Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандалът ''Пеевски'' - част втора

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

Моделът "Пеевски" излезе от мода. България се промени и съмнителните типове вече не са секси, пише "Ди Пресе" по повод скандала около завръщането на Делян Пеевски в парламента. И други медии коментират темата.

Той отново е в играта - пише австрийският "Дер Щандарт" по адрес на най-оспорвания български депутат, пояснявайки иронично, че партийният му лидер Лютви Местан го е помолил отново да дойде на работа. Това обаче едва ли означава, че Пеевски ще се мярка по-често в пленарната зала, предрича изданието и припомня, че през миналия законодателен период депутатът е пропуснал близо 90% от заседанията.

"Липса на елементарен политически усет"

Завръщането на Пеевски в парламента след съответното решение на Конституционния съд отново възпламени българския протест, който беше поддържан през цялото лято, макар и в силно намалена форма, пише на свой ред швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Според изданието, управляващите социалисти вече на няколко пъти демонстрират липса на елементарна политическа тактичност - и то не само във връзка с номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, но и по отношение на оспорвания член 12 от Закона за досиетата, защитаващ ръководни сътрудници на тайните служби от осветяване на евентуалното им агентурно минало.

Австрийският "Ди Пресе" също информира за завръщането на Пеевски в парламента, като поставя акцента върху голямото обществено недоволство, породено от този факт. "За мнозина Пеевски е олицетворение на "манталитета на самообслужващия се политик", който е широко разпространен в България, коментира авторката на статията Юта Зомербауер и пише следното: "Не само външно той отговаря на клишето за лакомата уста. Досегашната кариера на Пеевски навежда на мисълта, че възходът му се дължи не на неговите квалификации, а предимно на добрите му връзки. Именно срещу тези мрежи от непроницаеми връзки се бунтуват сега протестиращите в София. Включително и поради това, че всеки българин добре познава тази схема - страдайки, но и облагодетелствайки се от нея. Всеки българин се опитва да се възползва в ежедневието си от своята лична мрежа от връзки - например за по-бърз преглед при лекар, за по-добри шансове за нова работа, за място в детската градина и т.н. Личните връзки са неформалната смазка в една държава, която очевидно не функционира безупречно", коментира Юта Зомербауер.

Протестите, започнали на 14 юни, избухнаха именно заради него

За прехода и мутрите

Пеевски - пише по-нататък Зомербауер - е един от онези представители на политическата класа, за които се смята, че ако не се бяха възползвали така демонстративно от връзките си, щяха да са нищо и никой. И макар Пеевски да продължава да се ползва с депутатски имунитет, неговият модел на професионално издигане е вече дискредитиран. В началните години на прехода съдби като неговата бяха нещо обичайно. Състояние с неясен произход и стремително възкачване от криминалните среди: това бяха типичните белези на т.нар. "мутра" - онзи социален хибрид между бизнесмен и мошеник, между мускули и тлъстини. За мнозина мъже тези типове бяха пример за подражание, а немалко жени ги смятаха за "мъжкари от класа".

Само че ценностите се промениха, а съмнителните типове вече не са секси. Образованата средна класа вече не е съгласна да се примирява с тези "мафиотски" практики. Дори и да успее да надживее скандала около Пеевски, кабинетът "Орешарски" вече отдавна се е дискредитирал, тъй като бива възприеман като защитник на този политически модел, заключава коментарът на "Ди Пресе".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional