Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Експерти: Колкото повече терен губи ИД в Сирия, толкова повече ще изнася тероризъм

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Атентатите в Брюксел показаха, че терористичната мрежа "Ислямска държава" все още е способна да извършва мащабни атентати въпреки натиска, на който е подложена, смятат експерти, цитирани от Франс прес. 2015 г. беше трудна година, но се страхувам, че 2016 г. ще бъде още по-ужасна, казва пред агенцията пожелал да запази анонимност представител на силите за борба с тероризма на Франция. Според него колкото повече ИД губи терен в Сирия, толкова повече тя ще изнася тероризма си зад граница.

Атаките в Брюксел явно са отмъщение след вълната от арести. Те доказват, че има хора, които са готови във всеки момент на самоубийствени атентати. Тяхното послание е: Ние сме винаги тук, вие не може да ни спрете, посочва специалистът.

Има за какво да се безпокоим, и във Франция, и в цяла Европа. Ще преживеем много мощна вълна от тероризъм, която ще можем да спрем частично. Ще заловим някои екипи от терористи, но няма да можем да ги заловим всичките. Това е невъзможно, посочва експертът.

Според Томас Хегхамер, експерт от норвежкия Институт за изследвания в областта на отбраната, атентатите в Брюксел доказват, че терористите са били готови. Никой не може да организира такава операция само за 48 часа, казва Хегхамер, оборвайки тезата, че вчерашните атентати са били отмъщение за извършените преди това арести.

Друг високопоставен френски представител, пожелал анонимност, припомня, че предполагаемият ръководител на атентаторите от Париж Абделхамид Абауд, е споделил със свои близки, преди да бъде ликвидиран през ноември при специална операция в Сен Дени край Париж, че се е върнал от Сирия във Франция без официални документи, придружаван от 90 мъже - сирийци, иракчани, французи, германци, англичани. Тогава той казал пред близките си, че ще има още по-тежки атентати от парижките.

 

Трябва да гледаме на това предупреждение сериозно, казва пожелалият да запази анонимност френски експерт.

Най-обезпокояващото в атентатите от Брюксел, е че терористите разполагат с атентатори камикадзе, които могат да мобилизират незабавно за мисии. А срещу това никой нищо не може да направи. Дори военните патрули не са достатъчни. Тогава е само въпрос на късмет. Ако например момче с раница ви се стори подозрително, го спирате за проверка и ако носи експлозиви, го залавяте. Но на летищата в пиков час това е невъзможно. Ако се въведат проверки на багажите на входа на аерогарите, опашките ще са огромни и ще се превърнат в идеални мишени за терористите, което ще бъде още по-лошо, посочва френският представител.

Имаме работа с джихадисти, които са твърдо решени да действат. Благодарение на пет години война в Сирия и в Ирак те умеят да боравят с оръжия и могат да създават самоделни мощни взривни устройства, казва експертът.

Според Томас Хегхамер терористите са силни, защото са обединени в мрежа. Той предупреждава, че никой не бива да си мисли, че става дума само за белгийски проблем и че същото, което стана в Брюксел, може да стане и другаде.

"Защо Ракка може да бъде толерирана, а леговището на Ал Каида не можеше?"

Стратегията на президента Обама - "бавно, но сигурно" - за разгром на "Ислямска държава" връща по малко територии в Сирия и Ирак, но не прави нищо срещу харизматичната привлекателност на екстремистката групировка, за пресичане на нейната пропаганда или за блокиране на способността й да убива европейци, коментира американският "Ню Йорк таймс".

Сирия, отдавна смятана от администрацията на Обама за неподатлив за разрешаване и страничен за САЩ конфликт, се оказа инкубатор на глобална заплаха. Терорът "се излъчва" от Ракка - крепостта на "Ислямска държава" в Сирия, отбелязва авторът Роджър Коен.

Тази територия, която групировката нарича халифат, е опасна не толкова с петролните си приходи, или с близостта си до Запада, нито пък с контрола си върху няколко милиона души, а с магнетичното влияние на сунитския джихадизъм. САЩ и Европа не биха приели нейното съществуване през 2001 г. Те не биха допуснали терористи в едно гнездо близо до натовската граница в Турция да "пусне кепенците" на един европейски град, което терористите отново направиха. Но годините след 11-ти септември струваха изтощително много кръв и средства.

След Парижките атентати Обама казваше, че коалицията срещу "Ислямска държава" с европейските и други съюзници върши добра работа. Отвоювани са над 20 процента от територията, завладяна от групировката. Президентът изрази мнение, че по-радикални военни мерки за сломяване на екстремистите - особено изпращането на сухопътни сили - биха въвлекли САЩ в поредната близкоизточна война и биха засилили привлекателността на ИД. Неговият аргумент е разгромяването на ИД е възможно във военен план, но какво следва после, пита авторът?

Според него това е много рискована политика. Тя позволява на ИД да сее зло във и извън Ракка. Подходът на Обама се базира на постулата, че ИД може да бъде разбита, преди европейските и американските общества да бъдат подкопани. Президентът обаче не казва кога ще настъпи победата срещу тези сили, които той не пожела да идентифицира, а времето има значение.

Влиянието на ИД е мощно в психологически и политически план. Европа и САЩ вече носят белези от нанесените от нея рани. А обединена Европа - най-голямото постижение от втората половина на ХХ век, е пред непосредствена заплаха от упадък. Последните атаки ще налеят вода в мелницата на антиевропейски десни политици като Марин льо Пен, лидерката на френския Национален фронт. Те ще засилят призивите за връщане на контрола по границите и за ликвидиране на Шенгенското споразумение, позволяващо свободно движение между над две дузини европейски страни. Това ще бъде предизвикателство към европейските свободи.

Събуждайки отново лесно съчетаемите заплахи на миграцията, исляма и терора, те почти сигурно ще вдъхнат нови сили на онези, които водят кампания за излизането на Великобритания от ЕС на референдума през юни. Съюзът вече се пропуква в резултат на огромната мигрантска вълна от Сирия и други страни в съчетание с икономическата криза.

А в САЩ терорът на ИД също налива вода в мелницата на демагози, най-главният сред които е Доналд Тръмп с неговите призиви за мораториум върху мюсюлманската имиграция и за използване на мъчения в борбата срещу тероризма. Страхът е мощно политическо оръжие. Много американци се страхуват, усещайки, че някакви мъгляви, неконтролируеми сили посягат на поминъка, безопасността и бъдещето им. Тръмп, разбира се, побърза да се хване за тези терористични атаки, за да повтори войнствените си предупреждения. "Същото ще стане и в САЩ", каза той. В Сан Бернардино, Калифорния, вече вилняха симпатизанти на "Ислямска държава".

Въпросът, който брюкселските атентати най-спешно повдигат, толкова скоро след парижките, е дали и защо Ракка може да бъде толерирана, а леговището на Ал Каида - Тора Бора - в Афганистан, не можеше. Отговорите не са лесни. Но засега поне безплодният западен подход към фанатиците убийци от халифата - да ги изчакаме сами да изчезнат - изглежда като капитулация, завършва анализа си авторът на "Ню Йорк таймс".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional