Свободата днес и тук 30 Март 2017  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Пустъ всегда будет” … дружба–9 или за протестите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Силвия Белева

            Четири протеста се състояха в София на 16 април 2011. На пенсионерите, на недоволните от цените на горивата, на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет-услуги и на противниците на атомни електроцентрали на Балканите.

            Протестите припламнаха в различни места на града. Маршрутът на пенсионерите беше от пл. „Независимост” в 11.30 до Министерството на труда и социалната политика и до Министерството на здравеопазването..

            Пред храм-паметника „Ал.Невски” от 13.00 започна протестът на недоволните от цените на горивата.

            Час по рано от Народния театър тръгна шествие на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги към НДК.

            Пред посолствата на Румъния и Турция се събраха екоактивисти от България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Турция, както и представители на партия „Зелените”, Националното движение „Екогласност” и др., за да изразят несъгласие със строежи на атомни централи на полуострова. Дали това е бил точният сборен пункт?

            Вярно е, че когато се пали огън на открито, се струпват съчки, късове хартия и всичко – с каквото разполагаш. Огънят се пали от няколко места, за да поеме „въздух” и да тръгне, да се разгори.

            Хубаво е да има протести, когато гражданите осъзнаят, че може – „по-иначе може”. Тези четири протеста са тематично свързани. Формалната им причина може да са конкретните компании със съответните им цени. Начинът, по който тези компании формират цените си, ги прави близнаци. В позицията им на недосегаеми монополисти и ортаци помежду си, те не допускат конкуренция.

            Това е възможно, когато държавата е пас и се прави на разсеяна, когато по някаква причина е благосклонна към монополиста.

            Най-много функцията й да се сведе до това – нейна комисия да обяви, че еди-кой си настоява за увеличение на някаква услуга с 10-15 %. Но тя ще допусне увеличение с най-много 5%. Трябва ли да сме почти благодарни. Този наш български ден на „благодарност” ни спохожда с неумолима последователност - понякога два пъти годишно. Цената има само една посока – нагоре. Безнаказана остава алчността да ни дерат все повече и с по-високи сметки. Мълчаливият отказ да се предоставя качествена услуга и да се минимизират загубите също влиза в тези сметки. Удобно е да наказваш масовия потребител за собствената си инертност и неефективност. Схемата работи безотказно.

            Едната пенсия за нищо не стига. Кой пенсионер ще го отрече, освен ако не е АБПФК.

            Конкуренция между мобилните оператори няма. Те гледат на абонатите като на мухи в паяжина. Изпитал го е всеки, решил да прекрати договора си. Какво да кажем за „свидната” Топлофикация. „Конкуренцията” между монополистите се изразява в това – да закрепостиш абоната, след като си го впримчил, и да го брулиш. „Конкуренция” с феодални измерения.

            Натрапват ни напълно излишната АЕЦ „Белене” на същия феодален принцип – „награда”, че сме се озовали в нечия дълготрайна сфера на влияние. Тенденцията е да стане вечна. „Подруги навсегда”. Абонаментът към Топлофикация и претенциите на „дружбата” са се превърнали в съюз, по-свят от брачния. Разтрогването им е трудоемка, но не и невъзможна мисия.

            Бензинът и дизелът – скъпи.

            Не, не е редно протестите да са изолирани. По-естествено е да са обединени и по-ясно да се открои гласът на всеки в тях. У нас цените на бензина и „предопределеността” на АЕЦ ”Белене” са свързани. Справка – шефът на „Лукойл” в България е консултант на „Росатом” в преговорите със собствената му държава за строеж на АЕЦ „Белене”. Естествено е тогава протестът срещу цените на горивата и този срещу новата ядрена централа да бъдат обединени занапред.

            И за пенсионерите се отнася това – дори да са сподвижници на др. Сава Гърбузанов.

            Защото цените не правят разлика между редовите привърженици на различните партии или негласуващите. За всички нас те са поели посока към върха, който е забулен в мъгла и облаци. Т.е. – винаги ще има „надежда” да ни изненадват тепърва. Заговорът е срещу всички нас. Какво по-естествено от това този заговор да ни превърне в сплотени граждани.

             Толкова ли е трудно да се помисли и да се обобщи – кой какво обещаваше през годините и докъде стигна, т.е. – доколко дълбоко ни насади. „Абонаментът” за една партия (сетете се коя) и за клонингите й води до редовен челен удар с кривата круша.

            Константин Павлов имаше едно стихотворение за гърнето с боб, което сложил на котлона още през 1968, а то все не увирало и не увирало. И сега през 2011 продължава да не увира.

            Откъдето и да се погледне – градацията на цените опира до „дружбата”. До феодалния механизъм на плановата преди, а в момента – дебелашки имитирана пазарна икономика с липса на конкуренция. Къде другаде по света съществува подобна схема.

            В разединени протести сме по-уязвими. По-уязвими сме, ако - вгледани в своя протест, останем безучастни и не проявим солидарност към нечий друг протест. Бъдещето изисква координация и взаимна помощ, но не „братска” такава от някакъв нов СИВ. Всъщност той си е тук – настоява да ни строи нещо, което е не само излишно, но и вредно.

            Какво друго е заветът на хан Кубрат към сновете му, освен послание за координация и солидарност.

 

 


Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: Пешко 17 Април 2011 11:24:59
Какво друго е заветът на хан Кубрат към сновете му, освен послание за координация и солидарност.
............

Щом предложих подобно нещо - да се намери общото, обединяващото, националното, българското, за да можем да се борим за него - скочиха и изреваха:

"Как така? - ДА СЕ ПРЕГРЪЩАМЕ С КОМУНИСТИ, С УБИЙИЦИ?".

Иди, обяснявай, че не си искал да се прегръщат, а да имат и общи, чисто български каузи, пък после да се делят на червени и сини.

Не само това не се приема, ами и сините се делят на светлосини, тъмносини, седесари, костовисти и кой знае още какви там демократи, земеделци, либерали, радикали, зелени и пр.
А бе, те двама души, двама братя ще се изколят за парче земя, ти идеи за солидарност ще пропагандираш - я, вземи ги понасъскай, понаругай тоя оня, да видиш как от всички страни ще ти кажат по едно браво...
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 12:10:40
До Автор: Пешко 17 Април 2011 11:24:59

Пак едно и също - хората не могат да се обединят на базата на нещо позитивно, а само на базата на злоба и омраза. Ерго хората, и в частност - българите, са лоши следователно нищо хубаво не ги чака.

Пешко се ядосва, че нямало чисто български каузи, които да обединят комунисти и демократи. Или по-точно имало, но демократите не искали да се прегръщат с комунисти, дори за общи, чисто български каузи.

Ето една често повтаряна мантра - единство в името на надпартийни каузи.

Добре, бе Пешко. Ето ти една надпартийна кауза - АЕЦ Белене. Ние не я искаме. Комунистите я искат. Що така? Нали е надпартийна кауза?

Ето и друга надпартийна кауза - ниските пенсии. Питам аз, защо пенсиите са ниски само когато на не са комунисти? Когато на власт е Станишев, или Виденов, или Луканов пенсиите някак си не са ниски и пенсионерите нещо не искат да протестират тогава. Макар че, по-ниски пенсии от времето на Луканов, Виденов и Станишев не е имало. Но пак не протестират. А ето сега взели да протестират. Уж е надпартийна кауза.

Или пък цените на горивата. По времето на Станишев цените на горивата пак бяха огромни - някъде през 2008 и 2009 година. Някой да помни по него време да имало протести заради високи цени на горивата? Да, по света имаше такива протести. Но е и в България. Е днес протестират. Някой ще ми каже, че трябва да се радвам, че ето хората са се осъзнали и т.н. Да, ама не. Нещо не ми се връзва. Все се осъзнават когато Станишев и партията му е в опозиция. И не се осъзнават, когато въпросната партия е на власт.

Е, Пешко, да кажеш нещо? Да пооплюеш отново демократите?
Автор: Кин-Войло 17 Април 2011 12:40:39
Абе, вместо да му мислим толкова, я хайде всички в Африка! Там самите условия (които са много добри, междувпрочем) ще ни турнат на мястото ни.

А сега какво? Делим се на разноцветни дрипи, оти ни е кофти - нема за сички...

Автор: Пешко 17 Април 2011 12:43:27
Но пак не протестират. А ето сега взели да протестират. Уж е надпартийна кауза.
..................
Е, Пешко, да кажеш нещо? Да пооплюеш отново демократите?
...................

Да оплюя демократите! Опазил ме Бог!
Как да плюя по нещо, което сетивата ми не долавят?

Да попитам по текста Ви, г-не, може ли? Казвате кога този и онзи протестирал, а не се ли отнася това и за Вас?

Защо не излизате да протестирате с пенсионерите всеки път?

Независимо, че може да не сте пенсионер, независимо червени или пембени протестират - щом пенсиите са ниски - излезте просто, бъдете солидарен и ПРОТЕСТИРАЙТЕ!
Ако и останалите започнат да мислят така - ето как ще стане! Улиците ще се напълнят с народ и управляващите, независимо от цвета си ще се позамислят какво да направят, за да не изпуснат топлите си места.
Прав ли съм?
Автор: Кардинал Ришельо 17 Април 2011 12:53:55
Госпожо Белева,дори много болната про-лява и про- комунистическа историография в определени коментари е проявявала -може би -външно-за кумова срама-коректна сдържаност при все,че други на "съседи,измежду изброените"усърдно
струпвали съчки,докато България едва оцелява за защита на своята национална кауза и жестоко я разпарчетосват.
Ако при фатални дати опитите за еднолична отговорност около фигури в дипломатическата и генералщабна сфера през зловещата 1913 г. е колективна,каква ще да е тази с рехави политиканстващи спекулации 2011 г.,когато СИ имаме друг самонадеян "Стоян Данев!",с много смешна самоинициативност и не по-малко опитни стратези от тези на "aрбитъра" Николай II при поготвяне на нов балкански катаклизъм?.
И с нови фатални грешки,имаме малък времеви шанс като член на ЕС и дори една фрегата да прави чест на името си в Средиземно море,външната ни политика няма защо да бъде скопена,докато уври боба!
Даже един сър Едуард Грей признава,че -Вервайте му!" че българските ходове били изненадващи!И е праlо още от сагата с "пилафа!"
Много сме лъгани и мамени за илюзии,относно координация и солидарност.То се е като да натовариш магаре с дисаги и кемер злато,до и да му окачиш хлопатари",да не би да не дрънкат и "разбойниците" ценители на луканка!!!, да са си запушили с памук ушите!
Автор: хан Кубрат 17 Април 2011 12:59:00
То се е като да натовариш магаре с дисаги и кемер злато,до и да му окачиш хлопатари",да не би да не дрънкат и "разбойниците" ценители на луканка!!!, да са си запушили с памук ушите!

Изречение на висш бивш, а какво да кажем за простолюдието?
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 13:12:40
До Автор: Пешко 17 Април 2011 12:43:27

Първо, все още не съм пенсионер. Не че не ми е писнало да бачкам.

Второ, аз съм от малък провинциален град, в който никога за нищо не се протестира.

И трето, пенсионерите в моя град, както и в други градове на страната, си имат организация, начело на която стоят чугунени комунистически глави, които като чуят демокрация и се барат по кобурите.

Достатъчно причини ли изброих?

Закачката, че сетивата ви не долавят наличието на демократи, ще я подмина. Защото причината не е в липсата на демократи и в настройката на вашите сетива. Нали знаете, антената, ако не е настроена, нищо не хваща.
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 13:19:18
До Автор: Пешко 17 Април 2011 12:43:27 (PS)

Предлагате ми да "изляза просто така" и да протестирам. Да проявя солидарност.

Нали знаете, има едно златно правило: помагаш само на човек, който полага усилия да си помогне сам. Иначе накрая ще се окаже, че аз съм им виновен на пенсионерите за ниските им пенсии.

Може да проявиш солидарност с човек, който е наясно какъв му е проблема. пенсионерите /повечето от тях/ изобщо не са наясно какъв им епроблема. Те смятат, че Иван Костов им е "взел" пенсиите и са готови да го линчуват по заповед на партията си. каква солидарност с тези хора?
Автор: Кардинал Ришельо 17 Април 2011 13:24:31
Да изслушаш "прабългарски хан" не означава винаги добре разбрана вежливост оказана на умен човек.
Има запалянковци,и извън играта,
чийто жени "не са им разрешили,да отидат на мач!"
Автор: Шумаров 17 Април 2011 13:25:25
Чудя се как може да бъде превъзмогната границата на скрупулите, които описва Г-н Пешко и резонно отбранителната аттитуд която прозира в постинга на Г-н Корбалаев. С прошка на грховете на "убийците" не би било добре, защото прошките ги прави Всевишния, а ние сме обикновенни грешници. Може би, ако осъзнаем, че сме обикновенни грешници, ще успеем да съберем сили да се солидаризираме с протестите на различните групи. Успеем ли да се солидаризираме, ще помогнем на различните групи да разберат, че градацията на всички причини за протест опират до "дружбата". Факт е, че не всички социални групи могат да го осмислят за изминалите 21 години. Солидарността с протестиращите ще помогне за осмислянето, по мое мнение!
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 13:41:09
До Автор: Шумаров 17 Април 2011 13:25:25

Роден съм през 1954 година. През 1990 година съм бил на 46. Поне през 31 от тях съм бил по един или друг начин управляван, направляван, облъгчван, манипулиран - с една дума - несвободен в света на комунистите. През тези години те ми казваха какво да мисля, как да чуствам, какво да чета, какво да гледам, как да гласувам - с една дума - как да живея. И да искам и да не искавм съм бил "солидарен" с тях. Е, днес ми се иска ТЕ да бъдат СОЛИДАРНИ с мене. Имам право да искам това. нека отидат на избори и да пуснат бюлетината за Иван Костов и синята коалиция. Ако не им изсъхнат ръцете, на първия им протест ще бъда солидарен с тях!
Автор: Пешко 17 Април 2011 13:50:17
Моля за извинение г-н Корбалаев, но не бих продължил дискусията с него, докато я води с конфронтационен тон.
Съвсем по друг начин изглеждат позицията и тонът на г-н Шумаров.

Да, няма прошка, докато няма призната грешка. Не може да бъде простено на някого, който греши и по всичко личи, че ще продължава да греши. Не одобрявам също така крайностите - око за око или поднасяне и на другата буза. Всеки случай трябва да се разглежда сам за себе си. И все пак - това е друга тема - грях, грешка, разкачние, прошка и т. н. - ще стигнем и до Достоевски. И до сълзата на едно дете.

Тук става дума за прагматична солидарност, а не до съд, морал и етични категории.
Как да обясня някому, че протестът може да бъде всякакъв и повсеместен?
И солидарен?
И не да се хвърлиш да гасиш, когато стигне до вратата ти, защото тогава ще е късно. Е, ама как да изпуснеш гледката с отчаяния съсед, който лани ти отръска крушата...?
Автор: Шумаров 17 Април 2011 14:05:47
До Автор: Корбалаев 17 Април 2011 13:41:09


Пак Иван Костов!
Г-н Корбалаев, центърът на Вселената не е Г-н Иван Костов! Иде реч за протести и за солидарност с протестите! Опитайте се поне в една тема да на споменавате името Свято за Вас! Разберете, че не правите услуга на Г-н Костов, като го поставяте над протестиращите. Сигурен съм че Г-н Костов е солидарен с протестиращите! Само се чудя защо не го декларира официално?! А не знам дали си давате сметка колко наивно е да очаквате да се съобразяват с Вас комунистите! А и защо трябва да го правят-СТАВА ДУМА ЗА ПРОТЕСТИ! И не протестират комунягите, а обикновени потърпевши от последиците на комунизма!
Автор: Пешко 17 Април 2011 14:14:20
Само се чудя защо не го декларира официално?!

Защото лека полека за 20 години се оформи политическа класа, която независимо от цвета си, иска дебатите да се водят в Парламента. Защо?
За да си остане на яслата. На държавната софра, трохите дори от която са сладки, като никои други. Те са започнали да гледат на високия държавен пост като на рог на изобилието, а не като на тежък труд, съпроводен с грозяща ги наказателна отговорност.
В бирарията „Българийо, обичам те!”, ръцете на кръчмаря го болят от диплене на пари, въпреки че пивото е слабо и прокиснало.

Улицата и протестите застрашават това тяхно безоблачно съществуване. Те вече са някои...
Автор: Пешко 17 Април 2011 14:28:10
Роден съм през 1954 година. През 1990 година съм бил на 46.
Учител съм по математика и знам колко прави 2 и 2...
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 14:33:34
До Автор: Пешко 17 Април 2011 13:50:17

Коя част от моя пост ви се видя конфронтационна? Или го казвате просто така, за всеки случай, че ако се видите на тясно и без аргументи, да можете да прекъснете дискусията с достойнство?

И не става въпрос за прошка и грешка в християнския смисъл на думата. Става въпрос за жест. Искате от мене жест на солидарност. Е, аз не мога ли също да искам жест на солидарност? Защо аз да съм първи? Нека те да са първи! През последните 20 години от страна на комунистите съм виждал само наглост и безочие. Не стига друго, ами и ме учат на демокрация. Поучават ме. Не съм бил демократ. Имал съм конфронтационен тон... нямам думи.
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 14:37:57
До Автор: Шумаров 17 Април 2011 14:05:47

Г-н Шумаров, вие не четете ли какво пиша и в какъв контекст споменавам името на Костов? И какво лошо има, ако му споменавам името? Не ви се говори за него, не ви се слуша за него!? Прилича ми на омраза! А? Или греша? Какво не ви харесва в името му?
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 14:40:04
До Автор: Пешко 17 Април 2011 14:28:10

Няма лошо човек да знае колко прави 2 и 2. Лошо е ако това е единственото нещо, което знае.
Автор: Шумаров 17 Април 2011 14:40:11
Нормално е в една парламентарна демокрация дебатите да се водят в парламента. Ненормално е, че не се провежда никакъв дебат за руските енергийни проекти в България. Ненормално е, че се провеждат в заведения на проверени другари на четири очи и после биваме сурвакани с някой подпис на неупълномощени лица! Това и ред други подмолни и шпиономански действия са повод за протести! И тука морала и етиката трябва да бъдат основния двигател за прагматичност! Дори да протестират пенсионерите, трябва да сме солидарни с протеста им! Дори и съседа,крадец на круши да протестира, пак трябва да сме солидарни с протеста му! Ако след протестите не може да се устрои действаща съдебна власт, която да накже крадците, то Господ ще ни овъзмезди за откраднатите круши! Но отказвайки да се солидаризираме с протестите, ние изземваме функциите на Всевишния и съдим протестиращите! И, разбира се се осъждаме на вечна зависимост от Русия и на опасностите, които произтичат от ядрената енергетика!
Автор: Пешко 17 Април 2011 14:40:38
Какво конфронтационно виждате?
И какво лошо има, ако му споменавам името? Не ви се говори за него, не ви се слуша за него!? Прилича ми на омраза!
А?
Или греша?
Какво не ви харесва в името му?

Не е лошо да завършите с думите, че скоро ще ви опознаем откъм опакото...
Автор: Шумаров 17 Април 2011 14:43:34
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 14:37:57
Не ви се говори за него, не ви се слуша за него!? Прилича ми на омраза! А? Или греша? Какво не ви харесва в името му?

Грешите!

Автор: Пешко 17 Април 2011 14:43:43
До Автор: Пешко 17 Април 2011 14:28:10

Няма лошо човек да знае колко прави 2 и 2. Лошо е ако това е единственото нещо, което знае.

Много, много лошо е, ако и това не знае...
Може и без математика - само по спомени на очевидци.
Корбалаев, може ли да представите свидетел, че през 1990 година сте били на 46 години?

Автор: Пешко 17 Април 2011 14:46:22
Шумаров 17 Април 2011 14:40:11
Нормално е в една парламентарна демокрация дебатите

Да, така е, съгласен съм с казаното!
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 15:13:20
До Автор: Шумаров 17 Април 2011 14:40:11

Не съм видял комунисти да протестират срещу АЕЦ Белене! Виждам, че го подкрепят на всяка цена.

Майка ми е пенсионерка. Мислите ли, че не искам за нея висока пенсия? И правя най-доброто това да се случи - гласувам против комунистите и за Иван Костов. Сега кажете, че не съм бил прав! При комунистите е точно обратно. Гласуват за всеки, който би ги одрал живи, без да му мигне окото. Какво мога да направя аз за тези хора? Нищо!

И накрая, вижте какво ми пише автор Пешко: "Не е лошо да завършите с думите, че скоро ще ви опознаем откъм опакото...". Обичате да сте мил и добър с всички, защото няма опасност да ви напсуват или заплашат. Но истината ги принуждава да посягат към нагана. За каква солидарност говорим? Земеделците преди години бяха солидарни с тях. даже правителство на ОФ направиха с тях. По късно се озоваха в едни места злачни и потайни... Всеки, който е проявявал солидарност с комунистите, рано или късно е съжалил.
Автор: Пешко 17 Април 2011 15:45:42
Корбалаев, това с "откъм опакото" е цитат, предизвикан от ритъма на мерената реч, в която влезнахте.

Интересува ме единствено едно - как решихте, че съм комунист?

Защото не искам да повярвам на факта, че сте роден през 1954 година и през 1990 година сте навършил 46 години ли?

Корбалаев, така както говорите за Костов излиза, че между 1997 и 2000 година е имало едноличен негов режим.
Не Ви ли минава през ума, че някои добри неща при онова управление са се случили въпреки Костов?
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 15:53:21
До Автор: Пешко 17 Април 2011 15:45:42

Този цитат "Не е лошо да завършите с думите, че скоро ще ви опознаем откъм опакото..." ми прозвуча като заплаха. Затова реших, че сте комунист. Може и да не съм разбрал правилно.

За 46-те години... Да, сгрешил съм. На 36 съм бил.

Говорите за "онова управление". За кое управление питате? Не бих искал още веднаж да се окаже, че не съм разбрал правилно.
Автор: Шумаров 17 Април 2011 16:48:28
До Автор: Шумаров 17 Април 2011 14:40:11

"Не съм видял комунисти да протестират срещу АЕЦ Белене! Виждам, че го подкрепят на всяка цена."

Да, така е!
Подкрепят го комунистите, които си направиха "дясна" партия за камуфлаж пред ЕНП. Разиграха шоуто със заканите за възмездие за всички, които са крали от европейските фондове. Хората(не комунистите) им повярваха и сега са разочаровани и протестират.

"Майка ми е пенсионерка. Мислите ли, че не искам за нея висока пенсия? И правя най-доброто това да се случи - гласувам против комунистите и за Иван Костов."

Сигурен ли сте, че това е най-доброто, което може да се направи???

"Сега кажете, че не съм бил прав! При комунистите е точно обратно. Гласуват за всеки, който би ги одрал живи, без да му мигне окото. Какво мога да направя аз за тези хора? Нищо!"

И тука разбира се, че гршите!
Комунистите не гласуват! Гласуват обикновените граждани! Комунистите манипулират общественото мнение за да спечелят симпатиите на обикновенните граждани! И, като знаем, че тези, които наричате комунисти са жертви на манипулация, аз мисля, че те заслужават снизходително отношение за това, че са станали жертва на манипулацията. И, като им се посочи грешката(не с високомерно нафукан тон), която са допуснали, могат сами да стигнат до извода, че Г-н Иван Костов е разумната алтернатива за избор.

" За каква солидарност говорим? "

За солидарност с протестиращи, не с комунисти!
Много хора олицетворяват пенсионерите с комунистите, защото са майоритарна членска маса на БКП. А те са обикновени жертви на манипулаторите. Дори и протеста им да е бил изфабрикуван в офисите на БКП, солидарността с протеста е за предпочитане пред конфронтация.
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 17:19:11
До Автор: Шумаров 17 Април 2011 16:48:28

Конформиста в мен ми казва да се съглася с вас на две на три и да прекратя този спор. Но разумът казва, че не бива.

Първо, питате ме дали гласувайки за Иван Костов, правя най-доброто за пенсионерите. Отговорът ми е - ДА! Доколкото никой не е посочил друга алтернатива, която да обсъдим.

Второ, твърдите, че комунистите всъщност са обикновени граждани, жертва на манипулация. Изобщо не съм съгласен с вас. Двадесет години щяха да са достатъчни на всеки, който е бил жертва на манипулация, да разбере това и да си направи изводите. Дори изключително тъпи хора могат да разберат за какво става дума. Хората, за които говорим, живеят на принципа "я не сакам аз да съм добре, язе сакам на Вуте да му е зле". Тук няма разум. Няма и нормални човешки чуства. Тук нормалната човешка практика е безсилна. И медицината нищо не може да направи. Гака, че в този смисъл вие сте един безнадежден утопист.

Колкото до протестите, аз не съм против тях. Стига да имам физическата възможност бих и ще протестирам. мисля, че ще дойде /скоро/ момента, когато и в моя град ще се събере критична маса хора, която да излезе и да протестира открито. Но протестирайки, ще искам да се знае, че го правя за норамалните хора, за тези, които могат да обичат и да бъдат солидарни със себеподобните си, без да им мислят злото зад гърба.
Автор: Шумаров 17 Април 2011 17:38:37
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 17:19:11

Никъде не твърдя, че комунистите са обикновени хора! Твърдя, че протестиращите, както и конформистите са обикновени хора, жертва на манипулацията на комунистите!
Що се отнася до обсъждането на алтернативата, спомням си реакцията, когато изразих мнение в този форум, че Г-н Едвин Сугарев е добра алтернатива! Сигурно ще бъде необходимо време, като насъбирането на критична маса в населенто място, в което живеете за да започнете да обсъждате тази тема! Но се моля да не бъде късно! Защото докато умните се наумуват, току-виж лудите ни курдисали втора атомна!
Автор: Narodna Govoritelka M. 17 Април 2011 17:43:01

BSP Partia - koi sa te vsushnost?

Nai dobre e razbira se te da otgovoriat ili tezi koito gi poznavat dobre, zashtoto bez otgovor niama kak da produljat.
Nadiavam se tozi posting da pomogne s niakoi orientiri,
ot narodna gledna tochka.

Lichno az ne sum chlenuvala v BKP i sum postradala lichno ot reshenia na visshe stoiashti komunisti i ot nezakonni deistvia na sekretnite slujbi. Ne za sebe si obache zapochvam razgovor a za da oburna vnimanie za slednoto
sustoianie, koeto se nujdae ot preosmisliane.

Okolo 90 % (popravete me v statiskikata ako gresha) ot bulgarskite grajdani i okolo 60% ot selianite mejdu 18 i 65 godishna vuzrast v perioda do 1989 godina biaha chlenove na BKP partiata.
Za poslednite 21 godini tozi protsent znachitelno namalia. Mladite hora ne vlizat chesto s BSP, koiato stana BKP naslednik, drugi bivshi partiini chlenove smeniha tsvetovete, stanaha chlenove na drugi partii,
treti prosto ostariaha, drugi se razocharovaha, peti suvsem obedniaha i t.n.

Ravnosmetka e neobhodima v tazi partia purvo za perioda kogato tia beshe RUKOVODESHTA - i suotvetno nosi orgovornost za purvata faza na prehoda - vednaga predi 10ti Noemvri 1989 godina i sled tova.
1) Po otnoshe na POZITSIITE
2) Za izvursheni prestuplenia predi 1989 godina
3) Za obezshtetenie na postradali
predi 1989 godina.
Ne VSICHKI KOMUNISTI biaha s ednakvi ubejdenia, ne vsichki biaha osvedomeni za deinostta na represivnite taini slujbi

Imashe moje bi 5 ili 7 % koito biaha idealisti - chisti i dobri hora, koito pomagaha na horata, iskreno mechaeha po dobur jivot za vsichki bulgari i raboteha za durjavata v razlichni sferi.

Niakoi ot tezi idealisti postradaha silno pri komunizma -
Niakoi ot tiah stanaha jivi
muchenitsi, drugi biaha unishtojeni- fizicheski.
Tova sa jertvi na komunizma s partien bilet. Edna ot tezi
jertvi beshe i na visok post.
Ima hora gotovi da kajat istinata za neia i v Narodnoto Subranie.

V drugata krainost sa slujitelite na DS, sushto partiini chlenove. Niakoi ot tiah sa izvurshvali prestuplenia sreshtu hora. Tova sa bivshi komunisti bez kapka suvest.
Sred tiah ima hora koito preosmisliat sebe si i sa gotovi da se razkaiat. Ivanov napravi priznanie (za sebe si) i se razkaia tuk v saita, zashtoto go mucheshe minaloto. Naistina samo Bog moje da prosti, zatova toi beshe pravilno posuvetvan da zapochne da izvurshva dobri dela.
Za niakoi drugi e neobhodimo otdelno reshenie, za koeto BSP purva triabva da se zamisli ako iska da se razgranichi kato partia ot prestupnite si elementi i da ima kakvito i da bilo shansove da se obedini s drugi sdrujenia.


Nie veche sme v protses na suzdavane na narodno dvijenie v koeto niama da se dopuskat v chlenstvo bivshi slujiteli na DS ili hora s kriminalno minalo.
Tova uslovie v rannia period na suzdavane na djivenieto e vajno.

Drugi bivshi chlenove na BKP sa uchiteli, lekari, trudeshti se hora, koito razbraha che sa viarvali, no sa bili izlugani.
Te sami sa razocharovani no i alternativite ne gi privlichat.
Niakoi poviarvaha v Boiko Borisov Poviarvaha, zashtoto biaha razocharovani i Boiko obeshta nai veche da gi pazi, da se bori sreshtu prestupnostta.

BB ne samo ne moja da gi spasi ot banditite i gangsterite, no taino shteshe da podpishe nai gibelnia dogovor v istoriata na Bulgaria (pochti go podpisa ako ne beshe namesata na Sugarev, interventsiata na Becky S , Sumarov i niakoi avtori tuk koito nadignaha glas i horata pochnaha da razbirat kakvo stava zad gurba na naroda i da reagirat).

Kolko izliazoha na ulitsite vchera? Mnogo. Shte stanat poveche , ako Pravitelstvoto ne otgovori na iskaniatta.

BSP otdelno triabva da izleze skoro s politicheska ravnosmetka - s reshenie za bivshite slujiteli na slujbite. s RESHENIE za jivite koito postradaha ot slujbite i otseliaha, niakoi po chudo i
s reshenie vuobshte dali da ostane kato partia i s kakva osnovna pozitsia - ZA ILI SRESHTU AETS Belene. BELENE E POVRATNIA MOMEBNT
za spasenieto na vseki. V tova nikoi ne triabva da se sumniava.

Tova e moeto mnenia i pojelanie kato grajdanka, bez da sum chlen na BSP ili koiato i da bilo druga partia. Ne che ne mi haresvat horata v tezi partii, haresvat mi , s niakoi sme dobri priateli,
no ne mi haresva tova che liderite im chesto edno govoriat a drugo vurshat. Dumite i delata se razminavat. Tova v nai dobria sluchai e gubene na vreme, v nai loshia - se prikrivat prestuplenia.

Ako tezi ili novi tehni lideri zaposhnat da izuchavat i prilagat demokratichnite printsipi na upravlenie ima shans za PROMIANA. Za da se prilagat tezi printsipi , te triabva da se osuznaiat dobre.
Prosveshtenie e neobhodimo sega.

Samo chrez prochistvane i prosveshtenie shte stane OBEDINENIETO VUZMOJNO.

S pojelanie za dobut put
na vseki koito obicha
bulgarskia narod
Da poviarvame-
Spasenieto
a blizo
NGM

Narodna Govoritelka M.

/suglasuvano s Becky S./Advokatska belejka:

Vsichki avtorski prava sa zapazeni ot avtora napisal gornoto, koito predostavia pravoro na Svobodata .com da publikuva ednokratno sega i tuk postinga. Ako drugi avtori v Saita na svobodata jelaiat da tsitirat NGM(Naroden Govoritel M) za da vsemat otnochenie - tezi avtori poluchavat razreshenie da tsitirat NGM do ponedelnik, 18ti april, 2011

Za povtorna publikatsia- molia
napravete pismeno zaiavlenie za pismeno razreshenie ot avtora, koito raboti po vuprosi na prehoda ot mnogo godini i ima publikatsii.
Автор: Помнещ 17 Април 2011 17:48:06
Спомняте ли си "едно време" какви ги пропагандирахте?? Когато всичко станело "частно" и на държавата се отнемат контролните функции, ще настъпи "рай".. И недейте "извращава" примера с хан Кубрат. Ханът е бил Държавник, мислещ за "племето си"!!! Ханът е "обединявал" в името на цветуща България, Ханът е "пишел" историята на България!! Вместо да апелирате към координация на "протестите", апелирайте за координация на Държавните институции срещу монополистите!! Назовете поименно тези институции, намерете ФИНАНСИРАНЕТО им!! .... Докато партиите, представени в Парламента продължат да получават 15 000 лв. на глава депутат на месец, плащани им от монополистите, нищо няма да се промени( в."Сега" описва колко В "ПЪТИ" се е увеличила паричната маса на партийните каси)... Там е "заровен ключът от бараката"!!! Трябва да се подеме жестока борба за премахването на този вид партийно финансиране, което идва от бюджета на Държавата и отива "ЗАКОННО" в партийни ръце!! Именно това бюджетно финансиране е ОТНЕЛО и възможността на избирателите да влият върху "избраните".. Всички партии в БГ трябва да се издържат единственно и само от ДОБРОВОЛЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС на сподвижниците И. .. Докато Вие, "изтъкнатите журналисти" продължавате да си затваряте очите пред това престъпление, нищо няма да се промени!!! Има една поговорка-"ситият на гладният не вярва"!!! Така е и с "нашите" избранници, които когато влезнат в парламента, т.е. изкачат "Сълбата" от "Приказката", забравят откъде и за какво са "избрани", вече НЕ ЧУВАТ, НЕ ВИЖДАТ, НЕ ПОМНЯТ!!!...
Автор: Vest ot Becky S. 17 Април 2011 17:48:33

Glas Naroden, Glas Boji!
Bravo Shumarov!
Bog e s nas!
Becky S.
+++
++
+
Автор: Vest ot Becky S. 17 Април 2011 17:56:39

Do Vsichki Pomneshti:

Udraite kambanite na istinata!
Neka tseliat narod gi chue!
Bog shte chue molitivite.
Shte otvori za obich
Surtsata na bulgari
Da trugnat za rod
i Rodina mila
S energia
Becky S.
+++
++
+
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 18:00:53
До Автор: Шумаров 17 Април 2011 17:38:3

Не знам как да го кажа за да бъда разбран правилно. Просто нямам спомен да сте предлагали да обсъждаме г-н Сугарев като алтернатива на Костов. Но е напълно възможно паметта ми да ми изневерява, което няма да й е за първи път. Не помня и каква е била реакцията ми. Ако е била, както казвате, бурна, моля искрено за извинение. Разбира се, че може да се обсъжда г-н Сугарев като алтернатива на Костов. Не искам да предпоставям никакви тези в началото на една такава дискусия, така че ще чакам, подготвяйки се. Сигурно разбирате с колко трудна задача се залавяте.
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 18:05:18
До Автор: Помнещ 17 Април 2011 17:48:0

Абе, пич, нали има избори! Гласувай за този, който ще ти направи "правилно" финансирането на партиите! Гласуваш дявол знае за кого или изобщо не гласуваш, после се сърдиш, че нещата не вървят. Ако няма подходяща партия за тебе, създай я! Ще се финансираш както на тебе ти е угодно - само от членски внос. Какви са тези вопли и недоволства!?
Автор: Vest ot Becky Do Beleva 17 Април 2011 18:06:43
Gospojo Beleva,
Mislia e vreme da smenite ZAGLAVIETO, suedinete se s iskaniata na horata ili s osnovnia isk na avtorite tuk za reshenie da bude spriano AETS BELENE do utre.
Shte imate ne samo dobro, no i
ENERGETICHNO PRAVILNO ZAGLAVIE.

S pojelanie za oshte poveche Uspeh!
Becky S.
Автор: Шумаров 17 Април 2011 18:21:39
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 18:00:53

В никакъв случай не исках думите в предния ми постинг да прозвучат укорително. Писах това за реакцията в контекста на липсата на алтернатива. Всеки е свободен да симпатизира на желан от него политически проект. Що се отнася до заемането ми с подобен проект, аз просто изразих мнение, което не съм променил. Нямам амбиции да налагам мнението си, още по-малко при положение, че Г-н Сугарев не е декларирал готовност и съгласие за сформиране на нова политическа формация. Но въпреки негативните реакции, продължавам да мисля, че той е подходяща персона за обединяване на всички разочаровани от досегашните леви, десни, псевдо десни управления.
Автор: Naroden Govoritel S 17 Април 2011 18:50:38


Haide sega, Korbalaev, pomislete
Razbira se che Gospodin Shumarov razbira tezi neshta. Te imat red.
Pozitsiata Belene e povraten lost za ALTERNATIVA na BSP, na SDS, na site bulgari i chlenove na partii.
Sugarev e sreshtu Aets Belene i
Kostov mai e sreshtu Aets Belene
Zatova ne sme protiv Kostov tuk v saita i niakoi uvajavame Korbalaev.

No istinata e che G-N Kostov ne e uprajnil vse oshte Parlamentarnata
si vlast, koiato ima kato partia. Edvin Sugarev ima Sait- Svobodata -EDvin glas dere i bie kambani
I UPRAJNIAVA NAI DEMOKRATICHNOTO SI PRAVO - NA SVOBODA NA SLOVOTO.
PREDOSTAVIA GO I NA DRUGI, Vas=
Gospodin Korbalaev vkluchaia
Pravi go ne na prikazki a na dela.
Gospdin Shumarov tuk podkrepia
pozitsiite na Sugarev -sreshtu AETs

E haide da vidim i obsudim koi e po DEMOKRATICHNA SILA!
Edvin ili Kostov.
Eto pitame vas, Gospodin Korbalaev,
poneje nai znaete za Kostov i SDS

Ako ne, Da pitame Avtor EDIN -
Tia uchi osnovi na DEMOKRATSIATA
ot edna kniga ot Raina i ot Becky S
V knigata pishe purvo vie da kajete
posle Eden shte kaje kakvo oshte e napisano v knigata na SVOBODATA.

NGS
/suglasuvano s Becky S,/
P.S.
Belejka za avtorstvoto na tozi tekst: s ne po malki prava ot Avtor Naroden GOvoritel M,
s advokat- sushtiat kato na NGM, (conflict waiver grantedby NGM)
Автор: до Корбалаев 17 Април 2011 19:38:52
Корбалаев, да разбирам ли, че Вие сте съгласни, да се разпределят всеки месец по 15 000 лв. на глава депутат, "взети" от бюджета на БГ, което от само себе си логично означава, че избранниците ТИ, винаги ще "прокарат" интереса САМО на монополистите ТИ?? ... От това следва, че АЕЦ-ът не само ще го построят, но и ще ТИ го "наврът", бензина и нафтата ще си "растат по цени" а такива като теб УЖ ще се "борят" за "нещо си"!!! Да разбирам ли, че ТИ ПИЧ, си съгласен, да крадат от ТВОИТЕ преведени като данък пари в бюджета, и вместо тези пари да се използват за благо като медицина и образОвание за "ТЕБ И ДЕЦАТА ТИ", някой ДРУГ ЩЕ ги присвоява в партийната си каса?? .... Аз ТИ показах къде е "заровен ключът от бараката"!!!..... Има един принцип: за да разбиеш един монопол, намери източника НА ФИНАНСИРАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МУ ПРОТЕЖЕТА, КОИТО СА ГО НАПРАВИЛИ МОНОПОЛИСТ!!!! .... Останалото е "ала бала"!!!
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 20:20:30
До Автор: до Корбалаев 17 Април 2011 19:38:52

По тези въпроси съм мислил сигурно много преди тебе. Още по-лошо е финансирането само от членски внос. Защото тогава партиите се оказавта в плен на олигарсите.

Бюджетното финансиране е добро, но трябва да има добър контрол и да не се разрешава финансиране с неясни дарения, дори на дребни суми. Трябва да има и разследваща независима журналистика, независими и обективни медии. В крайна сметка всичко се свежда до кадърно, честно и почтено управление на цялата държавата.
Автор: Edin- 9 godishen i Eden -10 godishna 17 Април 2011 20:39:41
Edna baraka v poleto - kone tsviliat i se razhojdat naokolo, listata na durvetata shumiat, ptitsite peiat, tsvetiata dishat...
ruchei romoliat, sluntseto siiae...

Edin(vika) : Hey Eden, kude si, nali shtiahme kone da iazdim dnes?

Eden: Tuk sum. Knigata cheta dnes.
Ela da vidish kakvo pishe v neia.

Edin: Koia kniga? Onaia li deto Becky napisa; Kak se iazdat kone?
Ako stavashe s chetene e-hee...
Dobur ezdach stava koito trenira Pitai Becky ako na men ne viarvash.

Eden: Samo za konete mislish, Edin.
Posle shte iazdim, moje i zaedno.
Ela vij tuk kakvo pishe v Knigata
Za BG SVOBODATA I ZA DEMOKRATSIATA
Raina e pisala v ednata chast.
Vtorata chast e napisana ot Becky.
Ima i treta chast. Ela da vidish.

Edin: Za klucha pishe li? Kude e zaroven klucha ot barakata SDS?
Chuh edin chichko, tova pita.
Otgovori se iskat. Otgovori!
Ela s men, zaedno da potursim
toia kluch, da vidim kvo stava.

Eden: Moje, no purvo triabva da ida
na Gospod da se pomolia, vajno e.
Ot Hristos Spasitel Spasenie ide.

Tsvetnitsa e dnes, Kolko imat imen den. Ot Tsvetelina i Tsvetan -
do Margarita i Violeta
i Iavor i Zdravka i Vurban
i vsichki tsvetia mejdu tiah, s temenijkite, kokicheta i minzuhari,
koito az tolkova mnogo obicham.

Otivam dnes za vseki da se pomolia.
I za chichkoto deto tursi Klucha.
I idi s nego tursi - pomogni mu
Ochite ti sa silni, mlad si.

Posle, vurni se da chetem v Knigata i da napishem v neia
Kak nie detsata obichame Rodinata.
I kakvo za neia mojem da storim.

Eden
+++
++
+

P.S.
Prashtam go tova na Becky po EDIN GULUB gulub, toi znae kude e tia.
Автор: до Корбалаев 17 Април 2011 21:37:56
Това че сте мислили е много добре!! Но не виждам как може да одобрявате "бюджетноТО финансиране на партиите", при това само на "онези", които са в парламента!! Не може и не трябва да се финансират от бюджета!!! Няма такова "животно", което "кадърно, честно и почтено" да управлява държавата. Има само механизми, които да заставят "животното" да управлява колкото се може ПО "кадърно, честно и почтено". Затова аз мисля, че трябва да се прекрати това бюджетно финансиране на партиите, и да се създаде "закон за лобитата", където да се подчертае механизма и максималната сума, ДОПУСТИМА ЗА ЛОБИРАНЕ, ОТ СТРАНА НА "БИЗНЕСА". И така, когато някой олигарх или фирма преведе пари ДИРЕКТНО на някоя партия, на обществото ще става ясно, кой какви икономически интереси защитава. Така правят в "развитият" свят!!! ... Защото сега в БГ, реално се оказва, че партиите са БЮДЖЕТНИ организации, а не общественни, каквито би трябвало да бъдат!!!
Автор: Корбалаев 17 Април 2011 21:58:00
До Автор: до Корбалаев 17 Април 2011 21:37:56

Сега ми звучите по-делово. Така и трябва. С по-малко емоции. Разумно решение има. Със сигурност. Бих го обсъждал с вас, но напоследък ме занимават други неща - АЕЦ Белене и т.п. Не вярвам, че сегашното парламентарно мнозинство /мнозинство на монополите в икономиката/ ще предложи и ще приеме правилно решение за финансирането на партиите.
Автор: до Корбалаев 18 Април 2011 03:15:49
Разбрах Ви!!!??? ... Оставям Ви необезпокоявано да се "борите" с "вятърните мелници", изградени на принципа "money talks"...
Автор: Маришка 18 Април 2011 04:57:52
От ден на ден,блога се побърква,езика става непоносим,оптнесеността прераства в откаченост. Руския език и латиницата взимат превес пред българската азбука,въобще простотията се утвърждава като насрещен план след неционална паяртийна конференция,сиреч свинщина. И няма кра,и няма край.....,Г-н сугарев,дайте да направим подблог,за хората,които не увабават българската азбука,даже на друг език,щом като толкоз обичат руския и англиския,ние ,по-възратсните и по-простоватите ще ползваме само бъларския език и българската азбука. Така няма да има ощетени.Кой е съгласен?
Автор: Мастичка 18 Април 2011 05:08:52
Маришка, чети повече Чудомир... Щото като дойдат "демократите", ке минаваме на латиница, и ке ставаме католици и протестанти, за да сме в едно с развитите държави... Тъй де...
Автор: Кардинал Ришельо 18 Април 2011 07:29:21
Има една дама,която макар и външно да не се побърква,не ръси курешки,защото е схванала,че забавни импресии и пуйчене,без секс,при друга трета подсказват накъде вървят топлите "любовни" предпочитания,когато,все още остават привидно нерещителни стопани на блога в качеството им на поети,журналисти и др.
Дали се руши "%непосредствеността при контактите с хората",като гледам съвсем не притесняват социалистите,които с кум като Г.Първанов,осветяват с ламбено опушено шише дата около Бузлуджа!
От борът "на моите!",трябва да е правилната България с ясен западен инвеститор.
И за какво мълчат тогава Иво и Едвин?Други "жапки за ручане" има ли?
Автор: ...нямам думи! 18 Април 2011 12:55:48
Защо не пишете на кирилица бре хора!
До Becky S.!
Кукло или каквато си там, за теб се отнася!!!
Автор: До всички 18 Април 2011 14:04:32
..нямам думи! 18 Април 2011 12:55:48
Защо не пишете на кирилица бре хора!
До Becky S.!
Кукло или каквато си там, за теб се отнася!!!
................

Куклата е платена с руски пари да върши точно това, какво се караш - заработва си надницата човекът!
Автор: до авторката 18 Април 2011 14:29:00
Госпожо Белева, всички ваши тези са убедително аргументирани. Досега обаче не съм срещал вашата теза по най-важния въпрос - Какъв е механизма, по който руските еничари държат властта и изглеждат законни с всички беззакония, които правят и в същото време съвсем законно поставят извън закона всеки, който дръзне да застане на пътя им? Моята теза е следната: Съгласно Конституцията народните представители в страната ни се избират пряко от народа. Това за мен означава, че народен представител, за когото няма подадени гласове на избиратели не е избран съгласно Конституцията и няма право да взема участие в законодателния процес. Какво става на практика? Гласуват 60% от избирателите, но вместо в парламента да получават заплати и да създават закони 144 депутата съответно на подадените 60% гласове от общия брой на избирателите, в Парламента се появяват буквално от нищото още 96 броя депутати, за които няма подаден нито един глас от нито един избирател. Но освен, че са противоконституционно в Парламента, тези 96 депутати, за които няма подаден нито един реален глас на реален избирател, получават съвсем реални тлъсти заплати, съвсем реални тлъсти добавки към заплатите си за сътрудници, за експерти, за офиси, за срещи с избиратели, представителни, командировки в чужбина и страната, за участие в комисии и какво ли още не. Това означава, че 40 % от бюджета на Народното събрание се харчи за персони и от персони, които са абсолютно противоконституционно в Парламента. За колко стотици милиони лева народна пара присвоявани от гърба на добросъвестните граждани на страната става въпрос може да видите като погледнете бюджета на Парламента. И тъй като тези персони са напълно наясно, че са в Парламента не защото някой избирател е гласувал за тях, а защото съответния партиен бос ги е сложил в списъка за депутати, те въобще не се интересуват от действителните проблеми на хората в страната, нито пък от интересите на държавата, а се занимават само и единствено със собствените си лични интереси, освен когато партийния бос не им нареди как да гласуват по определен въпрос. И тогава те пак не се интересуват от това дали гласувания въпрос ще решава важни проблеми на хората и обществото, а само изпълняват нареждането на партийния си шеф. И се получава така, че тези противоконституционни депутати формират мнозинство по важни за обществото въпроси и ги решават против обществения интерес. При това, забележете, в Парламента попадат 96 депутати, за които не е гласувал нито един избирател, а извън Парламента остават кандидати, за които са гласували десетки хиляди избиратели. Като например ВМРО, Гергьов ден, независими депутати и пр. Казвам това без да съм фен нито на ВМРО, нито на Гергьов ден. Но не разбирам защо в Парламента има персони, за които не е гласувал никой, а извън Парламента остават кандидати, за които има подадени десетки хиляди реални гласове на реални гласоподаватели. И ако към този механизъм за подменяне волята на избирателите прибавим и другите противозаконни механизми за фалшифициране на избори като купуване на гласове, подправяне на протоколи и пр., то можете ли, уважаема госпожо Белева, да обясните кога и как българският народ, когото всички ругаят, че е прост, загубен, некадърен и пр. та си избира все такива калпави управници, ще успее сам да си избере управниците, че и да им търси сметка, когато не съблюдават народните интереси? Много ми е интересно каква ще е вашата теза, като имате предвид, че при преброяването се оказахме барабар с бебетата толкова, колкото бяха гласуващите на изборите преди две години - т.е. партийните босове разполагат и с близо милион избиратели-фантоми, които фигурират само в избирателните списъци и могат да послужат за манипулиране на изборните резултати. Интересна ще ми е вашата позиция по този въпрос. Още повече, че и господин Сугарев, и господин Инджев гръмогласно мълчат по този въпрос!
Автор: Кардинал Ришельо 18 Април 2011 14:30:54
Задава се 12-13 години след 1989 най-важният дуел между Лявото и Дясното за пътя на България,а не за леви мимикрии и шменти капели на Първия консул.
Не цвъкайте повече в блога за шибани писмовни знаци,осоено през "Страстната седмица!"
Сега преди да се сдобие със снаха
Елизабет II,помнете че само вековни традиции,като тези при Вилхелм Завоевателят и Хан Кубрат,
оформят силна и уредена държава като стабилен кораб,но не и салове при които краката ти винаги са мокри!
Автор: Маришка 18 Април 2011 16:12:39
Мастичка,аз не знам какво е писал Чудомир,но не мога да се съглася с него. Ето,наруши се дисциплината,вече десет поста само с българска азбука,ей Беки,айде не се излагайте ,включвайте латиницата,че ще ни се смеят турците
Автор: Идеал Караилюзоров 18 Април 2011 17:20:30
Подарявам никнейм.
Автор: Идеал Караилюзоров 18 Април 2011 17:47:38
Благодаря!
Автор: Onja 18 Април 2011 18:22:35
Dokato ne s epusne kruv njama da ima nikakva promjana. Sledovatelno promjana nikoga njama da ima zashtoto BG-te sa ovce, trevopasni i ne puskat kruv. Samo se ostavjat hishtnicite da tochat tjahnata kruv.
Автор: Спас 18 Април 2011 20:02:38
Уважаеми,
"Какъв е механизма, по който руските еничари държат властта и изглеждат законни..." за мене е въпрос не много интересен.

Много по-интересно би ми било да науча как тази бутафорна демокрация, резултат на представлението разиграно пред очите ни преди 20 години, може да бъде заменена с истинска, а руските слуги с власт в България лишени от нея.
Автор: Mehanizma i Molitvata 18 Април 2011 20:23:11
Bravo Spas!

Chetete za Mechanizma napisanoto ot Becky S , Raina , Eden i Edin, Narodni Govoriteli i Narodni Sudii.

V tiah e predvaritelnata faza na borbata koiato zapochva s orujieto na ISTINATA I SHLEMA NA VIARATA Ako imate e-mail shte vi pratim oshte za stupkite koito predstoiat.
Dushata e strastna za Spasenie,
Idva Vuzkresenie, Velikia den -
neka hristiani da se pomolim zaedno
V Imeto na Otsa i Sina i Svetia Duh
Amin.
Автор: Корбалаев 18 Април 2011 22:09:34
Бих препоръчал на всички статията "Пет лъжи за АЕЦ "Белене"" от Иван Бакалов. Има я на сайта svobodata.com. Обърнете внимание и на двата коментара: на Надежда Искрова и на този за зависимостта.
Автор: Becky S. 18 Април 2011 22:53:28
Godpojo Beleva, naistina, imate privilegiata da polzuvate veche
slavianski bukvi, haide napishete:

Tsufti krasiva - bulgarska prirodo
Vuzkresenieto ti po Velikden idva.

Napishete NOVATA statia, Beleva,
sus slavianskite milite bukvi
I na men - izgnanata, na
dushata da mi olekne
pishete kak rosata
proletta subujda.
Ot loshoto veche
da niama nujda
Bulgari-i
S Proletta
se Probujdat
Viatur klonka
s nejnost pogalva
Tsvete kum sluntse
usmivka mila izprashta
Ochi okokorva bialo kokiche
I az, i az Rodina svidna Obicham!
Автор: Voevodka V. 19 Април 2011 16:51:51
Imeto Becky S. dori ne triabva da se spomenava, a Voevodki M., L. i Z. sa iudovi maiki zmeiove ste rajdAT BREASHLIAN I PAPRAT; SE VIAT V KRAKATA IM: FEB IULAR IURTAK:
SIBILA MIAZMA GUVKAVI PRESHLENI VIAT IZVIVAT MIAUKAIKI VANI KRUV IADOSANO FANKALUVAT.
TAZI NOSHT TI SHTE SE PREVURNESH V MIAUKASHTA PECHENA KOTKA; VIARNA MOIA LITCHKE, nOZDRITE NA KONE PIANA PODUSHVAT:
jRENIAT E HVARLEN
rUBIKON E PREMINAT
MORIAKUT E NA KON
aMIN

VOEVODKA V.
Автор: DA SE VURNE NA IZPRASHTACHA V IMETO NA HRISTA 19 Април 2011 17:17:23

+

Автор: Voevodka V. 19 Април 2011 16:51:51
Imeto Becky S. dori ne triabva da se spomenava, a Voevodki M., L. i Z. sa iudovi maiki zmeiove ste rajdAT BREASHLIAN I PAPRAT; SE VIAT V KRAKATA IM: FEB IULAR IURTAK:
SIBILA MIAZMA GUVKAVI PRESHLENI VIAT IZVIVAT MIAUKAIKI VANI KRUV IADOSANO FANKALUVAT.
TAZI NOSHT TI SHTE SE PREVURNESH V MIAUKASHTA PECHENA KOTKA; VIARNA MOIA LITCHKE, nOZDRITE NA KONE PIANA PODUSHVAT:
jRENIAT E HVARLEN
rUBIKON E PREMINAT
MORIAKUT E NA KON
aMIN

V IMETO NA HRISTA I SINA I SVETIA DUH KOITO E NAPISAL I SUSTAVIL TAZI lUJLIVA PROKOBA DA POLUCHI TSELIA BOJI GNIAV KAKTO E V SVETOTO PISANIE, taka da bude!

VOEVODKA V V NIKAKUV SLUCHAI NE E AVTORA NA BEZOBRAZIETO.
Bog da pazi i zakrilia. Amin. +
Автор: DA SE VURNE NA DA SE VURNE 19 Април 2011 20:14:14
DA SE VURNE NA IZPRASHTACHA; SHTO KALNE VAV IMETO NA HRISTA NA 19 Април 2011 17:17:23 I V IMETO NA HRISTA I SINA I SVETIA DUH KOITO KALNE DA POLUCHI TSELIA BOJI GNIAV KAKTO E V SVETOTO PISANIE, taka da bude!
Автор: Molitva 19 Април 2011 22:15:18
+
Da bude TVOIATA VOLIA GOSPODI.
Za bitkata i za izhoda ot neia.
S koito e Gospod Bog, toi ili tia
DA SPECHELI ZA SLAVA NA ISUSA HRISTA, IZKUPITELIA NA CHOVESHKITE GREHOVE. Blagodarim ti Gospodi che taka obichashe horata che im izprati svoia edinstven sin da izkupi grehovete na greshnite.

Vsiaka shema na diavola da bude razkrita prekurshena i izhvirlena v ADA kakto obeshtasha Giospodi
zatezi koito chuvat voliata ti
i izpulniavat zapovedite bojii.

V IMETO NA OTSA I SINA I SVETIA DUH Pobedata e vinagi za Boga!
Slava tebe Gospodi, Slava...
Amin.............................+
Автор: Becky S. 19 Април 2011 22:20:26
+++
Zashtiti i bialoto kokiche,
Gospodi- to e tvoe tvorenie.
Bog da pazi i zakrilia. Amin.
+++
Автор: Бялото кокиче Масларова 21 Април 2011 13:25:59
Масларова:

Колкото Георги Димитров е запалил Райхстага, толкова и аз съм присвоила 11 милиона лева!Беки ми е само приятелка...
 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional