Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Преизбран със смазваща преднина, Станишев излезе от конгреса по-силен

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

Сергей Станишев бе преизбрен на лидерския пост в БСП със смазваща преднина от близо 70 % от гласовете на провелото се в неделя заседание на 47-ия конгрес. За него гласуваха 455 от делегатите. За Татяна Дончева бяха подадени 129, за Янаки Стоилов – 99 и за Младен Червеняков 78 гласа.

Победата на новия стар лидер бе очаквана и закономерна, след като още в началото на конгреса стана ясно, че той е доминиран от негови привърженици. Станишев, очевидно добре пресметнал това си предимство, изпреварващо контраатакува опонентите си, като още при откриването на конгреса без никакво предисловие предложи в дневния ред да бъде включена точка за избор на председател.

Вътрешната опозиция се оказа неподготвена и опитите й да се противопоставя на това предложение се провали.

След като сам предложи като извънредна точка в дневния ред на конгреса да влезе избор на нов председател, в обширния си, продължил над eдин час доклад, Сергей Станишев даде да се разбере, че няма да сдаде поста лесно и в "изповедта си" пред съпартийците си поиска от тях отново доверие. Той спомена някои свои лични грешки, като най-отчетливо прозвуча признанието, че докато бе министър-председател не е махнал от поста му вътрешния министър Румен Петков, след като той се е обявил открито срещу премиера и идеята му да създаде Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), чиято цел основно беше да бори корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

По адрес на другия си опонент в момента – председателя на БСП-София и бивш енергиен министър Румен Овчаров, който пък го призова да си "отиде с мир" - Станишев коментира, че го е махнал от министерския пост в разгара на корупционен скандал, въпреки че досега "нищо не се доказа" за него. <!--[endif]-->

"Общественото мнение беше нагнетено до такава степен, че се наложи Овчаров да бъде отстранен", каза Станишев.

Той подчерта, че през последния месец в партията се е върнал един "предишен модел" – бивши и настоящи силови служби "използват нашия двубой, за да нагнетяват напрежение". "Ако няма скандал, то той се измисля", обобщи Станишев.

"Имаше моменти, в които бях готов да зарежа всичко и да се откажа", призна той пред съпартийците си. Но не съжалявал за това, че е бил начело на коалиционното правителство заедно с НДСВ и ДПС.

"В ъгъла сме"

С думите, че след парламентарните избори през лятото БСП е "натикана в ъгъла", Станишев призна още пропуски на партията – въвеждането на т. нар. мажоритарен елемент, "конфротанционната кампания", както и изобщо начинът на функциониране на партията. По думите му в момента БСП е в слабо организационно състояние, "липсва екипност" и на "единна кауза за политически ръководители".

Затова Станишев предложи "спешни и наложителни промени" в партийното ръководство, създаване на обща визия за бъдещето, изработване на общи каузи. Според него е "опасно за партията да се правят експерименти", защото "БСП не е за лична употреба" и за нея трябва да работят "почтени хора". "Да си ходи този, който мисли, че ще решава с партията своите проблеми или тези на близките си", каза Станишев.

Опонентите

Според Румен Овчаров в общественото мнение БСП се е превърнала в партия на "корумпираните и крадците". "Станахме символ на дамски атрибут, който като позор ще носим години наред", допълни Овчаров, визирайки информацията за "червените прашки", на съветника на Станишев Азер Меликов.

Според него първата и най-важна причина за провала на партията е "клиентелщината, обхванала всички етажи на властта", както и "грубата употреба с власт от един от коалиционните ни партньори".

Овчаров отново афишира, че подава оставка от поста председател на градската организация и изрази надежда, че ще бъде последван от други.

БСП първо трябва да разбие стената към обществото, каза пред конгреса Татяна Дончева. По думите й се налага смяна на лидерския екип в партията. Ако не намерим изход за бъдещето на партията, пропадането ще продължи, предупреди тя.

Янаки Стоилов, лидер на Лявото крило в БСП и кандидат за председателския пост, обяви, че "корабът на левицата е пробит", но капитанът ще стои на мостика, дори и потъването да продължи. "Може ли корабът да бъде спасен, да, ако закърпим пробойните", обяви той и настоя "Долу олигархията и свобода на народа".

Ако гласувате за мен, трябва да сте пределно наясно, че гласувате за следващ конгрес. каза пред делегатите Младен Червеняков.

В края на краищата обаче освен, че спечели избора на председател, успя да наложи и мнението си, че пълен отчетно-изборен цикъл, както негови опоненти за поста предлагаха, кризата в партията само ще се задълбочи и това би било политическа грешка. Делегатите гласуваха против предложението за отчетно-изборна кампания и нов конгрес, което означава, че позицията на Станишев остава непоклатима поне за година до следващо заседание на 47-ия конгрес.

Сега лидерът трябва да предложи на пленум на Националния съвет ново Изпълнително бюро, в което най-вероятно няма да попаднат противопоставилите му се членове на досегашното ръководство.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional