Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Парламентът гласува второто правителство на Бойко Борисов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Предстои в петък, месец и два дни след парламентарните избори, Народното събрание да гласува структурата и състава на 91-то българско правителство, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов. В кабинетът влиза и представител на  АБВ на Георги Първанов.

Формулата на договорената до този момент парламентарна подкрепа за това правителство е уникална за досегашната българска политическа практика. ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) подписаха коалиционно споразумение за правителство и програмна декларация. Патриотичният фронт декларира подкрепа за тази програма, докато АБВ подписа споразумение за партньорство с ГЕРБ. Така за правителството бе гарантирано парламентарно мнозинство от 137 гласа (при необходими 121).

Очаква се обаче правителството на Борисов да събере 138 гласа, като към 84-те депутати на ГЕРБ, 23-мата на РБ, 19-те на ПФ и 11-те на АБВ се присъедини и напусналата групата на "Български демократичен център" (бивша „България без цензура”) Ана Баракова.

В опозиция остават групите на БСП, ДПС, „Атака” и "Български демократичен център". Депутатите на Бареков обявиха, че няма да подкрепят кабинета, тъй като са обидени, че не са поканени на разговори за новото управление.

Встъпването на новото правителство, след като то бъде гласувано и положи клетва в парламента, е предвидено за 11 часа на специална церемония по предаване на властта в Министерския съвет.

 

В състава, обявен в четвъртък от бъдещия премиер Бойко Борисов, влизат:

Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика – Томислав Дончев (ГЕРБ);

Вицепремиер по коалиционната и административните политики – Румяна Бъчварова (ГЕРБ);

Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси – Меглена Кунева (РБ);

Вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика – Ивайло Калфин (АБВ);

Министър на финансите – Владислав Горанов (ГЕРБ);

Министър на вътрешните работи – Веселин Вучков (ГЕРБ);

Министерство на правосъдието – Христо Иванов (от квотата на РБ);

Министър на отбраната – Николай Ненчев (РБ);

Министерство на външните работи – Даниел Митов (от квотата на РБ);

Министър на икономиката – Божидар Лукарски (РБ);

Министър на енергетиката – Теменужка Петкова (ГЕРБ);

Министър на туризма – Николина Ангелкова (ГЕРБ);

Министерство на регионалното развитие – Лиляна Павлова (ГЕРБ);

Министър на здравеопазването – Петър Москов (РБ);

Министър на образованието и науката – Тодор Танев (РБ);

Министър на земеделието – Десислава Танева (ГЕРБ);

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски (ГЕРБ);

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева (ГЕРБ);

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев (ГЕРБ);

Министър на културата – Вежди Рашидов (ГЕРБ).

Борисов: Кабинетът ни ще бъде проевропейски, а реформите трябва да започнат от днес

Преди да бъде гласувана кандидатурата на Борисов като премиер номинацията му от името на ГЕРБ бе представена от Цветан Цветанов.

В реч пред парламента лидерът на ГЕРБ заяви, че след един месец преговори партията му и нейните партньори представят проевропейско, реформаторски правителство.

"Блокирано финансиране, забавяне на началото на новия програмен период, липса и забавяне на реформи в редица сектори, загуба на доверие на основните ни партньори на ЕС. Съзнавайки тези трудности, ние от ГЕРБ, нашите партньори от Реформаторския блок, политическите сили, които декларираха подкрепа Патриотичен фронт и АБВ, поемаме отговорността да ги преодоляваме”, заяви той.

"Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, каза още той. Зад нашият проевропейски кабинет стои политически и обществен консенсус, че реформите са необходими, допълни Борисов.

По думите му правителството ще постави основите и ще гарантира стабилно развитие на България.

"Това зависи от всички, които сме тук. Време е за работа, да строим”, посочи Бойко Борисов. Той постави следните цели - "стабилизираме икономиката, мобилизираме своите усилия за най-добрите решения за развитие на държавата, да направим България в добри място за живеене, да модернизираме управлението в синхрон с модерните процеси, бърз икономически разстеж, да провеждаме социална политика, която помага на уязвимите групи, да засилим ефекта от инфраструктурните проекти, да гарантираме националната енергийна независимост от страната".

Ние знаем, че за да дадат резултат реформите трябва да започнем незабавно. Срокът е днес, допълни Борисов.

"Надявам се да гарантираме стабилно развитие на България, Това зависи не само от 4-те партии, а и от опозицията.“, каза още той.

В речта си Борисов изрично благодари на всички партии за преговорите за съставяне на кабинет и специално на тези, които "поеха отговорността за управлението в този тежък момент". 

Завършва речта си с думите: "Поемаме своята отговорност. Нека Бог да е с нас и да е за доброто на България". На финала се прекръства пред пленарната зала.

По думите на лидера на ДСБ Радан Кънев пък пред изминалите десет дена парламентът е изпълнил една от важните си задачи  и се е превърнал в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката.

„За компромисите всички ние ще платим  политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честна политическо решение – когато партиите губят, но гражданите печелят“, каза Кънев.

Радан Кънев: Управлението ни може да е за малко ако го правим не за промени, а за привилегии

"Ние от Реформаторския блок направихме – както обещахме при откриването на настоящата сесия – всеки допустим компромис, за да се стигне до тук,  дори прекрачихме предизборната си платформа", смята  от своя страна лидерът на ДСБ.

По думите му той днес ще наруши своето предизборно обещание да не подкрепи кабинет на Борисов. "Ние знаем, че този компромис ще ни струва скъпо – но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическите си интереси, които с лекота биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани“, смята още той.

По думите му приемането на кабинета ще даде шанс за реформи във всички сфери, в които промяната е спряна или забатачена за повече от десетилетие. "Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените "ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна“, добави Кънев.

Той уточни, че най-важната реформа, която предстои е тази в съдебната система.

"И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех. Но не защото етническите турци и мюсюлманите ще бъдат непредставени. Нес – успех е, защото те ще участват във властта, наравно с всеки друг български гражданин, но без монополисти и посредници в отношенията с родината си. И ние от реформаторския блок ще бъдем гарант на това участие“, каза още лидерът на ДСБ.

Обещанието ни да извадим ДПС и БСП от изпълнителната власт и да осигурим на правителството стабилно мнозинство без бившите управляващи не е нито реваншизъм, нито е анти-политика. То е предпоставка за провеждане на реформи във важни сфери като правосъдието, сигурността и администрацията. Политика на противопоставяне ние няма да водим. Ще запазим духа на умереност и компромис, ще търсим максималното съгласие и максималното мнозинство зад всяко решение от управленската програма, обясни позициите на блока Кънев.

По думите му реформаторите няма да отстъпят от реформата в правосъдието и от прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. „Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където свършва върховенството на закона. Държавата свършва там, където властта на институциите се измества от властта на мафията“, заяви той.

"Вчера дългогдишното бездействие на БНБ, ДАНС, НАП, КФН фалира четвъртата банка в страната и загроби спествяванията на хиляди и икономическата перспектива на десетки хиляди обикновени българи. Утре бездействието на същите нереформирани институции под партийно влияние може да завлече цялото общество в пропастта. С този риск компромис няма да правим“, предупреди Кънев.

И уточни, че тази част от изказването му не е насочена към бившите управляващи, защото те вече са в опозиция.“Казвам го на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни -  Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“, каза Кънев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional