Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Банковият надзор като кръчма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Дуетът Искров & Василев

 
  •  
© Юлия Лазарова
 
Банковият надзор всъщност е кръчма, в която поднадзорни и надзорници пият, пеят и се веселят.

В седмицата, в която съдът обяви началната дата на неплатежоспособносттта на Корпоративна търговска банка, от предаването "Господари на ефира" разпространиха видео с неясни автор и дата, от което се виждаше как гуверньорът на БНБ Иван Искров и банкерът Цветан Василев, братски прегърнати през рамо, пеят на караоке "Назад, назад, моме Калино".

Във всяка развита демокрация подобно разкритие ще доведе до незабавната оставка на Искров и разследването му. Защото по дефиниция ръководителят на банковия надзор трябва да е независим. Не само с действията си по служба, но и с поведението си. Именно това е причината, поради която Искров и колегите му взимат толкова високи заплати. В България нещата не стават така - ръководителят на БНБ дори не показа, че се срамува от видяното, а нагло го определи като натиск. Нищо нередно нямало, защото събитието било неофициално. Сякаш подкупите се взимат на официални събития.

Но всъщност има ли защо да се учудваме? Покрай КТБ видяхме не един два примера за зависимостта на надзора. Достатъчно е да припомним за началника на "Банков надзор" Кордовска, чийто брат заема ръководен пост в ПИБ, а тя самата беше получила провидение и часове преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, тя "изтича", за да закрие влоговете си там.

Но ако има още някой в държавата, който не е разбрал как се стигна до кризата в КТБ, клипчето нагледно го показва. А всъщност банковият надзор е кръчма, в която поднадзорни и надзорници пият, пеят и се веселят. Сметката я плащаме всички ние.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional