Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Орешарски, кажи си!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Еми Барух, http://www.dw.de

След случилото се през нощта на 40-ия протестен ден премиерът Пламен Орешарски окончателно се сниши. И окончателно затвърди подозренията, че е заложник на някаква срамна тайна. Кой и защо го постави на колене?

Коментар на Еми Барух:

Ледена отстраненост от официално заеманата държавническа роля демонстрира министър-председателят на България в своето циркулярно писмо, с което напомни за себе си след едно държавнически непростимо снишаване.

Да се снишиш - според наръчника за политическо поведение на някогашния “първи партиен и държавен ръководител” Тодор Живков, е препоръчителна тактика за оцеляване, когато навън вилнее политическа буря. Да се снишиш означава да станеш по-нисък, по-тих, по-кротък, по-незабележим, по-невидим, по-наведен. (Колко по-наведен?) Да се снишиш означава да оцелееш. Да удържиш, да продължиш. (Докога да продължиш?) Означава да пренебрегнеш вълненията на хиляди избиратели, негодуванието на хиляди граждани, възмущението на наблюдателите, презрението на улицата и недалновидността (или провокацията) на властта, панически оплетената в собствената си безизходност.

Той и господарите му

Капсулирана в абсурдната си изолация, непригодна, неприлична, днешната българска власт произведе антисъбитие, написа цветен донос срещу себе си, чиято значимост може да бъде измерена безпогрешно по мигновената реакция на световните медии.

Агенциите снимаха, интервюираха, показваха, коментираха. А Орешарски мълча. След това разпространи текст, но не произведе нито звук. Самият избор на тази форма е или демонстрация на арогантност и презрение към хората, които останаха на площада през нощта на 40-ия протестен ден, или белег за неосъзнаване на значимостта на случилото се.

България ври и кипи

Думите в тиражирания от пресслужбата на министър-председателя текст говорят красноречиво за шизофренно поведение. Обявявайки се против “опитите за погазване на правовия ред, свободите на гражданите и върховенството на закона”, г-н Пламен Орешарски пропуска, че с действията и назначенията в първия, втория, третия ешелон на властта той и неговите господари създават предпоставки именно за погазване на правовия ред, свободите на гражданите и върховенството на закона.

Истината

Призовавайки “институциите да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, а всички обществени групи да проявят воля за диалог в името на запазването на авторитета на европейска България и сигурността на всички български граждани", г-н министър-председателят пропуска, че форматирани според диктовката на невидими за обществото господари, институциите няма как да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, че е невъзможен диалогът, когато е взривено доверието, че всеки следващ ден срива авторитета на страната и че по модела “Пеевски” България никога няма да бъде европейска.

Тази негова наложена или съзнателна неадекватност е елемент от цялостното му политическо поведение и издава отвратителния факт, че този висш банков експерт е заложник на някаква срамна тайна. И няма никакъв, никакъв начин човекът Пламен Орешарски да изчисти позора от името си, ако не КАЖЕ кой и защо го постави на колене.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional