Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Управляващите говорят за "съдбовни реформи", ДПС – за "нова формула на властта"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

 


Сн. БГНЕС

С обещание за "съдбовни реформи", призиви за "съчетаване политиката на преговорите и компромисите с повишаване на моралното ниво на политическия живот" и за диалог влязоха в новия политически сезон представителите на управляващата коалиция. От първия есенен парламентарен ден пък от ДПС заговориха за нуждата от "нова формула на властта" и с анонса, че и занапред на движението "ще може да се разчита за стратегически верни решения".

Депутатите се събраха на първото си заседание, като сред тях беше и Делян Пеевски от ДПС. С присъствието си той опроверга коментарите на негови колеги, че предстои да напусне парламента след осветяването му като собственик на медии, имоти и "Булгартабак" през лятната ваканция. "Няма какво да ви кажа по тази тема. Ами ето тук съм", лаконичен беше Пеевски на въпроса дали ще остане народен представител. Той посъветва журналистите да питат тези, които са пуснали слуховете, че ще напуска Народното събрание.

Отвън в първия си работен ден след лятната ваканция депутатите бяха посрещнати с плакати "Убий корупцията!". Протестът срещу "гнилите ябълки в съдебната система" събра около десетина души. Сред тях беше и Николай Колев - Босия с червени домати, които полетяха към бялата сграда на парламента и депутатите, а след това той беше отведен в полицията както обикновено.

Първото заседание откри зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който изрази надежда депутатите да работят спорно, за да приемат законопроекти в полза на обществото.

По предложение на ГЕРБ първа точка в програмата е второто четене на Законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен от Милена Дамянова и група народни представители. Като втора точка по предложение на "БСП лява България" ще бъдат обсъдени на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от Михаил Миков и група народни представители.

 

На първо четене ще бъде обсъден Законопроект за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, внесен от Валентин Радев и група народни представители. На второ четене ще бъдат гласувани и промени в Закона за защита при бедствия.

В четвъртък като точка първа ще бъде обсъден на първо четене Законопроектът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Заседанието започна с традиционните в такъв случай декларации на парламентарните групи.

ГЕРБ: Сезон на съдбовни политически действия и реформи

Предстоящият политически сезон ще бъде белязан от съдбовни политически действия и реформи в страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата за началото на новата сесия на Народното събрание. По думите му сезонът ще покаже доколко продуктивна е управленската формула, кой работи за реформите и кой против.

Задача номер едно е да се доведе докрай работата по договорените преди ваканцията промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, каза Цветанов. ГЕРБ споделя мнението на правосъдния министър, че е постигнат "изключително добър междинен резултат", тъй като вече има предпоставки съдебната реформа да мине на следващо ниво, заяви той.

По думите му усилията за реформиране на съдебната система са свързани и с продължаването на борбата с корупцията. Успешен пример според Цветанов е борбата с контрабандата и сивата икономика. Към днешна дата приходите за държавата са с над 2 млрд. лв. в сравнение със същия период на миналата година при правителството на Пламен Орешарски, коментира Цветанов. Очакванията в тази посока са през 2015 г. държавата да събере близо 800 млн. лв. само от ДДС повече от 2014 г., посочи той.

По отношение на здравеопазването Цветанов заяви, че "ГЕРБ ще следи за прозрачното представяне и консенсусно реализиране на структурните реформи в спешната и болничната помощ" и ще настоява "за яснота при определянето на основния и на допълнителния пакет от медицински дейности".

По отношение на предстоящите местни избори Цветанов заяви, че те не бива да се натоварват със скрит политически контекст. По думите му крачка назад ще бъде всеки опит националният консенсус, постигнат по важни обществени теми преди ваканцията, да бъде изтъргуван предизборно.

Радан Кънев: Политиката на компромиси и преговори е възможна

"Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. Той добави, че още от първия ден било ясно, че това Народно събрание ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години.

Според него уменията за преговори за търсене на компромиси в рамките на този парламент от първия ден са били предпоставка за защита на националната сигурност на държавата. "Постигането на политика на компромиси беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент", добави Кънев.

По думите му сегашната сесия трябва да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите, на въпроса може ли българската политическа класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на политическия живот.

"Най-успешните държави и европейски членки са с разпокъсани парламенти и въпреки това се развиват добре", смята Кънев и добави, че 25 години след падането на комунизма не можем да се оправдаваме с него. По думите му политическият морал е способността за смели решения, които да защитават обществения интерес. "Преди всичко, за да може политиката на съгласие и морал да съществуват едновременно, е необходимо да се изкоренят двата обществени бича - корупцията и партизанщината в администрацията."

Според него, ако това не се стане, българската политика винаги ще е бой във вълча глутница. "В предстоящата сесия на парламента имаме достатъчно конкретни решения. Оттеглихме конституционния проект и внесохме нов в името на ускоряването на конституционните промени. Всички трябва да си удържим на думата и да гласуваме със 180 гласа "за", смята Радан Кънев.

Местан: България се нуждае от нова формула на властта

България се нуждае от управление на развитието и затова се нуждае и от нова формула на властта и местните избори ще потвърдят категорично правилността на тази наша теза, заяви председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. По думите му привидно консенсусна е оценката, че управлението е стабилно. Стабилността обаче преди всичко е функция на идейната съвместимост и общи приоритети на управляващите партии, каквито в това управление няма, смята Местан.

Влизането на ултра националистите във властта е първото най-тежко отклонение от базисните ценности на европейската демокрация, смята Местан. Според него това не може да не поражда тежка криза на политическата идентичност на дясното.

Формула на управляващо мнозинство, която е не просто разноидейна, но с примес на антисистемна, антиевропейска, националистическа партия, не може да генерира стабилност, заяви Местан.

Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова, каза той и допълни, че има нужда не от силова, а от силна политика на демократични, хуманни решения. Ромският въпрос няма да се реши с багери и засилено жандармерийско присъствие, а чрез образователна интеграция, която да започне от предучилищна възраст. Неинтегрираното общество не може да бъде стабилно и не може да се радва на развитие, каза той.

ДПС ще продължи да се развива като модерна либерална партия - отговорна и креативна, когато е част от властта, отговорна и конструктивна, когато е част от опозицията, заяви Местан. По думите му и занапред за стратегически верни решения на ДПС може да се разчита.

Най-важната задача за ПФ: Отстраняването на ДПС от всички властови позиции

Отстраняването на ДПС от всички властови позиции остава най-важната задача на Патриотичния фронт, тъй като ясно осъзнаваме, че разделянето и противопоставянето на българското общество на етнически и верски признак е най-голямата опасност за държавността, каза председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

Според патриотите ново и изключително сериозно предизвикателство пред страната ни е огромната бежанска вълна, заливаща Европа. Необходимо е ускоряването на изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция, като най-сериозна мярка срещу емигрантите, каза Симеонов и допълни, че е необходима промяна в законодателството, за да се увеличат санкциите срещу трафик на хора.

България трябва да постави категорично искане за разпределяне на отговорността и тежестта на бежанския поток между всички държави в ЕС, посочи лидерът на ПГ на ПФ. "Своя дял трябва да поемат и САЩ, като основен виновник за голяма част от близкоизточните конфликти", каза Симеонов.

Решителен етап от окончателното решаване на проблемите в енергетиката ще бъде приемането на Закона за прекратяване на дългосрочните договори с ТЕЦ Марица-изток 1 и 3 внесен от Патриотичния фронт, каза Симеонов.

ПФ ще настоява при актуализацията на бюджета да се увеличат средствата за МВР за по успешна борба с миграционния поток и битовата престъпност и за увеличение на бюджета на Министерството на отбраната за възстановяването на бойната готовност на армията, каза той.

Ще подкрепим и реформите в съдебната система, здравеопазването, образованието и разтоварването на социалната система от прекомерните социални помощи, водещи до "създаването на застрашително нарастваща социална прослойка от неработещи и неплащащи данъци консуматори", посочи Симеонов.

АБВ срещу "безсмисленото голо отрицание и политическото противопоставяне"

През новия парламентарен сезон е необходимо да се върнем към единствено ползотворния и успешно доказал се стил на диалога между политическите сили, обяви председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов. По думите му безсмисленото голо отрицание и политическото противопоставяне са път за никъде.

Като пример за политически и професионален диалог той посочи работата на своя представител в правителството Ивайло Калфин и пенсионната реформа. ПГ на АБВ е убедена, че това е правилният път за успешното осъществяване на предстоящите сложни, тежки в съдържателен план конституционни промени, реформите в съдебната система и здравеопазването, националната сигурност, приемането на държавния бюджет, отбеляза Борисов.

Смущава ме и не приемам често налагания скоростен метод за приемане на някои законодателни решения и тук не става дума за добре осмислена, организирана и проведена по бърз и резултатен начин процедура, каза Борисов. По думите му ставало въпрос за необяснимо налагане от някои парламентарни сили на спешни срокове за приемане, често с определен агресивен натиск, притискане на другите буквално до стената за положително решение, без предварително обсъждане, съгласуване или изслушване на становището на другия.

Той предупреди, че нестихващата политическа конфронтация между политическите сили се пренася неусетно, но твърде успешно, като модел на поведение в обществото - като перманентна конфронтация на всеки срещу всеки и на всички срещу всичко. По думите му това ерозира самата вяра в държавността.

Михаил Миков: Доматите - израз на отношението, което НС събра само за година

Има знак от тази сутрин, показващ отношението към Народното събрание, което то успя да събере само за година - посрещнати бяхме с домати. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му доматите пред НС са "израз на отношение към парламента, което материализира излъгана надежда на българите за положителна промяна, за повече справедливост и съпричастност".

Според Миков равносметката от едногодишния период на управление днес не изглежда никак радостна за България. Той отбеляза, че от надеждата на избирателя се е родила eдна банална претенция на управляващото мнозинство за честност, прозрачност, воля за реформи и икономически подем. По думите му днес тази претенция освен банална, всеки ден се и опровергава от действителността.

Днес принципите и основанията на управляващата коалиция продължават да бъдат неясни за никого или почти никого, защото участниците в това мнозинство са различни през всяка сесия, различни са в началото, в средата и в края на сесията, посочи Миков и разкритикува пенсионната, здравната и енергийната реформа.

Бе обещана съдебна реформа, започнала мажорно и все по-водевилно развиваща се към своя финал, каза Миков. Според него не може да бъде реформа промяната на лицата във Висшия съдебен съвет и това да доведе до повече справедливост в наказателния и гражданския процес и повече скорост в правораздаването.

Той отбеляза, че управляващите са запазили необяснимо мълчание "по много важни за България въпроси като санкциите срещу Русия и компенсациите за българската икономика"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional