Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борбата за съвременната ни идентичност, или социалните мрежи за "розовата акция"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

  •  

 

"Защо да строим "Български Лувър", когато имаме Паметника на съветската армия?", този въпрос задава Стефан в "Туитър". Дебатът в социалните мрежи денонощие след акцията по боядисването в розово на дебатът отново се завърта около традиционния вече въпрос - да остане ли паметника или не.

По този повод Павел пише във "Фейсбук": "Вече съм сигурен, че тоя паметник трябва да остане!  В очакване съм на следващата идея там...Не ни трябва музей и дебат за социализма, около един паметник толкова много яки послания се пратиха".

"Ако бяхме бутнали паметника на СА, на мястото му щеше да има дупка. Сега има изкуство, което докара пяна по устата на властта и ни вкара в европейските новини", пише Динко отново във Фейсбук.

От няколко година съществува инициатива за демонтирането на паметника, но обсъждането към момента е само обществено.

"Розовото е новото черно"

Някои от потребителите на социалните мрежи разказват и лични истории на родители или близки:

"Майка ми казва, че баща ми е бил там. Той обаче отрича. Твърди, че това е слух, история, измислена от майка ми, за да ни впечатлява / без тя да има какъвто и да е талант за измисляне на истории/. След 1989 г. , един единствен път ми каза "беше си страшно, особено, когато танковете приближаваха жените." Често се питам дали отрича заради клетвата, дадена там "никога да не разказва" или защото иска да забрави, да не му се е случвало. За съжаление с отричането затваря всички врати за анализиране…", пише Pepy Dim.

Манол пък разказва: 

"Моята четиригодишна дъщеря обожава розово. Една вечер -- бяхме си вече легнали -- тя, ни в клин, ни в ръкав, ме попита с какво съм облечен. "С тениска", отвърнах. "Имаш ли розова?" -- ме пита. "Да, имам една" -- отговарям объркано. "Купи си още една", казва дъщеря ми. И заспива.
Няколко месеца по-късно виждам думите й в нова светлина. Аз отраснах с книги и филми за войната. Съветски филми. В тях червеноармейците винаги бяха добрите. Любимият ми цвят, разбира се, беше червеното. И все още е. С годините човек успява да преосмисли някои идеологически клишета -- но цветовете са друга работа. Те остават с теб за цял живот.
Е, както се вижда от великолепната инсталация, сътворена в София миналата нощ, днес розовото е новото червено. Розовото като символ на съжаление за минали злини, розовото като символ на солидарността, розовото като символ на протегнатата ръка. Обожавам факта, че дъщеря ми обожава розово. Дано това не се промени. През целия й живот".

"Борба за съвременната ни идентичност"
"Боядисването на паметника (отново) = борба за съвременната ни идентичност", пише в Стефан.

"След като Черни боядисва танка розов, той е изчистен, а Черни задържан. след това 20 депутати го боядисват отново розов и той си остава така. Ние ще имаме ли 2 депутати способни на такова нещо? някога?", пита Мария.

А Атанас подсеща за двойния стандарт на прокуратурата (която реагира светкавично и обяви, че ще разследва за хулиганство срещу неизвестен извършител): "Прокуратурата от години размотава сигнали за ДОКАЗАНИ престъпления на Петко Арнаудов. Но по-важно е да се накажат дръзналите да боядисат окупаторския паметник".

"Не е акт на вандализъм. Със сигурност е политически акт, със сигурност е исторически акт и на 100% образователен акт. Макар доста да се срамувам, признавам, че за Пражката пролет до днес само бях чувала. Сигурна съм, че на моето поколение по-позната е Пражката шунка. Благодаря на осмелилите се!

"Международните жестове на протеста са към френския, немския и чешкия народ заради тяхната борба за свобода и демокрация. Те не са идолопоклоничество, а символизъм, приятелство и дипломатичност. Нещо, което никога няма да се разбере от преклонниците на изверга Сталин", пише Самуил.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional