Свободата днес и тук 20 Януари 2018  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВАСА , ЕДНИ ПАРИ, ЕДНА ЖУРНАЛИСТИКА

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владо Трифонов

 

Тези дни пореден скандал разнообрази всекидневието на българина, което на външен вид може и да изглежда окаяно, но откъм разнообразие на скандалите цъфти и процъфтява. 
Ако вече сте забравили, нека припомня: Васа Ганчева беше заснета със скрита камера да уговаря получаването на 1000 лева, срещу ангажимент да напише хвалебствена статия във вестник „Уикенд” за предаването „Съдебен спор” по Нова телевизия. Кюляфът й го скроиха тъй наречените „опосуми” Иван и Андрей, най-вероятно за да си отмъстят на телевизионната корифейка от близкото минало, че ги обижда на „хлебарки” и „гномове”.
И се започна едно премятане на квалификации насам и натам из медийното пространство, за да се стигне най-накрая до немного умната констатация, че положението в българските медии е безнадеждно. Добре, безнадеждно е, но каква е причината да е безнадеждно? Кой го направи да е безнадеждно? А тези, които пищят, че е безнадеждно, те по-надеждни ли са от Васа Ганчева? По-морални? По-чистоплътни и непродажни?
Текстът, който следва, внася известни разяснения относно българската журналистика и тъй като съм го писал преди време, възможно е някои да са го чели. Лошо няма, препрочитането му със сигурност не би навредило.
И така:
 
Българската журналистика
 
Един мой познат не пропуска да спомене, че за да си изкарваш прехраната в българска медия, трябва да имаш манталитет на проститутка. Човекът е университетски преподавател - бивш вестникар.
Когато домакинът ми в едно малко градче разбира с какво се занимавам, казва съжалително: „лоша работа”. После се извинява, но аз го разбирам: продажността и сервилността на гилдията бяха причина за спонтанната му неприязън към българската журналистика, и той не можа да я скрие.
Преди време колега от американски вестник ми разказваше как се разделил с шефа си. Поводът бил, че онзи го накарал да даде морална оценка на фотографката, с която били заедно в Ирак. Журналистът не се съгласил, бил заплашен с парично наказание, след което рекъл I need to respect myself more than I need the money и напуснал редакцията.
Чудо нечувано, нали? Но се е случило. С такива хора се прави голямата журналистика, така се създават и големите нации.
Има ли български журналисти, които биха пренебрегнали парите заради достойнството си?  Сигурно има. Тогава колко са?  Пет? Десет? Сто?
Преди време Румен Борисов (секретар на комисията по досиетата) довери две важни неща. Българската държавност е разкапана отвътре и медиите участват в процеса по омаловажаване на темата с досиетата, поради голямата бройка на агентурно зависими хора на отговорни позиции в тях, каза той в интервю.
Другото цитирам буквално: „Държавна сигурност в количествен смисъл е конкурирала членската маса на БКП при предишния режим. Членовете на партията са били около1 млн. 200-300 хиляди. Картончетата в архивите на бившите служби наброяват 1млн. 500 хил. Повече са и от членската маса на БКП”.
На пръв поглед тази информация не е нещо, което българите да не знаят. Но достатъчно е да се замисли човек над цифрите, за да му настръхне косата.
Милион и петстотин хиляди ченгета в държава с общо население от около 7 млн. и 640 000 хиляди души! Тия същите са се катерили по стъпалата на църквата „Александър Невски” и са скандирали „де-мо-кра-ци-я”. Възпитавали са деца. Преподавали са на студенти. Проповядвали са морал от страниците на пресата. Формирали са поведение от екрана на телевизора.
Нека пресметнем: милион и петстотин хиляди агенти и доносници, плюс милион и триста хиляди членове на БКП колко прави? Прави половин държава.
Заразата е навсякъде - тя е в домовете на хората, в редакциите, в офисите, в университетите, в училищата и детските градини. Във внучето е кодиран морала на дядото-доносник, затова то расте като нагло момченце, което отсега не признава никого и налага сестричето си по главата с юмруци.
Уличният и медийният език се събраха в общопросташки национален звуков фон, който ти бръмчи в ушите и през нощта.
Как се стигна дотук и защо персоните, които управляват българската журналистика, имат вид на експонати от праисторическата ера е тема, за която може да се пише до безкрай. Но може и съвсем накратко:
За държава с азиатски комунизъм, с избита буржоазия,
с държавни чиновници от руския модел
и необразовано селско-пехливанско население,
подобен пейзаж е напълно закономерен.
Азиатският комунизъм роди класата на агентите. После агентите станаха собственици на медии. После класата на агентите-медийни собственици купи журналистиката и обезчести каквото беше останало у нея за обезчестяване. Махни азиатския комунизъм и нещата ще се оправят, съветват някои. Лесно е да се каже и  трудно да се направи. Защото азиатският комунизъм отдавна не е само азиатски и само комунизъм – в него участва цял ансамбъл от интернационални „изми” и международни концерни.
Агентите отдавна не са само агенти – те са босове, чиито имена пълнят списъка на европейските топ-милионери. Журналистиката отдавна не е само журналистика – тя е депо за разпределяне на власт и средства.
Промени ли се българинът след членството в Европейския  съюз към по-добро? Не. Еманципира се външно с някое друго шише „Gucci” върху перушината, но азиатско-селско-пехливанската му същност не помръдна. Тази същност е преобладаваща по нашите земи; основанието за национална гордост. Изключение правят отделни индивиди, които приемат анонимния начин на живот и четат скришно (за да не им се присмиват) Лао Дзъ в градския транспорт.
 
...
 
Истина е, че навсякъде по света журналистиката има проблеми и корпорациите безапелационно диктуват положението. Но истина е също, че в онези държави, които са имали историческия късмет да се разминат с азиатския комунизъм, независимият и опозиционен дух продължава да съществува.
Това е същият онзи независим дух, който ти позволява да кажеш, че нуждата от самоуважение е по-голяма, отколкото необходимостта от пари. Или да заявиш, че бившият министър на вътрешните работи Румен Петков е един изключително опасен тип, срещу когото ще се бориш заради честта на професията.
„В миналото съм се борил срещу мафиотите, сега се боря срещу един български политик. Това е част от професията ми - да се боря за правдата, колкото и преувеличено да звучи това. И ще продължа да се боря” – заяви германският журналист Юрген Рот пред „Дойче веле”.
Как стоят нещата с честта на професията у нас?  Ако някой журналист призове министрите и висшите чиновници да си направят общо харакири пред Народното събрание, колко души ще му ръкопляскат.
Ако някой журналист тръгне да доказва, че руският и американският капитал имат еднакви интереси у нас и те се наричат пари и влияние, а по средата стоят местни политически бандити, колко души ще се съгласят?
Ако някой журналист застане на площад „Народно събрание” и започне да крещи, че хората в България са неизлечимо болни от комунизъм и спасение няма отникъде, колко души ще го подкрепят?
Ако същият журналист бъде арестуван за нарушаване на обществения ред, защото бил говорел врели-некипели, колко души ще го защитят? А колко са журналистите, които ще посмеят да направят всичкото това – пет, десет, сто?
Къде е решението?  Единият възможен отговор е: тъй и тъй сме родени тук, ще си налягаме парцалите,  ще си тренираме рефлексите за оцеляване и толкоз.
Втори възможен отговор: журналистите да спрат да пишат и да заминат да берат тикви в чужбина. Всички до един. Читателите да спрат да купуват вестници, да загасят телевизорите, да изключат радиоапаратите и да заминат при журналистите. Така агентите-собственици на медии ще фалират. Като фалират ще се замислят как да върнат журналистите, читателите и слушателите обратно. Те обаче няма да поискат да се върнат и ще продължат да берат тикви, докато на собствениците не им уврят главите и не еволюират в европейска средна класа.
Звучи наивно?  Неосъществимо?
Ето затова сме на този хал, защото всичко, което трябва да се направи, за да се самоуважаваме поне за пет минути, ни се струва наивно и неосъществимо.  


 
 

Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: 8 Юни 2011 09:43:25
Автор: 8 Юни 2011 09:48:46
Автор: 8 Юни 2011 11:13:35
Автор: 8 Юни 2011 11:20:27
Автор: 8 Юни 2011 11:47:18
Автор: 8 Юни 2011 11:49:51
Автор: Wittgenstein 8 Юни 2011 13:08:19
Автор: 8 Юни 2011 13:10:07
Автор: 8 Юни 2011 14:15:24
Автор: 8 Юни 2011 14:24:32
Автор: 8 Юни 2011 14:30:46
Автор: 8 Юни 2011 14:53:36
Автор: 8 Юни 2011 14:55:22
Автор: 8 Юни 2011 14:56:28
Автор: 8 Юни 2011 14:58:35
Автор: 8 Юни 2011 15:40:54
Автор: sir sven 8 Юни 2011 15:41:48
Автор: Pismo ot Becky S. 8 Юни 2011 15:52:35

Bravo, Vlado Trifonov! Bravo za analiza i ZA NACHALOTO NA BUNTA
na Bulgarskite journalisti!

Bravo i na drugite Avtori tuk koito doprinasiat s utochenia za iziasniavane na problema!

(ima neshta v statiata koito bih osporila, no shte ostavia tova za drug put).
Neka ne izpuskame nishkata za dostoinia journalist.

Imam lichen opit s bulgarski journalisti i moga da potvurdia che ima chestni sred tiah no chesto im "zavurzvat" rutsete, i sa v trudno polojenie, koeto ako ne se vzemat merki sega moje da stane bezishodno. Tova ne biva da se dopuska, zashtoto tazi esen e nashiat posleden shans, ako produljat da zablujdavat naroda,
tova shte budat glasuve na otnovo izluganite.

Zadushava se ne samo istinata no i talanta na tezi dostoini bulgari, na nashi pishehsti bratia i sestri.
Tova poveche ne triabva da se turpi. Vsiako zlo ima svoia krai.

V poslednia pasaj na statiata Vlado Trifinov razsujdava za enentualen bunt. Buntut e ne samo neobhodim toi e VUZMOJEN!
Tova moje da se napravi bez da e nujno journalistite da harchat pari za bileti i da pileiat
kvalifikatsiata i vremeto si.

TOVA SE PRAVI SUS STACHKA - otkaz da pishat DOKATO BOSOVETE RABOTODATELI IZPULNIAT USLOVIATA IM. NO NE SAMO EDIN JOURNALIST - A VSICHKI JOURNALISTI KOITO ISKAT DA BUDAT DOSTOINI V PROFESIATA SI.
Za da hvane dekish kakto se kazva.

Moje da se pochne s PURVONACHALEN PRIZIV ZA TRI DNI KUM DOSTOINITE JIOURNALISTI DA OTKAJAT DA PISHAT LUJI. DENIAT I RESHENIETO KAKVO I ZASHTO SE PRAVI TRIABVA DA SE OBIAVI VSEGLASNO, IASNO I NAVREME.

TRIABVA DA SE OBIAVI PREDVARITELNO I NAVSIAKUDE, taka che HORATA koito kupuvat i chetat vestnitsi da znaiat i chuiat kakvo i zashto se pravi. ZA DA BUDAT SPRIANI LUJITE S KOITO PRESATA ZABLUJDAVA NARODA. Moje da se pochne purvo s jurnalistite vuv vsichki pechatni izdania, vestnitsi, spisania...

Tova e purvata stupka i lesno izpulnima: ne triabva da se pishe nishto v OBIAVENITE NA VSESLUSHANIE tri dni, NEZAVISIMO OT TOVA KAKVO I KOLKO NIAKOI BI PLATIL ZA POREDNATA LUJA ILI ZA MASKIROVKI NA LUJITE. (zashtoto i ga napishat che se popraviat shte e izmama, za tri dni niama da se popraviat). Za tri dni obache shte moje da se ustanovi IMAT LI BULGARSKITE JURNALISTI DOSTOINTSVO, I KOLKO SA DOSTOINITE (priblizitelno).
Viarno e che vseki shte izgubi po niakoi lev, no ako sa mnogo journalistite, ako vseki reshi che e doshlo vremeto, pomislete kakvo shte izgubiat sobstvenitsite.

Ako se napravi i priziv kum HORATA V TEZI TRI DNI DA NE KUPUVAT VESTNITSITE I SPISANIATA NA LUJATA , pomislete si dali niama da ima rezultat. Shte ima.

Po ikonomichno i efektivno
otkolkoto da hodish da si tursish kusmeta po sveta.

PREDLAGAM VLADO TRIFONOV DA POEME ORGANIZIRANETO, BEZ DA SE KOLEBAE.
Moje i chrez suiuza na journalistite ako ima tam gotovi hora, no zasega suiuza mislia niama da e gotov za ideiata . Razvodniavane shte ugasi ogunia.
Tuk Vlado triabva da poeme shtafetata. Iskat se NIAKOLKO OBIAVI I TOCHNOST V PRIZIVA:

TRI DNI DA NE SE PISHE NISHTO OT JURNALISTITE KOITO ZASTAVAT NA POZITSIA:

"DOSTOINI V PROFESIATA"

"BULGARSKI JURNALISTI PROTIV LUJATA"

DA SE VIDI KOLKO SA TEZI KOITO SHTE OTKAJAT DA PISHAT LUJI.
I KOI SA TEZI KOITO SHTE PRODULJAT DA PISHAT I DA UCHASTVUVAT V LUJERAZPROSTRANIETO.
TOVA SHTE ZAPOCHNE DA PROIASNIAVA KARTINATA. POJELAVAM USPEH.

V IMETO NA ISTINATA I SVOBODATA,
BOG DA PAZI I ZAKRILIA VSEKI JOURNALIST KOITO OSTAVIA PISALKA I KAZVA: NE NA LUJITE!
DA: NA RODINA CHISTA,SVIATA,MILA.

Do nedelia.

Ostavam Vasha,

Becky S.
+++
++
+
Автор: 8 Юни 2011 16:12:03
Автор: sir sven 8 Юни 2011 16:18:12
Автор: 8 Юни 2011 16:27:26
Автор: Vest ot Becky S. 8 Юни 2011 16:54:23
Blagodaria na Korkova Tapa za podkrepata na ideiata. Izbora e za vseki sam da reshi kakvo da izbere.
Pozdravi i uspeh v diskusiata i planiraneto na otpora na Bulgarskite Jurnalisti.
Do nedelia,
Vasha,
Becky S.
+++
++
+
Автор: 8 Юни 2011 17:12:17
Автор: 8 Юни 2011 17:27:08
Автор: korkova tapa 8 Юни 2011 17:34:53
Автор: 8 Юни 2011 17:46:06
Автор: 8 Юни 2011 17:52:16
Автор: sir sven 8 Юни 2011 17:57:43
Автор: 8 Юни 2011 18:38:22
Автор: 8 Юни 2011 19:24:18
Автор: Zabravihte li da pishete pisma? 8 Юни 2011 19:38:03
Kakvo bi stanalo ako nyakoi napishat oficialni pisma do glavnite redaktori i do sobstvenitsite na masmediite? Ili za tova vi e nuzhen komitet? Naishete im kakvo mislite i poiskaite otgovor. Elementarnoto prilichie iziskva da poluchite otgovor! Kakva e polzata ot tova - nyama da tarsite otgovor v minaloto a shte tarsite otgovor v nastoyashteto. Nishto ne prechi da publikuvate pismoto si kato komentar v tyahno izdanie.
Автор: Bumble Bee 8 Юни 2011 19:40:34
Автор: 8 Юни 2011 20:23:45
Автор: 8 Юни 2011 20:30:26
Автор: 8 Юни 2011 20:36:54
Автор: sir sven 8 Юни 2011 21:29:13
Автор: 8 Юни 2011 21:42:21
Автор: Suglasen 8 Юни 2011 21:46:05
Автор: Bumble Bee 8 Юни 2011 22:06:44
Автор: 8 Юни 2011 22:06:56
Автор: 8 Юни 2011 22:08:09
Автор: 8 Юни 2011 22:29:32
Автор: 8 Юни 2011 22:49:00
Автор: 8 Юни 2011 23:16:26
Автор: 9 Юни 2011 00:28:23
Автор: MOZES 9 Юни 2011 01:33:37
CHUDESNA STATIA. PO GOLIAMA ISTINA ZA BG NE BIAH CHEL SKORO. PO MOE MNENIE TRIABVA DA SE SMENIAT PONE 5,6 POKOLENIA ZA DA SE PROMENI TOTALNO MISLENETO I DA SE VIDI NIAKAKVA PROMIANA. A DALI GENUT NAUSTINA MOJE DA EVOULIUIRA?
Автор: 9 Юни 2011 04:19:20
Автор: 9 Юни 2011 04:24:44
Автор: 9 Юни 2011 09:32:17
Автор: sir sven 9 Юни 2011 09:35:28
Автор: 9 Юни 2011 09:44:19
Автор: 9 Юни 2011 09:54:01
Автор: 9 Юни 2011 10:40:49
Автор: 9 Юни 2011 11:02:52
Автор: 10 Юни 2011 07:21:01
Автор: 10 Юни 2011 09:12:03
Автор: 10 Юни 2011 09:25:12
Автор: 10 Юни 2011 13:48:26
Автор: 10 Юни 2011 16:55:03
Автор: sir sven 10 Юни 2011 17:56:13
Автор: 11 Юни 2011 00:54:25
Автор: 11 Юни 2011 05:08:11
Автор: 11 Юни 2011 10:57:46
Автор: 11 Юни 2011 21:50:04
 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional