Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Като е ваш министърът, приемете съдебния закон, г-н премиер!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg


 
 

 

 

"Стоя зад Христо Иванов и го подкрепям ... Христо Иванов е наш министър, той не е от квотата на Реформаторския блок..."

(Премиерът Борисов пред журналисти в сряда)

Кашата, която се забърка с търсенето на консенсус около алтернативния проект за конституционни промени на Лютви Местан, за три дни стигна дотам, че задръсти всички възможни изходи към полето на елементарната политическа логика. На политическата логика - казвам. Тоест без оглед дали са стигнали до компромис междувременно и докато пиша този коментар.

От студио в студио, от една група камери в парламентарните кулоари до друга - четвърти ден слушаме едно и също. Откъм премиера се носи тревожния вопъл за предстоящата оценка на България от Брюксел - не постигаме консенсус, значи свършено е, сбогом Шенген, ще ни разделят с Румъния, самоубихме се. Понеже без консенсус не можем да променим Конституцията, а това означава че не можем да направим реформа на съдебната власт.

Промяната на Конституцията беше необходима - да напомня мнението на конституционалисти, не непременно защото не е възможно да бъдат направени структурна и организационна реформа на съдебната система само чрез промени в Закона за съдебната власт. Конституционната промяна беше необходима, за да бъдат бъдещите законови изменения безспорни, а не да останат тема на вечни дърляния - поради липсата на идеи и воля за нещо смислено в българската политическа менажерия.

Но

промяната на Конституцията има смисъл, ако предвижда граждански контрол над прокуратурата и главния прокурор чрез по-голяма парламентарна квота в прокурорската колегия на ВСС, и още - ако намаляваше мандата на ВСС и 7-годишния мандат на главния прокурор, който и да е той

Ако премиерът Борисов наистина е смятал министъра на правосъдието за "свой министър", щеше да стои зад гърба му от първия ден - като здрав негов тил, още по времето, когато изначално Христо Иванов трябваше да договаря с главния прокурор какво е допустимо да се промени, за да даде карт бланш г-н Цацаров на промените. А не да ни убеждава сега как "щадял министъра", та затуй не го водел на разговорите, че щели "да му се нахвърлят и да му наговорят какви ли не неща". (Много интересно - какви ли неща според представата на Бойко Борисов могат да му наговорят на министъра, та си мисли, че трябва да го брани от... политиците ?!)

След като се видя през тези три дни, че едното бе ревизирано от ДПС в конституционния проект (за намаляване мандата на ВСС), а другото изобщо не влезе в проекта още когато се подготвяше, за да не се разсърди г-н Цацаров (за скъсяване на 7-годишния мандат на главния прокурор)

въпросът за промяна на Конституцията престава да бъде сърцевината на съдебната реформа.

След вакханалията от политически приказки през тези три дни се налага да напомним на премиера нещо много просто:

Неговият министър е подготвил колосален проект за изменения на Закона за съдебната власт от 100 страници и 60 страници мотиви. В този проект е детайлизирана цялостната реформа на съдебната власт, каквато досега не е предвиждана - като се започне от управлението й чрез ВСС  и разделянето на съвета и се стигне до юридическото образование и електронното гласуване.

Друг правосъден министър не е извършвал такава обемна работа, дори не се е захващал с такава  задача. Борисов, вместо да е горд, че "неговият" министър му подава такъв мащабен проект, да го сложи на масата на парламента и да заяви на парламентарните партии - ето, аз предлагам тази реформа - е тръгнал да измолва консенус по предложенията на Местан. А не водел със себе си министъра, който всъщност прокарва тази реформа (макар и доста компромисна по отношение на прокуратурата), понеже го... щадял...

Истинската подкрепа на един премиер е да внесе в парламента проекта на своя министър. Веднага.

За гласуването на ЗСВ Борисов и ГЕРБ нямат нужда от конституционно мнозинство, не се налага да търсят консенсус с ДПС, БСП, АБВ и т.н. Тоест не са длъжни да се събразяват с Местан,  Първанов, Миков. А след като ГЕРБ и РБ приемат измененията, ако Местан и Първанов ги смятат за противоконституционни, да сезират Конституционния съд.

Този е ходът на събитията според институционалната уредба на държавата - за каквато все още минава нашата територия. И според политическата логика.

Ако не го направи премиерът, тоест ако не внесе и не се бори за проектозакона на своя министър, трябва да каже ясно и публично защо не дава подкрепата си и да поиска оставката на своя министър. Ако не направи нито едното, нито другото - тогава  министърът няма друг ход освен да си подаде оставката. Но едва тогава!

Така е в държавите, в които политиката се прави на светло, а прокуратурата не гони според конюнктурата политиците, а според участията им в сделките с дъх на криминалност, без оглед дали са на власт или в опозиция.

Останалото, което ни залива в момента, е продукт на политическа менажерия, която не вижда по-далече от носа си. Тя не иска промяна, защото се надява все така да си избира главен прокурор - в тъмното и тайното, за да не я закачат докато управлява, а когато не е на власт - да не стават грешчици като с Цветанов, докато беше паднал от власт.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional