Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новият проект за конституция: радост за прокуратурата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламена Тодорова, http://clubz.bg

 

От ГЕРБ готови с черновата за промени №2 в основния закон

Снимка БГНЕС

 

Вариант номер №2 на конституционните изменения вече е готов. Макар и да бе заявено, че такъв тепърва ще се изготвя едва преди няколко часа, черновата му е факт и бе раздадена днес на депутатите от името на групата на ГЕРБ.

По същество новият вариант отразява т.нар. три точки, по които политическите сили имат консенсус, с една малка разлика - която би зарадвала прокуратурата. И тя е в намаляването на квотата на парламента за членове на ВСС от бъдещата колегия на държавните обвинители - от 6 на 5 души. Срещу това категорично се противопоставят от Реформаторския блок.

В сегашното предложение за изменения в основния закон, което се очаква изобщо да не се гласува в петък и да "умре от естествена смърт", е записано, че прокурорската колегия се състои от шестима представители на "гилдията" и от шестима, избрани от парламента. При съдийската колегия съотношението е 8:5.

От ДПС и АВБ се обявиха против равнопоставеността в прокурорската колегия с мотива, че парламентът едва ли не ще кадрува в професионалния орган ВСС. И предлагат съотношение 6:5 за прокурорите и 8:6 за съдиите.

Реформаторите обаче излизат с контрааргументи, според които сега прокуратурата е пирамидална структура, на върха на която стои главният проурор и решенията винаги се взимат от началството.

Въпреки че днес от Блока се събират за да решат окончателно ще подкрепят ли вариант №2 на основния закон, се очаква да го направят. Поради причината, че бе решено от всички парламентарни групи (макар по предложние на ДПС), казусът с квотите да бъде подложен на тълкувателно решение от Конституционния съд (макар и КС да върна Делян Пеевски на работа като депутат след "шефстването" му в ДАНС).

Иначе по отношение на кадруването - дали то да се прави от колегиите или последната дума да има пленумът на Съвета, промяна спрямо предходния проект няма.

Ето я и черновата:

 

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional