Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо самодървецът от Кремъл е неразположен

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

Възможно ли е Путин да се е разболял от политическа треска, причинена от 15 годишното преяждане с власт и нарушено храносмилане?

Нямам как да знаем със сигурност, но пък с годините сме се научили да разчитаме съветско-руските джавкания в отговор на медии, като Ройтерс. Между Путин и Ройтерс, избираме да вярваме на световната агенция (която също не е безгрешна, но по достоверност на информирането е недостижима от доказано лъжливия Путин).

Първата реакция на Дмитрий Песков, говорителя на самодървеца от Кремъл, беше да наругае по стар съветски обичай Ройтерс за това, че съобщава за заболяване на руския президент, поради което отмени оповестен по-рано свой ангажимент в Казахстан и изчезна от новинарските репортажи на послушните руски телевизии.

След като се изсили, че силният човек от Кремъл бил здрав и можел „ да ти счупи ръката”, Песков все пак призна, че началникът му е малко нещо неразположен пролетно. Крайно необичайно за такъв супермужик, нали!

Песков, при цялата йезуитщина на словесната еквилибристика, на която е доказано способен, не можа все пак да обяви отсъствието на Путин като някаква илюзия- чак такъв фокус не могат да извъртят дори и най-скъпо платените илюзионисти на режима.

Истинското опровержение щеше да е образът на самия Путин в цялата му напомпана мъжественост. Колко му е да заповядат на телевизиите в Русия да излъчат някакви актуални рекламни кадри със здравия Путин, но явно това не е възможно.

Всъщност, малко нещо наистина настина политиката на Путин на задълбочаваща се конфронтация със Запада до степен, че вече провокира състезанието на западните лидери по „прескочи Кремъл” за 9 май – датата, която Путин се надяваше да превърне в триумф на неговата Русия, управлявана върху все по-героизираните руини на спомена за съюзническата победа над нацистка Германия, представяна в Москва като изцяло руска.

Сред вече отказалите присъствие в Москва (за втори път след Олимпиадата в Сочи) са Ангела Меркел и Дейвид Камерън. Продължението на този бойкот е въпрос на дни.

Ще бъде интересно да наблюдаваме как Бойко ще устои на руското ухажване и дали ще се определи най-сетне без заобикалки в рамките на западния бойкот:  като Гражданин за европейско или евразийско развитие.

На неразположения Путин икономиката му е в рецесия; инфлацията му галопира; цените на хранителните продукти в държавата му са се повишили с почти 30 на сто; приходите от петрола и газа се топят като сняг на близкоизточно слънце и само бягството на капиталите и оттеглянето на инвестиции от Русия може да се конкурира с всичко това по своите бързи темпове, заплашвайки с пълно изтощаване на натрупаните от петролния бум финансови запаси на страната най-много до година и нещо…

На всичко отгоре - не го уважават Путин за тези успехи на Запад и ще му бойкотират любимото военно представление на Червения площад!

Е, как да не се поболее?

Според днешно интервю на руския политолог  Дмитрий Орешкин в сайта на „Новое время”, Путин със сигурност „боледува” политически и за първи път, откакто управлява, се е оттеглил да мисли върху следващите си ходове, чиито варианти са съкратени до минимум поради фунията, в чийто тесен край той сам се е натикал с политиката си спрямо Украйна и от която не може да се измъкне.

Според Орешкин, Путин, свикнал да избира между много възможности, този път има само два варианта.

1.    Да натовари Порошенко с вината за трагедията в Донбас, договаряйки се със Запада така, че да запази Крим. На Запад има сили, готови да преглътнат това. Но за целта Путин ще трябва да се откаже от силовата си политика в страната.

2.    Да осъществи т.н. „новорусийски” план по сливането на отвоюваните 8 области в Източна Украйна и да прехвърли на Порошенко горещия картоф Донбас, където има „4 милиона полудели от липса на жилища, пари и работа хора”. За това обаче също трябва да се преговаря със Запада.

Изводът на политолога е еднозначен: пред Путин няма печеливш вариант и по това кой ще изчезне в близките дни от управлението ще може да се разбере кое лоби надделява във властта. Онези, които са убили Немцов (а Путин, разбира се знае, кои са те), са успели да вкарат президента в капан, от който няма излизане без разчистване на президентското обкръжение- разчистване на виновните за убийството или на техните опоненти, в случай, че лобито на провокаторите надделее, заявява Орешкин.

Във всички случаи ще има чистка, предрича Орешкин в интервю, което в „Новое время” носи заглавието „ Изостри се боят на булдозите под прикритието на Кремъл”.

Когато булдозите се бият в подножието на Кремъл, очаквайте аналозите на булдозите да заскимтят жално и в София. Когато Путин кихне, те се задавят да кашлят в собствените си пропагадни храчки.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional