Свободата днес и тук 30 Март 2017  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВАСА , ЕДНИ ПАРИ, ЕДНА ЖУРНАЛИСТИКА

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владо Трифонов

 

Тези дни пореден скандал разнообрази всекидневието на българина, което на външен вид може и да изглежда окаяно, но откъм разнообразие на скандалите цъфти и процъфтява. 
Ако вече сте забравили, нека припомня: Васа Ганчева беше заснета със скрита камера да уговаря получаването на 1000 лева, срещу ангажимент да напише хвалебствена статия във вестник „Уикенд” за предаването „Съдебен спор” по Нова телевизия. Кюляфът й го скроиха тъй наречените „опосуми” Иван и Андрей, най-вероятно за да си отмъстят на телевизионната корифейка от близкото минало, че ги обижда на „хлебарки” и „гномове”.
И се започна едно премятане на квалификации насам и натам из медийното пространство, за да се стигне най-накрая до немного умната констатация, че положението в българските медии е безнадеждно. Добре, безнадеждно е, но каква е причината да е безнадеждно? Кой го направи да е безнадеждно? А тези, които пищят, че е безнадеждно, те по-надеждни ли са от Васа Ганчева? По-морални? По-чистоплътни и непродажни?
Текстът, който следва, внася известни разяснения относно българската журналистика и тъй като съм го писал преди време, възможно е някои да са го чели. Лошо няма, препрочитането му със сигурност не би навредило.
И така:
 
Българската журналистика
 
Един мой познат не пропуска да спомене, че за да си изкарваш прехраната в българска медия, трябва да имаш манталитет на проститутка. Човекът е университетски преподавател - бивш вестникар.
Когато домакинът ми в едно малко градче разбира с какво се занимавам, казва съжалително: „лоша работа”. После се извинява, но аз го разбирам: продажността и сервилността на гилдията бяха причина за спонтанната му неприязън към българската журналистика, и той не можа да я скрие.
Преди време колега от американски вестник ми разказваше как се разделил с шефа си. Поводът бил, че онзи го накарал да даде морална оценка на фотографката, с която били заедно в Ирак. Журналистът не се съгласил, бил заплашен с парично наказание, след което рекъл I need to respect myself more than I need the money и напуснал редакцията.
Чудо нечувано, нали? Но се е случило. С такива хора се прави голямата журналистика, така се създават и големите нации.
Има ли български журналисти, които биха пренебрегнали парите заради достойнството си?  Сигурно има. Тогава колко са?  Пет? Десет? Сто?
Преди време Румен Борисов (секретар на комисията по досиетата) довери две важни неща. Българската държавност е разкапана отвътре и медиите участват в процеса по омаловажаване на темата с досиетата, поради голямата бройка на агентурно зависими хора на отговорни позиции в тях, каза той в интервю.
Другото цитирам буквално: „Държавна сигурност в количествен смисъл е конкурирала членската маса на БКП при предишния режим. Членовете на партията са били около1 млн. 200-300 хиляди. Картончетата в архивите на бившите служби наброяват 1млн. 500 хил. Повече са и от членската маса на БКП”.
На пръв поглед тази информация не е нещо, което българите да не знаят. Но достатъчно е да се замисли човек над цифрите, за да му настръхне косата.
Милион и петстотин хиляди ченгета в държава с общо население от около 7 млн. и 640 000 хиляди души! Тия същите са се катерили по стъпалата на църквата „Александър Невски” и са скандирали „де-мо-кра-ци-я”. Възпитавали са деца. Преподавали са на студенти. Проповядвали са морал от страниците на пресата. Формирали са поведение от екрана на телевизора.
Нека пресметнем: милион и петстотин хиляди агенти и доносници, плюс милион и триста хиляди членове на БКП колко прави? Прави половин държава.
Заразата е навсякъде - тя е в домовете на хората, в редакциите, в офисите, в университетите, в училищата и детските градини. Във внучето е кодиран морала на дядото-доносник, затова то расте като нагло момченце, което отсега не признава никого и налага сестричето си по главата с юмруци.
Уличният и медийният език се събраха в общопросташки национален звуков фон, който ти бръмчи в ушите и през нощта.
Как се стигна дотук и защо персоните, които управляват българската журналистика, имат вид на експонати от праисторическата ера е тема, за която може да се пише до безкрай. Но може и съвсем накратко:
За държава с азиатски комунизъм, с избита буржоазия,
с държавни чиновници от руския модел
и необразовано селско-пехливанско население,
подобен пейзаж е напълно закономерен.
Азиатският комунизъм роди класата на агентите. После агентите станаха собственици на медии. После класата на агентите-медийни собственици купи журналистиката и обезчести каквото беше останало у нея за обезчестяване. Махни азиатския комунизъм и нещата ще се оправят, съветват някои. Лесно е да се каже и  трудно да се направи. Защото азиатският комунизъм отдавна не е само азиатски и само комунизъм – в него участва цял ансамбъл от интернационални „изми” и международни концерни.
Агентите отдавна не са само агенти – те са босове, чиито имена пълнят списъка на европейските топ-милионери. Журналистиката отдавна не е само журналистика – тя е депо за разпределяне на власт и средства.
Промени ли се българинът след членството в Европейския  съюз към по-добро? Не. Еманципира се външно с някое друго шише „Gucci” върху перушината, но азиатско-селско-пехливанската му същност не помръдна. Тази същност е преобладаваща по нашите земи; основанието за национална гордост. Изключение правят отделни индивиди, които приемат анонимния начин на живот и четат скришно (за да не им се присмиват) Лао Дзъ в градския транспорт.
 
...
 
Истина е, че навсякъде по света журналистиката има проблеми и корпорациите безапелационно диктуват положението. Но истина е също, че в онези държави, които са имали историческия късмет да се разминат с азиатския комунизъм, независимият и опозиционен дух продължава да съществува.
Това е същият онзи независим дух, който ти позволява да кажеш, че нуждата от самоуважение е по-голяма, отколкото необходимостта от пари. Или да заявиш, че бившият министър на вътрешните работи Румен Петков е един изключително опасен тип, срещу когото ще се бориш заради честта на професията.
„В миналото съм се борил срещу мафиотите, сега се боря срещу един български политик. Това е част от професията ми - да се боря за правдата, колкото и преувеличено да звучи това. И ще продължа да се боря” – заяви германският журналист Юрген Рот пред „Дойче веле”.
Как стоят нещата с честта на професията у нас?  Ако някой журналист призове министрите и висшите чиновници да си направят общо харакири пред Народното събрание, колко души ще му ръкопляскат.
Ако някой журналист тръгне да доказва, че руският и американският капитал имат еднакви интереси у нас и те се наричат пари и влияние, а по средата стоят местни политически бандити, колко души ще се съгласят?
Ако някой журналист застане на площад „Народно събрание” и започне да крещи, че хората в България са неизлечимо болни от комунизъм и спасение няма отникъде, колко души ще го подкрепят?
Ако същият журналист бъде арестуван за нарушаване на обществения ред, защото бил говорел врели-некипели, колко души ще го защитят? А колко са журналистите, които ще посмеят да направят всичкото това – пет, десет, сто?
Къде е решението?  Единият възможен отговор е: тъй и тъй сме родени тук, ще си налягаме парцалите,  ще си тренираме рефлексите за оцеляване и толкоз.
Втори възможен отговор: журналистите да спрат да пишат и да заминат да берат тикви в чужбина. Всички до един. Читателите да спрат да купуват вестници, да загасят телевизорите, да изключат радиоапаратите и да заминат при журналистите. Така агентите-собственици на медии ще фалират. Като фалират ще се замислят как да върнат журналистите, читателите и слушателите обратно. Те обаче няма да поискат да се върнат и ще продължат да берат тикви, докато на собствениците не им уврят главите и не еволюират в европейска средна класа.
Звучи наивно?  Неосъществимо?
Ето затова сме на този хал, защото всичко, което трябва да се направи, за да се самоуважаваме поне за пет минути, ни се струва наивно и неосъществимо.  


 
 

Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: Б. 8 Юни 2011 09:43:25
Хубава статия! Иначе лоша работа. Не че не беше ясно.
Автор: Корбалаев 8 Юни 2011 09:48:46
Важно е да се отбележи, че продажността и корумпираността вървят ръка за ръка с некадърността. Някой задавал ли си е въпроса какво прави един некадърник 8 часа на работното си място, при положение, че нищо не разбира от работата си? Не знаете? Много просто. Прави далавери. Тъпи, прости, но далавери. Иначе ще умре от скука. Това правят и некадърните български журналисти.
Автор: Отчаяна 8 Юни 2011 11:13:35
"Промени ли се българинът след членството в Европейския съюз към по-добро? Не. Еманципира се външно с някое друго шише „Gucci” върху перушината, но азиатско-селско-пехливанската му същност не помръдна." DA
Автор: четящ в трамвая 8 Юни 2011 11:20:27
"Нека пресметнем: милион и петстотин хиляди агенти и доносници, плюс милион и триста хиляди членове на БКП колко прави? Прави половин държава" Не, не прави половин държава, ако махнем децата и старците това прави почти 90% от държавата.И затова
"Изключение правят отделни индивиди, които приемат анонимния начин на живот и четат скришно (за да не им се присмиват) Лао Дзъ в градския транспорт" А често се чуват гласове защо нямало гражданско общество. Ха-ха ха, да е чувал някой да има такова в сев.Корея или Китай. Няма и няма да има.
Автор: Б. 8 Юни 2011 11:47:18
Трамвая, сметките ти са малко неточни.

Тези 1.2 и 1.3 се припокриват. Моите сметки показват, че 1/3 бяха включени в апарата. Не бива да се забравя обаче, че много от тези 1/3 са "работили" несъвестно - демек за изгода - например - Софийско жителство...

Не съм съгласен и с тезата, че няма развитие...Г-н Трифонов просто има нереални претенции.

Българите пред 1878 бяха около 20% грамотни. След това, с много усилия и фактически самопожертва беше създадено едно горе-долу свестно образование, което градеше както трябва. Днес, този процес, с всичките му трудности и превратности, продължава в положителна посока. Наистина има шанс да се изгубим в опростяването, но засилката тъкмо в онези години от 1880 до някъде 1913, още действа.
Автор: Б. 8 Юни 2011 11:49:51
Просто не бива да се иска повече отколкото са реалностите, а трябва да се гради. Каппа, по капка. Във всички дейности и сфери.
Автор: Wittgenstein 8 Юни 2011 13:08:19
Журналистите в посткомунистическите страни безусловно са в услуга на посткомунистическата мафия. Тошо Пейков пише:

„Средствата за производство на нова информация бяха предадени в ръцете на най-преданата и най-подготвената група от издатели, редактори, репортери, оператори, режисьори, социолози и изследователи.”

Задачата на медиите в посткомунистическите общества и въобще във всички модерни общества по света е ключова. Всъщност тяхната мисия не е толкова да информират, колкото да ДЕЗИНФОРМИРАТ. При това медиите и в традиционните демокрации са поне 80% леви. Можем да кажем, че в тези страни десните партии печелят избори ВЪПРЕКИ медиите. На всичкото отгоре голяма част от медиите в старите демокрации, вкл. и особено в Америка, са инфилтрирани от КГБ. Купуването специално на журналисти според източници от КГБ било изключително лесна работа.

Още няколко допълнителни уточнения: ДС никога не е имала 1,5 милиона агенти ЕДНОВРЕМЕННО, защото агентите са действали последователно във времето. А и самата цифра е силно преувеличена. Не разполагам с точни данни за ДС, чувал съм за 300-350 000 агенти общо за целия период 1944-1989, което може би е близо до истината, защото за сравнение: при население на ГДР 17 милиона източногерманската Щази за целия период на своето съществуване е имала общо 624 000 нещатни сътрудници, а максималният брой едновременно действащи агенти - около 200 000 – е достигнат през 1970-те години. През 1989 агентите са били 189 000, т.е. 1 на 89 граждани. А иначе българската Държавна сигурност преди 1989 година са работели над 7000 (щатни) офицери, по други оценки 12-13 000. Пак за сравнение: Щази през 1989 е имала 91 000 щатни сътрудници, което според изследователи по отношение на населението я превръща в най-голямата тайна полиция в историята – 1 офицер на 180 души. КГБ например има 1 офицер на 595 души, а Гестапо 1 на 8500.

Освен това не може да се събират механично членовете на БКП и доносниците на ДС, защото голяма част от доносниците са били същевременно членове на БКП.

Ето защо не отговаря на истината, че половината държава е ДС и БКП, но и така броят на комунистите и кадесарите си остава достатъчно голям. При това теза хора не са къде да е, а в много случаи все още на ключови позиции.

Има обаче и един друг момент: макар че Москва отрича да е поддържала отделен агентурен апарат в България, пред 1989 в страната сигурно е имало и голям брой агенти, директно подчинени на КГБ, за които и ДС не е знаела нищо. Но след 1989 КГБ-ФСБ-СВР не обяви нито едно име на съветско-руски агент в България. А нали уж и Русия се е демократизирала и е скъсала с комунизма?

Терминът „азиатски комунизъм” се среща понякогa в публицистиката, но не е много ясно какво означава. Аз не го приемам. Да не би да има някакъв „европейски”, „американски” или „африкански” комунизъм? Комунизмът навсякъде е един и същ. Навсякъде, където комунизмът е бил установяван, той винаги е бил еднакво антихуманен. Е, може би най-драстичният случай наистина беше азиатска Камбоджа на Пол Пот.

Необразованото селско (пехливанско??) население може да е било валидно за 1878, но не и за 2011. Мнозинството от българите отдавна живее в градовете, а България открай време е държавата на Балканите с най-голям процент на грамотност и образованост. Освен това тъкмо „простите” и „необразовани” хора в старите демокрации гласуват консервативно за десните партии, а интелектуалците са леви, вкл. комунисти. Така (с малки изключения) е било преди 1944 и в България. Ляв селянин или земеделец е един абсурд. Червени комуни след избори тогава са били установявани основно в градовете. Днес поради опустошенията на комунизма в Източна Европа десни са големите градове, а селата са червени, което е обратното на положението в Западна Европа. Освен това най-ожесточената съпротива срещу комунизма след 1944 в България оказват именно селяните – горянското движение е реакция най-вече на колективизацията. Така че не се подигравайте на „простите” хора. България преди 1944 е имала едно наистина преобладаващо селско, но здраво общество.

Ето защо не „азиатският” комунизъм е родил агентите, а просто КОМУНИЗМЪТ.

Да се очаква, че една нация светкавично като с магическа пръчка може да се промени след някакво голямо историческо събитие като влизането в ЕС, е наивно. Историците често поставят цезури в историята, например 1396, 1878, 1944, 1989, 2007 и т.н., но се забравя, че ежедневният живот на хората не се съобразява с тези дати и още дълго време протича приблизително в утвърдените коловози. Социалните промени най-често са бавни процеси и трябва да се примирим с това. Освен това консерватизмът акцентира именно върху традицията и приемствеността. Промяната не може да е самоцел. Всъщност у българите от 1989 до някъде 1993 се чувстваше огромен подем, но с падането на правителството на Филип Димитров започна деморализацията. КГБ успя да прекърши устрема на българския народ.

Интересно кой в Западна Европа, да не говорим за Америка, чете Лао Дзъ в градския транспорт. Аз поне такъв не съм виждал. Въобще е трудно да се представим американец с книга, максимум с някое лъскаво списание или таблоиден вестник. Странно, но точно в СССР с неговия „азиатски” комунизъм в градския транспорт имаше най-много хора с книга в ръка, и то сериозна литература. Четенето там беше истинска обсесия. Знам, ще се възрази: защото нямаше други развлечения. Отчасти е така е, но все пак е показателно. И днес дори най-простият руснак рецитира безпогрешно наизуст стихове. Такъв германец или американец например освен професорите по литература няма.

Иначе част от констатациите за българското общество са верни, но те не се отнясят само за България, а ЗА ВСИЧКИ ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ СТРАНИ. Така например германският публицист Арнулф Баринг неотдавна публикува статията „НА ИЗТОК СЕ НАМИРА ЕДНО ДЕМОРАЛИЗИРАНО ОБЩЕСТВО - ОБЕЗЛЮДЕНИ РЕГИОНИ, ДУШЕВНИ ОПУСТОШЕНИЯ – НАСЛЕДСТВОТО НА КОМУНИЗМА В НОВИТЕ ФЕДЕРАЛНИ ПРОВИНЦИИ”

Откъси:

„Новите фередални провинции като цяло представляват картина, която дава малко надежди...Емиграцията най-вече на даровити, дейни млади хора продължава...Почти 2 милиона души са напуснали ГДР от 1990 насам...Центровете на много градове са прекрасно ремонтирани и санирани с федерални средства. Но хората не желаят да се местят от панелните квартали в центровете...Те никога не са учели, че такива сгради са хубави и важни са самочувствието на гражданите...Около 4 милиона души са напуснали Източна Германия в периода между 1945 и 1989...Поради това липсва широка средна класа, буржоазно общество...Правителствата на Кол и Шрьодер смятаха, че...с огромни финансови средства и делегирани експерти в икономиката и администрацията може бързо да се създадат „цъфтящи региони”...Повечето наблюдатели и анализатори не виждат, че в новите фередални провинции живеят дълбоко несигурни и наплашени хора...в резултат на огромното психическо натоварване по време на ГДР,... авторитарността, страха от наказание, подслушване и преследване...Това между впрочем важи за всички страни, живяли 50 години под господството на СССР и компартиите.

Комунистите са повлияли на манталитета на хората в ГДР много по-дълбоко, и то изключително отрицателно, отколкото националсоциалистите – поради простата причина, че бяха на власт много по-дълго.

Както казах, тази диагноза важи приблизително в същата степен за всички страни, измъчвани от СССР. Така например Ярослав Маковски пише, че...в Полша на повърхността новите отношения в политиката, икономиката и обществото са се наложили и са приети...но това е само „външна завеса”.

Как можем ние, които имахме толкова по-лесен живот на Запад, да помогнем на нашите сънародници да имат по-светло бъдеще? Първо трябва да сме благодарни за това, че не сме живели десетилетия в тоталитарна диктатура, второ да бъдем скромни спрямо тези, които беззащитни бяха подложени на такъв режим...”
Автор: Николай Влаеско 8 Юни 2011 13:10:07
Така е- самоуважението е едно от най-важните неща в живота ни! Само, че на думи изглежда лесно,а реално е ужасно трудно! Всеки ден сме изправени пред изпитания и се иска сила за да ги преодолеем със себеуважение! Аз лично се стремя да не наранявам достойнството на никого...
Автор: Маришка 8 Юни 2011 14:15:24
Г-н В-айн,наред с многото качествени неща,налице е у Вас,една перманентна подкрепа на нещо,което го няма-ние българите сме образовани,грамотни и пр. ама пропаднали като за световно. На Балканите сме били най,най. Е,отворете някой вестник,или сайт на съседна балканска страна и потърсете някой да пише,че техните народи са най-най. Или пък да признават,че българите са найа,най. Няма по-сбъркана държава от България,няма по-нагло управление,няма по-просташки изказвания на държавни и политически лица и лидери,няма такава идиотска телевизия като българската-почти всички канали. Откъде вадите това самочувствие,че да се опитвате да го пренасяте и в тозинпорочен блог вече.

"Мнозинството от българите отдавна живее в градовете, а България открай време е държавата на Балканите с най-голям процент на грамотност и образованост. Освен това тъкмо „простите” и „необразовани” хора в старите демокрации гласуват консервативно за десните партии, а интелектуалците са леви, вкл. комунисти."
Какво говори този файт и той фактор ли е,че мнозинството живеело в градовете,това презумция за грамотност ли е.какви са тези леви,десни и др. това са напълно измислени понятия у нас. Сам казвате безбро пъти,че България сие комунистическа държавица,оставете тяхната пропаганда,тя е невалидна за нормалните хора.И разберете най-сетнбе,комунизма не е идеология просто не може да бъде.
Автор: Б. 8 Юни 2011 14:24:32
Г-жа Маришка има стройно, на като при всеки, не достатъчно вярно мнение... Само в един пост пуска няколко толкова крайни и категорични твърдения, че човек с болна вистибулация ще вземе да се гръмне.

Няма да изпадам в подробности но смятам например, въпреки всичко, че без манипулация на избори българите никога няма да изберат комуно-социалистическа партия.
Автор: Георги Георгиев 8 Юни 2011 14:30:46
Владо, не зная ти до колко се чувстваш българин, но аз, като българин, се чувствам отвратително от оценката ти:"азиатско-селско-пехливански"!Няма да правя исторически разходки,за да доказвам колко безпочвено е твърдението ти. Само погледни последното си изречение - можеше да напишеш "направиМ"...Защото няма как други да ти изграждат самоуважението.
Автор: Б. 8 Юни 2011 14:53:36
Аз препоръчвам на всички пълни отрицатели например това:

http://www.slovo.bg/old/litvestnik/216/lv0216007.htm
Автор: Ружа Р. 8 Юни 2011 14:55:22
ах, тия тъпи американци, и тук ги намесихме - само в Русия бил виждал някой си, че хората четат в метрото, пък американците- не..Абе народе,какво става в бедната ти глава? Не разбра ли, че няма такова нещо като добър комунизъм, а и темата тук е за ЖАЛКАТА НИ ЖУРНАЛИСТИКА.Опосумите правят тъпанарски предавания, а В. Ганчева си иска пари жената.За да каже, че тъпото предаване не е тъпо, а напротив.Помните " Да вска купиш игрите " на прехваленото Батенце, нали ? Ама също действат като Анна Политковская и Юрген Рот, а ? Колко сме " велики " - по този повод, поздравления, Маришка, добре им го рече. Хай !
Автор: Ружа Р. 8 Юни 2011 14:56:28
ах, тия тъпи американци, и тук ги намесихме - само в Русия бил виждал някой си, че хората четат в метрото, пък американците- не..Абе народе,какво става в бедната ти глава? Не разбра ли, че няма такова нещо като добър комунизъм, а и темата тук е за ЖАЛКАТА НИ ЖУРНАЛИСТИКА.Опосумите правят тъпанарски предавания, а В. Ганчева си иска пари жената.За да каже, че тъпото предаване не е тъпо, а напротив.Помните " Да вска купиш игрите " на прехваленото Батенце, нали ? Ама също действат като Анна Политковская и Юрген Рот, а ? Колко сме " велики " - по този повод, поздравления, Маришка, добре им го рече. Хай !
Автор: Найден 8 Юни 2011 14:58:35
Господин Георгиев,от поста ви става ясно,че сте зле със семантиката,иначе не бихте написал подобна глупост. Впрочем,ако наистина направите една историческа разходка,сам ще се убедите колко вярно е твърдението на автора.
Автор: коркова тапа 8 Юни 2011 15:40:54
"Комунистите са повлияли на манталитета на хората в ГДР много по-дълбоко, и то изключително отрицателно, отколкото националсоциалистите – поради простата причина, че бяха на власт много по-дълго."

При цялото ми уважение към един от читателските стълбове в този форум, уважаемият г-н Витгенщайн,
не съм съгласен с констатацията от извадката горе. Да, сигурно има поражения, но те не са по-големи от пораженията наНЕСЕНИ ОТ капитализма с неговия двоен морал върху "западногерманците".
Автор: sir sven 8 Юни 2011 15:41:48
към Витгенщайн който казва:

"И днес дори най-простият руснак рецитира безпогрешно наизуст стихове. Такъв германец или американец например освен професорите по литература няма."

Така е, и какво от това? Познавах двама руснаци които рецитираха стихове прекрасно, а накрая пребиха с ютия невръстното си дете. Повечето от бившите руски хулигани са доста грамотни, и въпреки това са страхотни вандали. Това е част от "азиатската" култура. А Лао дзъ е практически неизвестен в Китай, чете се главно на запад.

Комунизмът в ГДР, Полша, Чехия и Унгария беше по-малко "Азиатски", защото много от комунистите там не бяха русофили и съветофили.
Автор: Pismo ot Becky S. 8 Юни 2011 15:52:35

Bravo, Vlado Trifonov! Bravo za analiza i ZA NACHALOTO NA BUNTA
na Bulgarskite journalisti!

Bravo i na drugite Avtori tuk koito doprinasiat s utochenia za iziasniavane na problema!

(ima neshta v statiata koito bih osporila, no shte ostavia tova za drug put).
Neka ne izpuskame nishkata za dostoinia journalist.

Imam lichen opit s bulgarski journalisti i moga da potvurdia che ima chestni sred tiah no chesto im "zavurzvat" rutsete, i sa v trudno polojenie, koeto ako ne se vzemat merki sega moje da stane bezishodno. Tova ne biva da se dopuska, zashtoto tazi esen e nashiat posleden shans, ako produljat da zablujdavat naroda,
tova shte budat glasuve na otnovo izluganite.

Zadushava se ne samo istinata no i talanta na tezi dostoini bulgari, na nashi pishehsti bratia i sestri.
Tova poveche ne triabva da se turpi. Vsiako zlo ima svoia krai.

V poslednia pasaj na statiata Vlado Trifinov razsujdava za enentualen bunt. Buntut e ne samo neobhodim toi e VUZMOJEN!
Tova moje da se napravi bez da e nujno journalistite da harchat pari za bileti i da pileiat
kvalifikatsiata i vremeto si.

TOVA SE PRAVI SUS STACHKA - otkaz da pishat DOKATO BOSOVETE RABOTODATELI IZPULNIAT USLOVIATA IM. NO NE SAMO EDIN JOURNALIST - A VSICHKI JOURNALISTI KOITO ISKAT DA BUDAT DOSTOINI V PROFESIATA SI.
Za da hvane dekish kakto se kazva.

Moje da se pochne s PURVONACHALEN PRIZIV ZA TRI DNI KUM DOSTOINITE JIOURNALISTI DA OTKAJAT DA PISHAT LUJI. DENIAT I RESHENIETO KAKVO I ZASHTO SE PRAVI TRIABVA DA SE OBIAVI VSEGLASNO, IASNO I NAVREME.

TRIABVA DA SE OBIAVI PREDVARITELNO I NAVSIAKUDE, taka che HORATA koito kupuvat i chetat vestnitsi da znaiat i chuiat kakvo i zashto se pravi. ZA DA BUDAT SPRIANI LUJITE S KOITO PRESATA ZABLUJDAVA NARODA. Moje da se pochne purvo s jurnalistite vuv vsichki pechatni izdania, vestnitsi, spisania...

Tova e purvata stupka i lesno izpulnima: ne triabva da se pishe nishto v OBIAVENITE NA VSESLUSHANIE tri dni, NEZAVISIMO OT TOVA KAKVO I KOLKO NIAKOI BI PLATIL ZA POREDNATA LUJA ILI ZA MASKIROVKI NA LUJITE. (zashtoto i ga napishat che se popraviat shte e izmama, za tri dni niama da se popraviat). Za tri dni obache shte moje da se ustanovi IMAT LI BULGARSKITE JURNALISTI DOSTOINTSVO, I KOLKO SA DOSTOINITE (priblizitelno).
Viarno e che vseki shte izgubi po niakoi lev, no ako sa mnogo journalistite, ako vseki reshi che e doshlo vremeto, pomislete kakvo shte izgubiat sobstvenitsite.

Ako se napravi i priziv kum HORATA V TEZI TRI DNI DA NE KUPUVAT VESTNITSITE I SPISANIATA NA LUJATA , pomislete si dali niama da ima rezultat. Shte ima.

Po ikonomichno i efektivno
otkolkoto da hodish da si tursish kusmeta po sveta.

PREDLAGAM VLADO TRIFONOV DA POEME ORGANIZIRANETO, BEZ DA SE KOLEBAE.
Moje i chrez suiuza na journalistite ako ima tam gotovi hora, no zasega suiuza mislia niama da e gotov za ideiata . Razvodniavane shte ugasi ogunia.
Tuk Vlado triabva da poeme shtafetata. Iskat se NIAKOLKO OBIAVI I TOCHNOST V PRIZIVA:

TRI DNI DA NE SE PISHE NISHTO OT JURNALISTITE KOITO ZASTAVAT NA POZITSIA:

"DOSTOINI V PROFESIATA"

"BULGARSKI JURNALISTI PROTIV LUJATA"

DA SE VIDI KOLKO SA TEZI KOITO SHTE OTKAJAT DA PISHAT LUJI.
I KOI SA TEZI KOITO SHTE PRODULJAT DA PISHAT I DA UCHASTVUVAT V LUJERAZPROSTRANIETO.
TOVA SHTE ZAPOCHNE DA PROIASNIAVA KARTINATA. POJELAVAM USPEH.

V IMETO NA ISTINATA I SVOBODATA,
BOG DA PAZI I ZAKRILIA VSEKI JOURNALIST KOITO OSTAVIA PISALKA I KAZVA: NE NA LUJITE!
DA: NA RODINA CHISTA,SVIATA,MILA.

Do nedelia.

Ostavam Vasha,

Becky S.
+++
++
+
Автор: коркова тапа 8 Юни 2011 16:12:03
"Moje i chrez suiuza na journalistite ako ima tam gotovi hora, no zasega suiuza mislia niama da e gotov za ideiata ."

Беки-ии, здравей мила!
Съюзът че не е готов, не е. Лошото е, че и народът не е и няма изгледи да се приготви. От Ботевата чета насам не го ли изкараш насила да се бие българинът предпочита топлото бедро на булката. И е прав, вервайте ми. Бедро или окоп - изберете сами!
А иначе, това, което пишеш не е излишно, нито невероятно за случване.
Аз съм жив свидетел как преди 22 години на един европейски форум една германка стана и каза, че иска всички атомни централи да бъдат веднага закрити. Чуха се много гласове, че е невъзможно. Тя каза - това не ми пречи да имам това желание, аз съм максималистка...
И ето, че "невъзможното" се случва - Германия се отказва...
Автор: sir sven 8 Юни 2011 16:18:12
"не съм съгласен с констатацията от извадката горе. Да, сигурно има поражения, но те не са по-големи от пораженията наНЕСЕНИ ОТ капитализма с неговия двоен морал върху "западногерманците"."

-Абсолютна простотия! Бившата "Източна Германия" поглъщаща огромни помощи и хранена от "богатите братовчеди" от Западна?
Източните германци, копнеещи в мнозинството си за славните дни на фюрера, изселващи се на запад, дето 20 години са проблем за най-голямата икономика в Европа, са с по-малко поражения, защото не са били под двойния морал на капитализма!?! Bullshit, както се казва на капиталистически!

Държавите на запад са ОБЩЕСТВА, при които капитализмът е само икономическата и финансова част от системата. Другата част е Етичната общност на хора със сходни цели, принципи, битие и приоритети. Да не би някой тук да не го знае? Двете части - капитализма в икономиката и етичната общност на гражданското общество представляват прогреса..

I rest my case.
Автор: Съгласна съм с г-жа Ружа, 8 Юни 2011 16:27:26
че темата тук е за ЖАЛКАТА НИ ЖУРНАЛИСТИКА,a не за това, колко ерудиран е г-н Wittgenstein.

Поздравления за Владо Трифонов - майстор с думите, интересен и предизвикателен, както винаги!
Автор: Vest ot Becky S. 8 Юни 2011 16:54:23
Blagodaria na Korkova Tapa za podkrepata na ideiata. Izbora e za vseki sam da reshi kakvo da izbere.
Pozdravi i uspeh v diskusiata i planiraneto na otpora na Bulgarskite Jurnalisti.
Do nedelia,
Vasha,
Becky S.
+++
++
+
Автор: коркова тапа 8 Юни 2011 17:12:17
sir sven 8 Юни 2011 16:18:12
-Абсолютна простотия!

.....................

Говедо тъпо, току-що доказа тезата ми...

Това тук е не само обидно, но и подсъдно - да изкараш някого националсоциалист, само защото ти е крив живота на неудачник...

Сър Свен, извинявай, но си пълен кретен!
Автор: Кардинал Ришельо 8 Юни 2011 17:27:08
Г-н Трифонов,настрана от вичко и всички,които около Едвин Сугарев,
правят нещо добро,бях изненадан от
личната загриженост на Н.Флоров,за
опазване на свободната човешка
мисъл.Има един среднощен странник от старинно руско благородно семейство,който е в разрив дори със собственото си семейство и умира самотен със съкрушено сърце на малка железопъна гара в Южна Русия.Тъй като страшно,ама много страшно съм Ви затруднил,като кой ще да е този,ако и когато пожелаете обаждайте се и Вие.Всички ще бъдем благодарни!
[Из плодовете на "фашистко" Окръжно №6749 на Министерство на народно п р о с в е щ е н и е:
16/09/1940 г.
и Щаб на в о й с к а т а: 20/11/1940 г.]
Автор: korkova tapa 8 Юни 2011 17:34:53
Слава Богу, че на дебелата, грозна и тъпа Васа скроиха този номер, та да се махне.
Очаквам с нетърпение да издънят простакесата Марта Вачкова, в която всичко лъха на ориент и лошо храносмилане...
Автор: Клавдий 8 Юни 2011 17:46:06
Като разбрах,че г-н министър председателят е бил щедър към журналистите съобщавайки им,ще че се кандидатира на следващите президентски избори,си рекох какво е то да си мъж навреме,
отколкото после да не съжаляваш за това.
Мачо,само мачо може да не отлага за утре това,с което може да се утеши днес!
Добре е,че и късата памет има дълга традиция!
Автор: Маришка 8 Юни 2011 17:52:16
"...поражения, но те не са по-големи от пораженията наНЕСЕНИ ОТ капитализма с неговия двоен морал върху "западногерманците". -Кин

Кин,ама Вие съсвсем се отнесохте,капитализма не може да влияе на нищо и на никого,както и теоремата на Био-Савар-Лаплас. Научните понятия,теории,теореми,уравнения не могат да влияят на хората. А капитализма е научен метод,алгоритъм на стопанската(икономическата) дейност на хората. Затова китайските комунисти си държат диктатурата съвсем независимо и необезпокояема от този метод. Капитализма е един и същ по целия свят,защото самия КАПИТАЛ е един и същ-суровини,вабрики,дизайнерски бюра,инженери,работници,техници,съоръжения,прибори,инструменти,машини и какво ли не.Тези неща(капитала) с нищо не може да повлкияе на убежденията и възпитанието на хората. Но засега българчетата все още робуват на тъпотиите на комунистическата демагогия. Точно поради горните факти,комунистите веднага "преминаха" към капитализма,нали така,не бе наивници скъпи,капитализма си е бил такъв и по време на комунистическия режим. Капитализъм не се научава за една нощ.Ама нали трябв анякой да тъпее и нашия народ си тъпее.
Автор: sir sven 8 Юни 2011 17:57:43
до коркова тъпа:

Втора абсолютна простотия!

Можеш да казваш "говедо" само на един твой близък роднина по майчина линия!
Не аз, а ти доказваш тезата ми, щом се обиждаш от неща, които сам си казал!

Живота на неудачник явно ти е познат добре, а за това кое е подсъдно и кое не- мога по-добре да преценя.

Така че коркова тЪпа, извинявай, ама си много тЪпа...
Автор: Корбалаев 8 Юни 2011 18:38:22
До Автор: Wittgenstein 8 Юни 2011 13:08:19

Хубав и интересен коментар, г-н Втгенщайн. Но във връзка със следния цитат
-----------------
десни са големите градове, а селата са червени
-----------------
искам да допълня с моето мнение защо е така.

Да, вярно е, че в България преди 1944 е имало едно наистина преобладаващо селско, но здраво общество. Но то беше унищожено, или по-скоро развратено, от комунизма. Комунизма направи от селяните лумпени и крадци. Позволи им да се "самозадоволяват", отглеждайки в дворовете си добитък, като си затваряше очите, че храната за този добитък селяните просто крадяха от ТКЗС-тата. пишеха, например, 2 дка за частно ползване, а обираха пет. И храната им излизаше почти без пари. Работейки в ТКЗС тези хора, като всички работници в страната, се скатаваха и селскостопанската
продукция се прибираше от различните "бригади", включително средношколски и студентски. Ето защо селяните се превърнаха в най-ревностни привърженици на комунизма в годините след 1990.
Продължиха да се наричат селяни, но си бяха лумпени и крадци.


До Автор: коркова тапа 8 Юни 2011 15:40:54

Ето един невероятен бисер:
----------
Да, сигурно има поражения, но те не са по-големи от пораженията наНЕСЕНИ ОТ капитализма с неговия двоен морал върху "западногерманците".
----------
Нашето момче /момиче, хермафродит?/ твърди убедено, че капитализма имал "двоен морал". Демек, морала при комунизма е бил "единичен"!? Т.е. да величаеш серийни убийци, психопати и асоциални типове, алкохолици - да изброявам ли? - Ленин, Сталин, Троцки, Г.Димитров, Т.Живков - да величаеш тези отрепки е ... какъв морал? Да наричаш свобода "диктатурата на пролетариата"!? Да направиш от хората подлизурковци и лизачи!? Да ги наплашиш до там, че сами да се цензурират!? Не само да крият собственото си мнение, но и просто да нямат и даже да се страхуват да имат собствено мнение!? И този морал, според корковата тапа, е по висш от морала при капитализма? Нямам думи! Този човек или е провокатор, или нарочно дразни нормалните хора от форума.
Автор: Реалист 8 Юни 2011 19:24:18
Доста е спорна тезата на автора, че руският и американският капитал имат еднакви интереси у нас... Първо, когато става дума за руски капитал, нека се има предвид, че това е по-скоро извратен държавен капитализъм.И с просто око е видно, че руснаците не идват тук за да правят нормален бизнес, да продават и купуват, а да диктуват чрез икономическо влияние. Да вземем два идентични примера в стратегическия отрасъл енергетика. Американците построиха топлоцентрала, която гарантирано ще върне инвестициите, защото е в маришкия каменовъглен басейн. Построиха я по най-съвременна технология и вложиха за пречиствателни съоръжения огромни средства. По всички показатели това е "пазарен проект", ако използваме терминологията на HSBC. Но какво казват същите най-авторитетни в света капацитети относно руския проект за една друга централа - АЕЦ-Белене. Че е"непазарен". Т.е. - губещ в пазрани условия. Че, по думите на министър Трайков, някакви решили да влагат някакви пари, а какво ще излезе в икономически план от това е абсолютно неясно. Е, еднакви ли са бизнесинтересите на американците и руснаците? Не, разбира се. Да вземем Лукойл - монополист в производството, търговията на едро и дребно с горива. Че и собственик на складовете, през които трябва да преминава внесено от другаде гориво!? Може ли босът на "Шел", например, да отиде при българския премиер и да му каже, че ще го смачка медийно, ако не уволни енергийния си министър. Както е направил шефът на Лукойл, според публикация в "Афера.ВG" Не, нали?
Автор: Zabravihte li da pishete pisma? 8 Юни 2011 19:38:03
Kakvo bi stanalo ako nyakoi napishat oficialni pisma do glavnite redaktori i do sobstvenitsite na masmediite? Ili za tova vi e nuzhen komitet? Naishete im kakvo mislite i poiskaite otgovor. Elementarnoto prilichie iziskva da poluchite otgovor! Kakva e polzata ot tova - nyama da tarsite otgovor v minaloto a shte tarsite otgovor v nastoyashteto. Nishto ne prechi da publikuvate pismoto si kato komentar v tyahno izdanie.
Автор: Bumble Bee 8 Юни 2011 19:40:34
Suglasen sum sus slednata zabelejkata na Avtor Realist:

"Доста е спорна тезата на автора, че руският и американският капитал имат еднакви интереси у нас... Първо, когато става дума за руски капитал, нека се има предвид, че това е по-скоро извратен държавен капитализъм.И с просто око е видно, че руснаците не идват тук за да правят нормален бизнес, да продават и купуват, а да диктуват чрез икономическо влияние."

Pojelania za uspeh v diskusiata po statiata ot ekipa na Becky S.
Pri nas neshtata vurviat dobre.
Ima mnogo rabota.

Do sledvashtata sedmitsa,
Vash

Bumble Bee
Автор: Борислав Дичев 8 Юни 2011 20:23:45
Ще бъде от полза отново да прочетем фейлетона на Христо Ботев "Длъжността на писателите и журналистите". Много нещо не се е променило оттогава. Когато беше заложен 400 гр. тротил пред апартамента на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов с цел да бъде убит той и цялото му семейство, на протестния митинг не се събрахме и 100 човека. Как реагират хората при такива случаи в други стнрани, е излишно да казвам - всеки го вижда по телевизията. Там е разликата между тях и нас.
Автор: Борислав Дичев 8 Юни 2011 20:30:26
Съгласен съм с аргументираното мнение на Автор Реалист. Построяването на американската ТЕЦ в Маришкия басейн беше съпроводено с почти открит саботаж от тройната мафия /пардон, исках да кажа коалиция/. На какво служи руската икономическа политика спрямо България е ясно на всеки, който не използва главата си само за закачалка на шапката си. Поздравления за Автор Реалист.
Автор: Георги Георгиев 8 Юни 2011 20:36:54
Господин Найден,нямам си представа що е това семантика и приемам, че съм написал глупост. Немога обаче да се съглася,че една историческа разходка ще докаже колко автора е прав за азиатско-селско-пехливанската ни същност. Така плюеха срещу народа си комунягите - наричаха го калпав, мързелив и какво ли още не. Защото неможеха да го мотивират да работи. А същият "този" народ в 1913г. произвежда брутен национален продукт /БНП/ по-голям от БНП на Гърция и Сърбия, взети заедно.А в 1939г. измества Дания от осмото място по БНП от глава на населението. Няма как "този" народ да е калпав, мързелив,с "азиатско-селско- пехливанска същност".
Ако е такъв,защо Едвин Сугарев направи гладната си стачка? Защо така твърдо се е изправил срещу "петата колона"?...
Автор: sir sven 8 Юни 2011 21:29:13
Реалист, много добър и прецизен коментар!

г-н Георгиев, точно там е и разликата м/у "обикновения" комунизъм и "азиатския" такъв. Коментара на Корбалаев е точен- селяните в България бяха откъснати от земята си и собствеността си, и бяха приучавани на мързеливо живуркане за по 100-200 лева в градовете. Доколкото знам, в нито една от другите бивши соц. страни не е имало насилствена колективизация и брутално отнемане на земята и собствеността. Затова сега жънем бурята от ветровете,които са посяли комунистите навремето. Целели са унищожаването и изчезването на най-голямата стабилна и консервативна класа в България- селските стопани.

Прав сте, в годините преди 1944 Българската икономика е била една от сериозните в Европа. Но след 45 години азиатски комунизъм и 18 години пост-комунизъм, народа /и главно селяните/ се отучиха да работят.

И да мислят. И да действат.
Автор: Шумаров 8 Юни 2011 21:42:21
Не мога да си обясня тази маниакална настойчивост на г-н Владо Трифонов да окачествява хората по урбанистичен и географски показател. Ако един човек е почтен, то не е защото непременно е роден в града, или извън Азия. Заслуга за почтеността на хората носят родителите, които са му дали възпитание. Статуквото на подкупната журналистика е постигнато благодарение на насилственото насаждане на атеизъм в подрастващите поколения от онези години на мрачната диктатура. Малко са хората, които са успели да се опазят от този атеизъм и склонноста да се поставят под общ знаменател цели групи от хора. Виждам, че автора на статията не е сред успелите да се съхранят от вредите на този атеизъм, защото е писал този пасаж:

"Промени ли се българинът след членството в Европейския съюз към по-добро?"

Кой българин дали се е променил, г-н Трифонов? А не се ли интересувате дали са се променили ромите, гагаузите, помаците, турците, гърците, арменците, евреите и прочие обитатели на свещените земи български? Подобно високомерно-пренебрежително отношение имаше и в поредицата Ви за всеобщ народен отпор и забелязвам, че това е неизлечимо у Вас. И не е фатално, ако такова нафукано отношение е само у единици. Бедата е, че всички десни политици имат подобна аттитуд към селяните, губят симпатиите ни, а след поредния провал на изборите се чешат, където не ги сърби и оправдават провала си с "простите селяни". С тази аттитуд ще има много дълго да се чешат.
Автор: Suglasen 8 Юни 2011 21:46:05
s
Автор: Николай Флоров 8 Юни 2011 15:48:05
Бих искал да кажа на всички почитатели на Свободата.сом, че между коментаторите от доста време се подвизава едно досадно същество под името Маришка. По всичко личи, че това е подставен човек на служба на бившите десарски кръгове, на котото не трябва да се отвръща доверчиво. Ноговата цел очевидно е да обърква и да отклонява личните мнения на читателите. Такива не ни трябват в Свободата.
Автор: Bumble Bee 8 Юни 2011 22:06:44
Niakoi e vnesul "zabelejka" po gore ot moe ime i s moi frazi.


"Доста е спорна тезата на автора, че руският и американският капитал имат еднакви интереси у нас..."
Temata e obshirna. Ne sum se zahvashtal s obsujdaneto i.

Ima dvama ot ekipa ni koito deistvuvat nesuglasuvano ili pripriano. Ako tova e tiahno delo
shte vzema suotvetni merki. Dobrata novina e che ne sa ot iadroto, kudeto vsichko e nared.

Do ponedelnik niama da ima postingi ot Ekipa na Becky S.
Автор: ЦИТАТ НА ГРАЖДАНИН С КУЧЕ OT ОТ ПРЕДИШЕН ПОСТ 8 Юни 2011 22:06:56
ГРАЖДАНИН С КУЧЕ
28 Май 2011 15:02:18

"Ами Шумаров,авторът сигурно е имал предвид онези селяндури,които напълниха София и парламента,секнат се с два пръста където сварят,мятат си обелките през прозорците,кучетата им серат на тротоарите,а те не се сещат да им съберат отпадъците в хартийка,щото на село не е прието.Човече, ти не се обиждай на селянин,ако си различен".
Автор: Буров 8 Юни 2011 22:08:09
Г-н Георгиев,настрана от въпросът на какво е спосбен един народ,
когато при участие в две световни воини,само на 20/01/1918 г.,
Софийската фондова борса /основана на 01/03/1912 г./ открива фнасофата година с дружествен и банков капитал в размер на 400 млн.
И същата тази България уверено изпреварва Финландия
към 1939 г.
За Брест Литовск,още на 4 март в 16.00 ч. се съобщава,от Виена,че на България се предоставят 5% от руския хайвер,4% от солените риби,рибното масло,4% от меласата и 2% от маслодобивните семена,
част от кюспето и триците,а ТЯ на свой ред ще УРЕЖДА търговията на руски земи с девизи....!!!!
Има ли през и след септемри 1923 и 1944 г.български държавник,
който освен Трайчо Костов,поне да е подсказал,че разбира нещо като нищо подобно на умения за сага с пилаф в Цариград -например-и изводи за вижданията на Буров,
както при Ленин така и при Сталин,който е имал разлчни планове от Димитров и Коларов за евентуален резервен така и посреднически вариант!!!!
Кой е посоянно със свалени гащи,
когато става пречка - поне за изтъргуване "%на вазелина!"
...когато стохлядни армии или са заложниици след Добро пол или проливат кръвта си при Драва,за да ни преебат било в Солун 1918 г било в Париж 1947 г.
Автор: Цитат на Шумаров за кучкаря от града 8 Юни 2011 22:29:32
Автор: Шумаров 28 Май 2011 21:31:12
Уважаеми кучкарю от града,
аз съм виждал много по-потресаващи постъпки от граждани, но това не е причина да наричам всички граждани лекета, измамници, крадци, или да влагам всичко това в едно обобщаващо наименование "гражданин"! Лепенето на етикети за цели групи от хора е непочтено. Сигурно има своето научно наименование това лепене на етикети, в някой справочник за диагнози от психиатриата! Не оставайте с впечатление, че съм лично засегнат от тази аттитуд. Аз стоя над тези неща, но споделям с вас мнението си, кето съм сигурен, че споделят много хора, но не намират за необходимо да правят корекции, а просто подминават с мълчаливо презрение и отвращение идеите, които могат да се родят от хора с такива предразсъдъци. А това е жалко, защото симпатиите на такива отрвратени хора биват спечелвани от мекерета, които и до днес ни държат под ботуша на комунизма, посткомунизма и всички метастази на това проклятие за човечеството и природата.
Автор: коркова тапа 8 Юни 2011 22:49:00
Този човек или е провокатор, или нарочно дразни нормалните хора от форума.

Ти си нормален. И кирта Свен е нормален. Ненормална е нетърпимостта ви към чуждото мнение. Затова ще плачете по форумите, докато дните ви се изнижат сиви и еднакви.
Никога не е късно да промените нещо в себе си, за да бъдете по-щастливи, но за целта не трябва да повтаряте едно и също, като с навити пружинки.
Тъпият човек е злобен. Помислете над това!
Тъпият човек не може да схване, че е тъп.
Не мислете над това - няма смисъл...
Автор: Корбалаев 8 Юни 2011 23:16:26
До Автор: коркова тапа 8 Юни 2011 22:49:00

Като се замислиш ще разбереш, че всъщност, злобният си ти! Ти си този, който се дразни, когато оспорват мнението му! Ти си този, който не търпи чуждо мнение и се опитва да затвори устата на този, който го изрича. Ти си този, който се обижда, когато се докаже /с аргументи/, че мнението му е тъпо! и какво накрая? Крадеца вика дръжте крадеца! Обвинява опонентите си в собствените си грехове! И ако това не мине - прави се на обиден и се цупи. Мой човек, наведи си малко високо вирнатия нос! Далеч не си най-умния тук и това е нормално. Няма защо да се обиждаш. Престани да даваш персонални оценки и започни да дискутираш /или се научи да дискутираш/ с аргументи. Не е зле и да спреш да ругаеш хората, когато не ти харесва това, което казват. Всичко това бяха ПРИЯТЕЛСКИ съвети. Колкото и странно да ти се струва.
Автор: НАД-Референдум 9 Юни 2011 00:28:23
Тапа, видя ли сега?!?Нещо да постигна??!
Е това е най-гадното в бкпстан - че се изтъпанчиха едни умници, които се толкова много тарикатски издемократизираха, че превърнаха и черното в бяло!?!?!Тези са и нареклите се парламентаристи!!??Абсолютна сган, която се маскира като нови абпфк, уж сега срещу комунягите!?!?!И все им извират всезнайковците изпод тинята, а червената чума си върлува още по-страшно от преди даже?!?Защото вече и жертвите са в пъти повече, но минават за погинали в прехода!?!?!И същите тези умници, все бягат от истинските думи - геноцид и война, плюс масово криминализиране на физически оцеляващите!!!?После било дРЪжава, ми не било просташки бкпстан....защото видиме ли, имали сме умни демократи....че и с хитри, гениални политики!?!?!

Тапа, ам бай дъ вей, ти ко мислиш за Ифандиев и проф.Янко Янков??!
Автор: MOZES 9 Юни 2011 01:33:37
CHUDESNA STATIA. PO GOLIAMA ISTINA ZA BG NE BIAH CHEL SKORO. PO MOE MNENIE TRIABVA DA SE SMENIAT PONE 5,6 POKOLENIA ZA DA SE PROMENI TOTALNO MISLENETO I DA SE VIDI NIAKAKVA PROMIANA. A DALI GENUT NAUSTINA MOJE DA EVOULIUIRA?
Автор: Маришка 9 Юни 2011 04:19:20
Г-н Кин,Корб и сие, колко време ще е нужно ,какво би трябвало да се случи,че да разберете,че при диктаторски режими не може да същесвтуват НИКАКВИ ОБЩЕСТВА. Общество се създава само от свободни общности,от свободни хора. Границата беще обградена с телени заграждения,въоръжени подразделения,ровове,мини и др.Сганта не даваше свобжодно пътуване зад граница.Или никой от "социлалистическото общество" не е искал като му се прииска да замине в друга страна? В такова заградено място може ли да съществува общество. Отделно комунистическите издевателства и всеобщия страх,Вие на колко години сте,не ги помните тези неща,добре ,млад сте,а не сте ли ги чел. Ами то излиза,че и в комунистическите лагери-ГУЛАГ е имало общества. Не знаете тези неща,не знаете пощенските кодове в Америка,ами хайде се подгответе повече и тогава напишете нещо. Комунистическа диктатура и общество?-моля,моля.... Може ли в Сев.Корея и Куба да има общества. Държави,които в момента заглушават радиопредавания на други държави. Няма ли край комунистическата дивотия в България.Изглежда няма.
Автор: Маришка 9 Юни 2011 04:24:44
Нека всички комуно-идиотi добре да се вгледат в снимката на комунистката по-горе. Ето,това е създала сганта,това е един от символите на комунистическата получовешка природа. Такава е и нашата комунистическа мърша на блога,засега само една.
Автор: коркова тапа 9 Юни 2011 09:32:17
Ти си този, който се обижда, когато се докаже /с аргументи/, че мнението му е тъпо! и какво накрая?
..........................

Корбалаев, благодаря за съветите - вярвам, че са добронамерени, без да ме убедят в правотата ти.
Това за аргументите е основната ти грешка - твърдението не е доказателство. После хайде сега ти да помислиш малко - кой си е вирнал носа?

Не е ли онзи, който си позволява да раздава оценки, кой е най-умният и кой не е? Как така той може да прецени? От висотата на какво?

"Далеч не си най-умния тук и това е нормално."
Кое е нормално и защо да е нормално? За теб най-умнияТ трябва да е костовист, нали? Ех, Корбалаев, какво знаеш ти, душо даскалска...
Живей, пиши, харесвай или не харесвай, но не поглеждай по-високо от обувките, защото всяко нещо по-нагоре (било то и чорап!)е над нивото ти на компетентност.

С приятелски поздрав и съвет да не приемаш всичко толкова лично и трагично:

Корковата тапа :)
Автор: sir sven 9 Юни 2011 09:35:28
ето нещо вярно, което без да иска е казала карЪкова тапа:

"Тъпият човек е злобен. Помислете над това!
Тъпият човек не може да схване, че е тъп."

Точно затова удачно е избрал ника "коркова тЪпа"
Автор: коркова тапа 9 Юни 2011 09:44:19
Тапа, ам бай дъ вей, ти ко мислиш за Ифандиев и проф.Янко Янков??!

..................

Същото каквото и ти, Шефе - неслучайно на Ифандиев му взеха думата, а на Янко Янков не му я дават изобщо.
Лошото е, че те тихо полудяха и сега прехвърлят границата на разумното, не спазват добрия тон и се маргинализират допълнително.
Не може да се пишат писма до всички инстанции с тона и изразите на Янков - разбирам чувствата, но не оправдавам стила и езика. Ифандиев пък даде воля и разви фобии, които в скоро време ще го докарат до състоянието на покойния милиардер Хюз...
Автор: коркова тапа 9 Юни 2011 09:54:01


sir sven 9 Юни 2011 09:35:28
...........................

Никът ми е предупреждение към всички вас, които се вземате (себе си и писанията си!) МНОГО НА СЕРИОЗНО. Това тук (след като всеки момент може да притича дръгливо псе като "кирта свен" и да те залае)не е научен симпозиум, нито съвет на старейшините, от който зависи съдбата на народа...

Да сложиш "сър" пред ника си показва дълбок комплекс за малоценност.
А и този самонарекъл се "сър", опитващ игри (но далеч по-несполучливо)на думи и букви подражавайки на духовния си водач - едно ченге, далеч не е интересен. И това е последното внимание, с което го удостоявам...
Автор: НАД-Референдум 9 Юни 2011 10:40:49
Тапа, ти пък и инстанции ли виждаш?!?

Да, има Честни,открити люде, които все още се надяват да се случат такива инстанции!!?И затова пишат с точния остър език, подбуждайки ги!!?Да, те искат да вярват в тези инстанции!!?Досега обаче, това е невъзможно!?!Защото Тапа, видно е, че точно инстанциите привличат като магнит цялата рафинирана бандитска мръсотия!!??Точно там са се окопали и баш урудите!!?Просташки бкпстан е все такава разбойническа структура, точно поради гнусния матрял "инстанции"!!?
И след като си амбициоз за обективност, внимавай все пак с етикетите, етикетчетата и малките афиши!?!Предупредих те, че тук това е заразно, а ти се нагньете да спориш с вапцаджиите!?!?!

Я бав дъ бай, кажи пък ко мислиш за даването на трибуна на инджев, стефанов и ко.комуняги в декларирани като антикомунистически сайтове?!?!?
Автор: коркова тапа 9 Юни 2011 11:02:52
Я бав дъ бай, кажи пък ко мислиш за даването на трибуна на инджев, стефанов и ко.комуняги в декларирани като антикомунистически сайтове?!?!?
..................

Шефе, пак си прав! Няма да се занимавам с кученцата, дето подлайват...
А иначе, за инджевци, стефановци и сие, то е ясно - подменят целия спектър. На свестните не дават думата никъде, канят само своите си и те играят и за десни, и за бесни, и антикомунисти - само и само да крадат и да трупат необезпокоявано.
Лошото е, че в тая прослойка се поддържат и прикриват всички вкл. западняците. Заедно играят голф, ядат и пият днес тук, утре - там, а ливадите все ги плашат с Европа или САЩ.
Коя Европа, бе - ТЕХНИТЕ БАНКИ ЛИ? Банките водят политиката, а кои са най-добрите им клиенти, онези с милионите?
Автор: Маришка 10 Юни 2011 07:21:01
Реф,Вие коко ника ползвате,бъдете любезен,поне към мен,няма д аказвам на никого.
Автор: НАД-Референдум 10 Юни 2011 09:12:03
Маришке, вече ти казвах един път?!!Преди доста време те избъзиках с твоя ник, но си признах!?!И все така си ползвам моя си!?!
Ще перколясаш съвсем с тези никове??!Изобщо и не са важни толкова?!!
Автор: Ей, хора! 10 Юни 2011 09:25:12
Тук става въпрос за състоянието на българската журналистика,а не за това,кой колко никове бил имал. Дръжте се сериозно,както подхожда на зряли хора,ако обичате. (Освен ако сте недозряли,но тогава какво правите в този сайт?)
Автор: коркова тапа 10 Юни 2011 13:48:26
Ей, хора! 10 Юни 2011 09:25:12
Тук става въпрос за състоянието на българската журналистика,а не за това,кой колко никове бил имал...........

Състоянието е плачевно. Слаба, страхлива и продажна журналистика - какво повече да се обсъжда? А, и грозна - имайки предвид разни васи, анита и цветанкиризови...

Къде, къде е по-интересно да разберем дали Стоян не е всъщност Драган :)
Автор: Маришка 10 Юни 2011 16:55:03
Драги Реф,анализа на последния Ви пост-отговор на моя въпрос, доведе до извода,че и Вие сте в групата на Кин.Съжалявам ,ако това не съответства на истината,но техниката не лъже,поне така казваше нашия техник в работата нвремето. Думите му бяха страхотни,много по-късно ги разбрах,запомнете ги и Вие:"Техниката е ГЛУПАВА,тя не лъже!". Добре казано,нали.
Автор: sir sven 10 Юни 2011 17:56:13
коркова тапа 9 Юни 2011 09:54:01
.....................................
Принципно не се обяснявам на инфантилни тапири, тАпчовци, и тАпи, така че за първи и последен път казвам- никът ми е прякора, с когото ме познават много хора. Затова не съм анонимен-корково-тъп драскач. Така.

1-во:Да плачеш в олигархо-пост-комунистическа България за щетите предизвикани от "капиталистическия двоен морал", е все едно жена, изнасилвана от трима негри, да плаче, че вчера едно момче я е щипнало по задника. Вариант на изконната съветско-милиционерска тъпня - "А вие защо биете негрите?"

2-ро: На фона на наистина слабата, подмазваща се, некадърна и гъзолижеща журналистика да лепнеш на Иво Инджев етикета "комунист", е все едно в древен Рим да лепнеш на Спартак етикета "шибан пацифист"..

Подозирам, че не сте ЧАК толкова глупави, а сте просто неискрени..

Няма лошо- такива хора се срещат постоянно. Не можеш да се сърдиш на охлюва че пълзи...

Well, so to say, corky, - the rest is silence..

За останалите- Размърдайте си задниците и гласувайте в неделя кой да е синия кандидат! Колкото повече -толкова повече!:)
Автор: НАД-Референдум 11 Юни 2011 00:54:25
Маришке, техниката не лъже този, който я познава добре!!?А твоите познания са направо "бабинта ти трънкина" щом ме слагаш в тази група?!?Ти скоро ще се докараш сама срещу сто процента групата насреща ти??!
Автор: Маришка 11 Юни 2011 05:08:11
Реф,нямам думи,кой каквото иска нека да пише,кой каквато иска нека да ме нарича,направо съм болна,след като разбрах коя се оказа т.нар. от мен "комунистическа мърша". Не пожелавам на никого да стига до такива разочарования,леле,леле,ако някой ми бе казал до какво разочарование ще стигнем със съпруга ми,нямаше да напиша нито един ред тук. Не съм очаквала такива примитивни фалшификации и подогравки с честните участници в блога.
Сега разбирам,защо се споменава един ,явно бивш посетител,с когото не сме се засекли тук. Предполагам,че е е усетил фалша. Нямам душа повече,не знам какво да кажа,потресена съм от поредното разочарование.
Автор: НАД-Референдум 11 Юни 2011 10:57:46
Маришке, наистина си изпуснала едни моменти отпреди!?!Тогана нямаше нужда да дебнеш по ай-питата, я беше ясно и от текстовете!?!Плюс това и нервите не бяха така "калени"!?!
Аз тук влизам с друга цел и не ми пука от това, което ти чак сега откри!!?
Автор: Маришка 11 Юни 2011 21:50:04
Драги Реф,аз пък започнах да влизам тук без никаква цел,сметнахме,че ще е добре,ако се чете блога на човек,който за нас беше искрен антикомунист,а то,какво се оказа Но все пак,благодаря ви за искренистта и на Него също.
 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional