Партии, браншови организации и НПО-та отговориха на нашите призиви. Утре ще организираме обща среща, която ще зададе нов курс към оставката на 42-рото НС с министър-председател Пламен Орешарски. Това съобщение беше публикувано току-що на Фейсбук страницата на новите окупатори на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На територията на сградата на Ректората на СУ към този момент има само и единствено студенти. Ще бъдат допускани само такива, вкл. и от други университети. Всички други подкрепящи ще бъдат допускани само в двора на Ректората, заявяват студентите.

Толерантни сме към всички и призоваваме за човещина и категорично обявяваме, че насилие не трябва да има,

подчертават те.

Междувременно в Ректората на СУ се бяха събрали и 20-тина противници на окупацията, с намерение да обявят "свободна зона" в него. Това заяви пред журналисти Борис Боев – докторант в Историческия факултет на СУ.

Той призова окупацията на Ректората да бъде прекратена веднага. "Омръзна ни да се призовава София да се превърне в Киев и да се призовават партии и агитки", заяви Боев.

По-рано днес Агенция "Фокус" съобщи, че около 30 души, протестиращи срещу окупацията, са влезли в двора на Ректората, предаде Агенция "Фокус".

Те прескочиха оградата и обявиха, че очакват още техни симпатизанти и колеги да се присъединят към тях.

Антиокупаторите коментираха, че за да влезеш в университета не е необходима диплома за завършено средно образование, а такава от НСА, че са необходими акробатични способности.

До оградата на сградата са се събрали и преподаватели в университета. Някои от тях носят извадка от Конституцията, Закона за висшето образование и Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. Преподавателят от ФЖМК Григор Атанасов пък носи плакат, на който пише: "Не подкрепям правителството. Подкрепям университета. Окупаторите вън!”.

Момиче се оплака, че е пострадало, когато се опитало да влезе в двора на Ректората – окупаторите са затворили вратата и при затварянето са наранили ръката ѝ, сега тя е посинена.

Има и хора, които подкрепят окупацията. Някои скандират: "Оставка” и "Червени боклуци”.

Привържениците и противниците на окупацията влизат в словесни спорове.

При входовете на университета са се събрали групи от по 30-50 души.

Полицейското присъствие в района е засилено.

По протежение на ул. "Св. Климент Охридски” са разположени полицаи с надписи "Антиконфликт”. Полицаите разделят двете групи протестиращи.

Във фейсбук профила си бившият премиер Бойко Борисов написа: "Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора. Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство. Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи". Той призовава за общи опозиционни действия с позволените от закона средства, като предлага общ национален митинг пред парламента.

"Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания", пише още Борисов.

Източник: БГНЕС

Лидерите на ДСБ и СДС – Радан Кънев и Божидар Лукарски, дойдоха да разговарят със студентите, окупирали Ректората. Преди да се срещне с тях Кънев каза пред журналисти, че евентуално ще разговарят с органите на реда, за да имат гаранция, че няма да бъде упражнено насилие в български университет. В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега, заяви Кънев. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция, посочи Кънев. По думите му така ще се намери начин за продължаване на протестите без да бъдат допуснати опасни прецеденти на насилие.

Лидерът на ДСБ каза, че студентите са поискали политически разговор. Техните искания в голямата си част са политически и съвпадат с нашите искания, отбеляза той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък пита защо не са взети мерки за задържането на окупаторите, се казва в съобщение от пресцентъра на партията. "Аз обвинявам прокуратурата и полицията в съдействие и съучастие на престъпници. Престъпленията на лицата, които в момента са окупирали Софийския университет, са следните: хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата", смята Сидеров. Той пита прокуратурата, главния прокурор, софийския градски прокурор, районна прокуратура защо не са се самосезирали вече трето денонощие и не реагират.

Лидерът на "Атака" припомня как прокуратурата е действала светкавично срещу него. Според него тази псевдотолерантност към нарушители на обществения ред ще доведе страната ни до анархия и хаос.

Междувременно ректорът на СУ проф. Иван Илчев издаде заповед, с която

забранява достъпа и пребиваването в Ректората.

"Изключение правят само охраната на Университета и изрично упълномощени от ректора лица", се казва в заповедта. Мярката се налага "във връзка с настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията на сградата на Ректората", е записано в документа. (Вж. заповедта)

Академичният съвет на СУ поиска сградата на Ректората да бъде освободена,

съобщиха от Алма Матер. Съветът, който се събра вчера на извънредно заседание, настоява ректорското ръководство незабавно да предприеме всички законови мерки, предвидени в българското законодателство и правилниците на Софийския университет, за освобождаване на сградата на Ректората, осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването ѝ само за целите на висшето образование и академичната автономия.

Източник: БГНЕС

Ръководството на Софийския университет от своя страна заяви категорично, че

окупацията на Ректората е недопустима.

"Действията на малка група граждани, част от които дори не са от академичната общност на Алма Матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията", се казва в официалната позиция на ректорското ръководство.

То оценява прогонването на университетската охрана вчера като престъпление, а самата окупация – като завземане на държавна публична собственост.

"Тези действия поставят под заплаха нормалното провеждане на учебния процес и застрашават гражданските права и интереси на десетки хиляди наши студенти и техните близки, на преподавателите и служителите и поставят Университета в невъзможност да изпълнява националните и международните си задължения по редица програми и проекти. Апаратура за милиони левове, за която академичното ръководство носи отговорност, банкомати, паричен салон, уникални музейни сбирки, официални печати, дипломи, книжарници, библиотеки, автомати за храни и напитки и пр. са оставени без надзор. Поради атмосферните условия съществува и риск от критични ситуации, свързани с функционирането на електричеството, отоплението и водоснабдяването на сградата.

Окупирайки държавна публична собственост, гражданите, заели Ректората, извършват престъпление и подлежат на наказателна отговорност. Двудневните опити на ръководството да разреши кризата с разговори с окупиралите Ректората не дават никакъв резултат", се казва още в позицията на ректорското ръководство.

От своя страна студентите, които са окупирали Ректората,

отново заявиха, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ. На нея Моис Натан – студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година". "Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.