Оцветен в розово и с голям надпис на чешки език "България се извинява!!!" осъмна паметникът на Съветската армия в Борисовата градина. 

Днес, на 21 август, се навършват 45 години от инвазията на страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД) в Чехословакия. 

Сред тях има и над 2000 български войници. Единствено Румъния от страните членки на ОВД не участва в акцията, която смазва плахите опити на водената от Александър Дубчек Чехословашката комунистическа партия да създаде "социализъм с човешко лице". 

През 1968 г. България е една от страните, които най-силно подкрепят инвазията в Чехословакия, практическо показно на доктрината "Брежнев". 

Операция "Дунай" е формално оправдана с писмо от група чехословашки комунисти, които поискали от Москва помощ, за да се справят с контрареволюционно настроените членове на своята партия. 

В Чехословакия влизат над 300 хил. войници от "братските" социалистически страни. 

След окупацията Дубчек е свален, а в Чехословакия започва период на "нормализация". Голяма част от елита на нацията - десетки, а вероятно и стотици хиляди души, избират да емигрират. 

Именно с розов цвят провокира през 1991 г. и младият по това време чешки художник Давид Черни, станал особено известен у нас покрай експозицията си "Ентропа", в която представи България като тоалетна. 

През нощта на 27 срещу 28 април Черни тайно боядисва в розово руски танк в Прага, за който се твърди, че е първият танк на осободителната армия, влязъл в чешката столица на 9 май 1945 г.

Акцията му е приета противоречиво, а военните пребоядисаха танка в оригиналния му цвят. След това обаче той отново бе боядисан в розово и в крайна сметка - откаран във военен музей край Прага.