Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Има такава държава

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Кулеков, http://www.dw.de

Наскоро Кулеков говорил с дядо Иван по някои актуални въпроси. Дядо Иван споделил, че все е бивало, бивало, но такова не е бивало. Т.е. че няма такава държава, в която целият народ е сигурен, че такава държава няма.

Сатирично от Иван Кулеков:

Ето как продължил разговора с дядо Иван: Дядо Иван се извини, че не е майстор на сравненията като дядо Вазов, Бог да го прости, но все пак иска да рече, че тази масова депресия, която минава сега през отечеството, му напомня бубонната чума от 1347 г. или 1348 г., не си спомнял вече. В смисъл, че след нея някакъв народ може и да остане тук-там по места, но България няма да я има, чедо. Тук аз, който бях гледал телевизия много повече от дядо Иван, му вдъхнах оптимизъм като му обясних, че за да станем истинска европейска държава, ние трябва да преминем през всички етапи на развитие, през които е минала Европата и ето, за наша радост, сега ние сме достигнали Европата от 1347 г., или ако той предпочита – от 1348 г. И както след чумата Венеция става известна със своите черни гондоли, така и България след депресията ще стане известна с нещо черно. После американци, гълъби, японци, кинофестивали, „Виж България и умри“ и изобщо. Ех! – не издъхна, а въздъхна дядо Иван.

Ах, на Цецко радостта!

То и тази седмица има с какво да се гордеем, дядо –  продължих окуражен от въздишката му аз. Ти знаеш ли, дядо, че Цветан Цветанов откри в Бургас, на самия булевард „Захарий Стоянов“ пешеходна пътека тип полегнал полицай-зебра. И премина по нея като Джон Ленън по Abbey Road. След него страшно бос, като същински Пол Макартни, крачеше Веско Маринов. Прогресивната общественост скандираше: Let it be! и Oh! Darling! Под звуците на Веско Маринов се размаха знаменце-гобленче, на което лелка Цецка беше извезала: „ГЕРБ – една партия, една държава, една тиква“. Лелка Цецка не беше ли една, дето?... – надигна глава дядо Иван. Не, дядо, оная лелка, дето срещнаха на бензиностанцията, беше  здравен министър, а тая лелка беше намерена на женския пазар да продава гоблена „Хитлерова зима“ и затова я направиха председател на Народното събрание. Земята потрепери – Захарий Стоянов се обърна в гроба. То, хубаво, рече дядо Иван, но защо такава дандания за две кофи асфалт, бе, джанъм? Нямаме ли си вече железници за откриване, нямаме ли си аероплани, нямаме ли си фабрики?

 

Горди с "полегналия полицай"

 

Замълчах, за да не кажа: Ех, дядо, дядо! Но все пак реших да обясня на дядо Иван, че освен заместник на премиера, Цветан Цветанов е и министър на полицията и именно като такъв отиде в Бургас да пререже лентата на своя полегнал подчинен. В речта си при откриването, дядо, Цветанов рече, че този бюджет от един милиард лева нито си го внася в Швейцария, нито си го обръща в апартаменти, а си открива с него нови работни полицейски места по улици и булеварди. И не е далече денят, рече, когато всички полицаи в България ще бъдат заменени от полегнали такива, тъй като всички подслушвания показват, че един полегнал полицай върши работа колкото триста поизправени. Така МВР ще може да се посвети изцяло върху ръководенето на контрабандата и големите изборни победи – рече лицето министър, дядо. От името на ЦРУ, КГБ и други партньорски служби бяха прочетени секретни грами, в които се посочваше, че новооткритият полицай е тип зебра, а не тип мутра, тъй като зебрата е символ на принадлежността на България към новия трети свят. А за нашите мащаби височината от 7,5 см на гордо полегналия полицай е равна на човека Йети, полегнал на сянка някъде из Хималаите.

Където Белград, там и Белгия

Лелка Цецка се свърза с бате Цецко по правителствената телевизия и му обеща, че ако понатисне народа да гласува отново за едната партия, през следващия си мандат в парламента тя ще му изплете не една, а две пешеходни пътеки. Ех! – не издъхна, а въздъхна дядо Иван. Ама ти, дядо, не се кахъри, че откриването е минало на ниво втори държавници, рекох. Първите бяха заети с по-важни дела. Премиерът ни беше там, където е най-трудно - начело на атаката на бистришките тигри, а президентът ни, който се бе завърнал от уморителна екскурзия до Англия, заедно с черната Златка залягаше над учебниците по география за четвърти клас. Макар и двамата да са випове, дядо, все пак има малка разлика между черната Златка и президента Плевнелиев. Докато черната Златка рече по телевизията, че столицата на Сърбия е Белгия, то президентът Плевнелиев заяви, че Чехия е Чехословакия. Но човекът бързо се поправи и подчерта, че Чехия не е Чехословакия, а е Полша.

 

Има я, има я!

 

Президентството, дядо, е нашата най-богата туристическа компания с годишен бюджет от четири милиона, но все още е младо, има още много да пътува и да се учи, та затова правителството му даде още един милион. Последната екскурзия, организирана от „Дондуков“ 2, беше до Италия, дядо. Там българският вицепрезидент Маргарита Попова освен че видя свят, подкрепи и няколко български деца, които, както знаеш, не гледат къде вървят, а се спъват и ожулват българските си коленца. „Ще подкрепям българските деца не една седмица в Италия, а ще ги подкрепям навсякъде по света, докато съм жива" – изкрещя при завръщането си нашата държавничка. Та, исках да ти кажа, дядо, че щом има такива държавници, има и такава държава. Ех! – издъхна дядо Иван.

ФОРУМ

Gringo: Докога ще коментираме едни и същи тъпаци?! Ама каквито редакторите, такива и авторите им. Айде, като се пишете за толкова велики, пуснете ни Маркес!

Totjo: Четох му на тоя биографията. Жена му го е хранила с лъжичка, докато оня е тракал на машината в съседната стая и не й давал да спи. А след това жената е събирала нахвърляните по пода листа. Маркес е турчин.  

Max: Гърците няма да пуснат Македония в Европа, докато не им върне историята, ама и ние не трябва да пускаме Турция, докато не ни върне робството.

Sincity: 45 години Маркес стигат!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional