Нели 4 Октомври 2014 13:24:55
Сладуране, отглеждането на една крава носи повече от 240 лв на месец! Ама иска яко бачкане, а не само млатене с чука по бомбите...
Автор: Zukerman 5 Октомври 2014 23:11:15
Др. служебен министер Христосков добре обяснява как предприятието-убиец е било "единствен шанс за работа". Може би ще обясни също така добре и като как е станал бизнес-ортак с др. другаря доц. д-р Валерий и руската му "супруга" Ирина. И дали затова така добре обяснява как хорицата в селото са имали този "единствен шанс за работа", т.е. да робуват за без пари на др. доц. д-р Валерий и руската му "супруга"?...
 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional