Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Архитектите на ЕС не са целели това да бъде демокрация

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Кристофър Букър, "Дейли телеграф"

   И така, докато заглавията крещят, че напразните опити да бъде спасено еврото ни заплашват с "Армагедон", управляващият ЕС елит свали още двама избрани министър-председатели, за да бъдат заменени от технократи, на които може да се има доверие, че ще изпълнят заръките на Брюксел.
   Новият гръцки премиер Лукас Пападемос беше човекът, който
първо, докато управляваше централната банка на Гърция, подправи данните, за да може Гърция да влезе (противно на правилата) в еврозоната, а след това бе възнаграден с висок пост в Европейската централна банка. Той не бе по-демократично избран от Марио Монти - най-вероятният нов премиер на Италия, направен бързешката пожизнен сенатор, за да придобие квалификацията за поста. Основната квалификация на Монти е, че като бивш еврокомисар задълго е пребивавал в елита на ЕС.
   Едно от малкото удоволствия при наблюдаването дни наред на
тази самопредизвикана бъркотия бе да видим големите клечки от програмата "Тудей" на Би Би Си Джеймс Ноти и Джон Хъмфрис най-сетне да започнат да питат дали ЕС е демократична институция. Ако те бяха проучили историята на обекта на своето възхищение, отдавна щяха да осъзнаят, че никога не е имало намерения "европейският проект" да бъде демократична институция.

   Първоначално идеята възниква през 20-те години у двама висши
 представители на Лигата на нациите (Общество на народите) – Жан Моне и британеца Артър Солтър - под името Съединени щати на Европа, като те ще се управляват от правителството от неизбрани технократи като тях самите. За тях две неща са анатема: национални държави с право на вето (което те са видели как разрушава Лигата на нациитe) и всяка необходимост да се консултират мненията на хората при избори.
   Както Ричард Норт и аз показваме в нашата книга "Голямата
измама" (The Great Deception) тази своя идея Моне вкарва в сърцевината на "проекта" от 50-те години и нататък, моделирайки своето "правителството на Европа" от същите четири институции,съставлявали Лигата на нациите - комисия, съвет на министрите,парламент и съд. Така, стъпка по стъпка през десетилетията,технократската мечта на Моне се осъществи.
   Събитията от миналата седмица несъмнено означават, че избран
 премиер бе свален от евроелита. Най-драматичният пример, който привеждаме в нашата книга, е от 1990 г., когато Маргарет Тачър стана най-голямото препятствие за следващата стъпка в технияпълзящ държавен преврат - Маастрихтския договор, който създаваше Европейския съюз и единната валута. След атака срещу нея на заседанието на Европейския съвет през октомври 1990 г., тя бе надгласувана с 11 към едно и капанът беше заложен. Съюз между евроелита, воден от Жак Делор, и нашите тори "еврофили",оглавявани от Джефри Хау и Майкъл Хезълтайн, я свали след няколко седмици.
   Те се отърваха от главното политическо препятствие пред
продължаващия марш на своя проект също толкова безмилостно,както впоследствие отхвърлиха настрана всичките референдуми,които изразяваха възраженията на французи, холандци и ирландци към тяхната Конституция. Единственото нещо, което никога не е  имало място в техния велик дизайн, е демокрацията. Колко жалко,че програмата "Тудей" на Би Би Си не съзря това преди години.

    (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional