Свободата днес и тук 20 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Отломки от съветската икономика се изсипаха върху Алтай

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Газета", редакционен коментар

 
    Серията от космически несполуки в руския космически отрасъл потвърждава най-нагледно, че 20 години след разпадането на Съветския съюз Русия все още няма собствена пълноценна национална икономика.
  
    Взривът на товарния кораб "Прогрес М-12М", разтрошен на парчета и паднал нейде в алтайската тайга, естествено предизвика  технологически последици. Космическите пускове на ракети носители "Союз" временно са спрени поради неуспешното изстрелване на "Прогрес" от Байконур, съобщиха за Интерфакс от ракетно-космическия отрасъл.
 
   Аварията на "Прогрес" - първа в постсъветската история на Русия, излиза обаче извън рамките на тясно космическите или военните несполуки. С тях вече сме свикнали. Една ракета излита - следващата не, сателити не се извеждат в орбита, изтребител от  пето поколение (с двигател от четвърто) за малко да експлодира още на земята пред очите на публиката, дошла да види главното авиокосмическо изложение в страната.
 
   Тази авария визуализира модела за развитие на страната, избран от властта, която народът безгрижно насърчи.
 
   В Русия няма пълноценна национална икономика. Върху алтайската тайга се посипаха отломки още от съветската - 75 на сто от нея бяха обвързани с военнопромишления комплекс (включително с космоса). Русия успя да създаде пазар, доста деформиран от държавния капитализъм, с относителна свобода на търговията и валутен обмен, но не и нова промишленост, нито нова  национална пазарна икономика.
 
   Целият основен БВП все още идва от добива на петрол и газ от  съветски находища, със съветско или вносно оборудване, както и производството на съветски модели оръжия за износ в държави от третия, много третия свят. И след като някои режими паднаха, част от тези страни може би ще спрат да купуват оръжия от нас.
 
   "Рособоронекспорт" вече заяви, че заради свалянето на Кадафи  руската оръжейна търговия е понесла щети за 4 милиарда долара. Но дори да не бяха подменяни авторитарни режими къде ли не, които си препълват складовете с руски оръжия (също съветски като  разработка и произвеждани главно от руски кадри с родни или вносни машини от съветско време), това оръжие, както и цялата ни  икономика, умира по чисто геронтологични причини - от старост.
   Затова задачата на Русия не е само да модернизира, не е само  да създава иновационна икономика вместо суровинната. Трябва да градим някаква - каква да е, но изцяло руска икономика, а не да дояждаме трохите от неефективната, останала от съветски времена.
 
   Енергийните ресурси засега ни дават възможност да решаваме продоволствените си проблеми чрез внос. Няма начин обаче да спрем разработката на алтернативни енергоизточници. В обозримо бъдеще петролът и газът неизбежно ще поевтинеят и Русия ще изгуби един от двата съществени източника, даващи някакъв приход.
 
   Вторият източник - оръжията и износът на космически технологии, вече изчезва с всяка поредна несполука в космическия  отрасъл, с всеки скандал около отказите на държави купувачи от руско оръжие, които също се множат. А фактът, че Русия започва да купува чуждестранни оръжия, и безкрайният конфликт около държавната поръчка за отбраната само потвърждават тази тенденция.
 
   Очевидно е, че нова руска икономика не може да бъде създадена с проекти за хвърляне на прах в очите като "Сколково".
 
 Всъщност проектът "Сколково", дори ако излезе успешен, по принцип е замислен като изключение от правилата, като някакъв резерват на икономическа свобода на територията на Русия.  Тъкмо липсата на достатъчни икономически и политически свободи обаче не позволява на страната ни съдържателно да трансформира своята икономика. Необходими са ни инструменти и институции, осигуряващи пълноценна икономика. Реални гаранции за  собствеността. Съдилища, които да съдят според закона. Истински  политически партии, готови, ако спечелят властта с честна конкурентна борба (качеството на икономиката зависи от политическата конкуренция поне колкото и от самата икономическа), да водят политика, насърчаваща икономическата активност на населението.
 
   Реално погледнато, главната цел на онова, което властта у нас нарича модернизация, е тъкмо създаването на нова, постсъветска, национална руска икономика.
 
   Такава, в която национално достояние няма да е "Газпром", а милионите нови частни предприемачи - свободни граждани, новите частни предприятия от високотехнологичните отрасли, новите изтъкнати руски учени, които ще имат възможността пълноценно да се интегрират в световната - фактически трансгранична - наука, без да се спасяват с професионално бягство от Русия.
 
   Отломките от космическия кораб, наречен "Прогрес", паднаха в  дълбоката тайга - символично до краен предел. Прогресът у нас е  само в кавички, а Русия е затънала до уши в дивия икономически гъсталак, оплел една третокачествена страна със свръхдържавни амбиции на велика сила.

   (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional