Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов открито блъфира БСП с ядрения референдум, тикайки го към КС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Размер на текста

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Бойко Борисов обяви изненадващо, че ГЕРБ ще подкрепят провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" с предложения от БСП въпрос, "с ясното съзнание, че той е неконституционен и манипулативен". Изявлението си Борисов направи в петък след консултациите при президента с парламентарно представените партии за формулирането на националното допитване.

"Аз трябва да накарам депутатите и юристите на ГЕРБ да подкрепят противоконституционен текст. Ние сме напълно съгласни с мотивите на Синята коалиция (която първа повдигна въпроса за това, че народът и Народното събрание не може да решават за ядрени мощности, което е в правомощията на кабинета – бел. ред.), но ако не подкрепим референдума, утре ще кажат, че не искаме да чуем гласа на народа", декларира премиерът.

Макар Борисов на няколко пъти да повтори, че ГЕРБ са в "капан" с инициираното от БСП допитване, в такъв най-вероятно ще бъдат натикани социалистите.

Президентът, който пръв поиска да не се водят преговори за частна АЕЦ "Белене", а да се
върви на референдум, настоява Народното събрание да преформулира въпроса и от него да отпадне проектът АЕЦ "Белене", но ГЕРБ отказаха.

Шефът на правната комисия Искра Фидосова посочи, че следващата седмица ще внесат предложение за провеждане на референдума с въпроса, така както БСП го предлагат "с целия манипулативен характер и текст ".

Съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов настояха Плевнелиев да се възползва от правото си като държавен глава за сезира Конституционния съд (КС) и да спре "това безумие".

Ако нещата се развият по сценария, предначертан от управляващите, президентът или трябва да преглътне формулировка на въпроса, която не приема, или настина да сезира КС, който в края на месеца ще е в обновен състав, с трите нови попълнения на сегашното политическо мнозинство.

Независимо дали реално искаха референдум или само да помпат рейтинг с подписката за референдума, БСП се оказват натясно и поради прогнозите, че допитването няма да е валидно, тъй като според закона активността на участие най-вероятно ще под 60%, колкото е била на последните парламентарни избори. БСП поискаха промяна в закона за референдумите, свързана с праг на валидност, но шефът на правната комисия в НС Искра Фидосова каза, че при започнала и стартирана вече процедура, от ГЕРБ и да подкрепят такава промяна, тя няма да важи за провеждането на този референдум.

Борисов заяви, че допитването ще бъде насрочено за края на януари – началото на февруари, а Фидосова допълни, че ще предложат референдумът да се плати с парите на партиите от държавната субсидия.

Плевнелиев държи от въпроса да отпадне АЕЦ "Белене"

Първи на разговори при президента влязоха инициаторите на подписката от БСП и не успяха да постигнат консенсус с държавния глава за преформулиране на въпроса, с който събраха над 500 хил. подписа:"Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”?"

Формулираният от БСП въпрос е некоректен и трябва да бъде преформулиран, каза Плевнелиев. Според него от въпроса трябва да отпадне проектът АЕЦ "Белене", тъй като националните допитвания трябва да са по принципни въпроси, а не по конкретни инвестиционни проекти.

Не бива да се слага ограничението за развиване на ядрените мощности с АЕЦ "Белене", а народът да каже мнението за ядрената енергетика по принцип, за да не се изключва и възможността за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй", настоя Плевнелиев. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обаче не е съгласен с това становище, както и с твърдението, че формулировката на въпроса противоречи на конституцията, защото отнема правомощия на изпълнителната власт относно решение за ядрени мощности.

"Безспорно всички юристи са категорични, че така както е зададен въпросът, той ще бъде противоконституционен", заяви обаче Бойко Борисов след последвалата среща на ГЕРБ с Плевнелиев. "Манипулативно е зададен въпросът и манипулативно са събрани подписите. Имаме информация, че са питали хората дали искат по-скъп или по-евтин ток", допълни той.

Борисов: С ясно съзнание подкрепяме един противоконституционен текст

"Капанът е, че един противоконституционен текст ще трябва да бъде подкрепен от НС. Но тъй като ние сме за референдум, с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст, ще гласуваме за неговото провеждане в най-кратки срокове", заяви премиерът. "Ще гласуваме всички добавки, които предложат БСП. Доколкото разбрахме, те искат във въпроса да се запише задължителното държавно участие в проекта. Прозират корпоративните интереси, защото не се уточнява какво да е държавното участие. То може да е и 0.000 процент. Второ, ако народът гласува "за" и все пак се вдигне цената на тока, пак ли ще правим референдум. Трето, да кажат откъде да вземем парите – от пенсионери, учители доктори", коментира Борисов.

"Капанът е много сериозен и за мен, защото аз трябва да накарам депутатите и юристите на ГЕРБ да подкрепят противоконституционен текст. Ние сме напълно съгласни с мотивите на Синята коалиция (която първа повдигна въпроса за това, че народът и Народното събрание не може да решават за ядрени мощности, което е в правомощията на кабинета – бел. ред.), но ако не подкрепим референдума, утре ще кажат, че не искаме да чуем гласа на народа", обясни министър-председателят.

Той допълни, че ГЕРБ ще подкрепи въпрос, който каже БСП и който се очертава да е дали българите са "за" развитието на ядрената енергетика на площадката на АЕЦ "Белене" с участието на държавата. "Референдумът е нещо хубаво, но ще бъде опорочен при първото си провеждане, защото не питаме хората дали да влезем в еврозоната или в Шенген", попита Борисов.

Плащане на референдума с партийни субсидии

Иска Фидосова съобщи, че ще внесе предложението за плащане на ядрения референдум с пари от партийните субсидии на квотен принцип. С изключение на ГЕРБ, които имат най-голяма субсидия и освен това прибират тази независими депутати, останалите партии биха били затруднени да плащат за референдума, тъй като разчитат на тези средства за финансиране на предизборните си кампании идното лято.

В сряда на заседанието на Министерския съвет Борисов обяснява, че е съгласен парите за референдума да се разделят пропорционално между политическите партии. "Примерно ГЕРБ дава 8 милиона от държавната субсидия, БСП да даде 5, пропорционално колкото се пада, математиците да сметнат. Защото ние да ощетим пенсионерите, учителите, докторите, или инфраструктурата или военните, или полицаите, или строежа на съда, за безумията, които Станишев е сътворил", казва Борисов, цитиран в публикуваната в петък стенограма.

"Няма да правим предизборна кампания, ще спестим тези пари, ще ги дадем за референдум, за да не взимаме парите на децата. Тук ще видите кои партии са искрени за референдума и какво ще кажат: Дянков да намери пари. Дянков трябва да ги вземе от пенсионерите, трябва да ги вземе от учителите, от лекарите, от всички съсловия. Затова няма да ги взимаш, а ние, ето ГЕРБ дава най-голямата вноска от субсидията за референдума", обръща се премиерът към финансовия министър Симеон Дянков.

От ДПС, които бяха трети поред в президентските консултации, се обявиха против финансиране на референдума с партийни субсидии, защото е незаконен. "Популизмът на Дянков вече става малко в повече от популизма на други известни български политици", заяви след срещата Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС. Той разкритикува изявлението на Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи референдума с ясното съзнание, че е противоконституционен. "Това изявление е нередно, той няма право да казва, че ще подкрепи нещо, което противоречи на конституцията", каза Бисеров.

ДПС склонно на редакции на въпроса, но не и промяна на смисъла му

От партията на Ахмед Доган смятат, че референдумът може да бъде проведен само в границите на въпроса, зададен на българските граждани при събирането на подписката. ДПС би участвало единствено в редактирането на въпроса, но не и в промяната на смисъла му, обяви Христо Бисеров и допълни, че ДПС е за пряката демокрация, но при строгото спазване на буквата на закона.

От БСП заявиха, че ще направят всичко възможно дискусията около референдума да бъде коректна и информативна за хората, за да могат да вземат обективно осъзнато решение. Станишев посочи, че на срещата са изразили притеснение от това, че "правителството е тръгнало по пътя на конфронтацията, на спекулациите и манипулациите и създаването на психоза и страх сред хората и внушения, които нямат нищо общо с реалността".

Социалистите предложиха, след като парламентът се произнесе по въпроса, президентството да инициира втори кръг разговори за организацията на провеждането на референдума. Те са информирали държавния глава и за намерението им да внесат поправка в закона, която да позволява с не толкова високо участие, както е записано в действащия закон, референдумите да бъдат валидни.

Юридически хватки

Плевнелиев от своя страна отбеляза, че въпросът вече не е дали, а как да се направи референдумът, и допълни, че от това какъв ще бъде въпросът, зависи дали гражданите ще бъдат улеснени в избора си или максимално затруднени. От въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или ще затъне в юридически схватки, процедури и това ще обезвери хората, каза държавният глава.

По формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация, допълни президентът. Според него въпросът би следвало да бъде: "Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности?", на който да се отговаря с "да" или с "не". Това може да стане на площадката "Белене", "Козлодуй" или на трето място, посочи президентът. Ако днес правим референдум за "Белене", утре ще правим ли за Седми блок на "Козлодуй", "Южен поток", "Набуко" или магистрала "Хемус", попита Плевнелиев.

Синята коалиция: Президентът да сезира КС

Отсега поискахме с президента следваща среща – ако българският парламент с гласовете на ГЕРБ и БСП гласуват този незаконен и противоконституционен въпрос, ние ще поискаме от президента Росен Плевнелиев сезиране на КС и спиране на това безумие, заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров след консултация при президента.

"Те напълно съзнателно създават незаконен и противоконституционен въпрос, за да се покажат като жертва, за да представят всеки, който е срещу този въпрос, като не демократ, а себе си като най-големите демократи. Това е извращение с конституцията и демократичните принципи в България”, добави Димитров. Синята коалиция трябва да събере подписка с подписите на 48 депутати, което според Мартин Димитров в сегашното НС е сложна задача.

По думите на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Иван Костов референдумът противоречи на конституцията и е абсолютно безпредметен. "Той не води към никаква промяна на поведението на която и да е институция на страната”, заяви Костов.

Във връзка с финансирането на провеждането на референдума от парламентарните групи, Костов заяви, че това е нарушение на начина на финансиране на държавни дейности. "Това е описано в закона. Всички тези популистки импровизации просто не кореспондират със законите на страната. Когато се базирате само на законите на страната, не можете да говорите шарени глупости. Но за да се надприказват политиците, се откъсват от законите, питат с абсолютно противозаконен въпрос, говорят за финансиране, импровизират в щастливо неведение”, добави Иван Костов.

Какъвто и да е изходът от референдума, той не може да задължи Народното събрание да вземе решение, с което да подкрепи или отхвърли конкретна инвестиция на "ядрена централа на площадка "Белене”, както и не може да задължи Министерският съвет да снеме от себе си задълженията, възложени му от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, или да преразгледа вече взетото свое решение, спиращо изграждането на АЕЦ "Белене”, изтъкна той.

Тъй като Синята коалиция едва ли ще събере подписи за сезирането на КС, топката остава в полето на президента. Другият вариант е КС да бъде сезиран от главния прокурор Борис Велчев, номиниран от Плевнелиев за конституционен съдия.

Мартин Димитров отиде на консултациите при президента въпреки
становището на НИС на СДС, че партията няма да участва в тях. Заявените от Димитров позиции пред Плевнелиев напълно съвпадат със становището на партията му, че "подписката на БСП за референдума е събрана с подвеждащ въпрос, който по смисъла си не е от компетенцията на Народното събрание на Република България като институция, което от своя страна прави самия референдум противоконституционен". О т "Раковски" 134. Оттам настояват президентът да сезира КС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional