Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българската армия и ВВС - границите на фасадната демокрация. Трудното тепърва предстои

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиан Василев, Кафене

Както предупредих - Путин ще играе ва банк, защото ще се бори не само за оцеляването си, но и за живота си. Той не може да се оттегли като Елцин. Краят му ще бъде "труден" до "трагичен". Мобилизацията на 150 хиляди души само идва да потвърди внушението, че е готов да се бие до край - едва ли само в Сирия. Не се заблуждавайте.

Атаките срещу министър Ненчев са само началото на горещата хибридна есен у нас. Както казах няма да остане камък върху камък в тази битка. За съжаление премиерът не го подкрепи с военен бюджет и средства и тук министърът трябва просто да излезе и постави точката над и. Без да подава оставка защото това би било награда за атакуващите.

Просто трябва да говори в пряк текст - какво иска да направи, и какво му позволяват. Не можем да бием в гърдите, че сме пълноценни и достойни членове на НАТО и да се крием по ъглите когато стане дума за разходи и да споделим отразяването на атаките срещу съюза, в който членуваме.

Постъпката на генерал Радев е единствено достойна, без да зная дали не е част от някакъв друг план. Защото светът и България навлизат във все по-гореща фаза на конфликта между Запада и Русия и в този момент ние не само сме консуматор на сигурност в рамките на НАТО, ние сме и уязвимо място в отбраната му. И в щаб квартирата на НАТО се чудят какво да правят - за да покрият и нашия периметър.

Тук петата колона гърми във всички посоки, че други щели да не пазят небето, без да предлагат никаква алтернатива - може би трябва да поканим руските ВВС да ни защитават от себе си. Няма никакво съмнение - тези хора искат да поставят българската армия и ВВС на колене - без пари и без подкрепа.

Тук министър Ненчев трябва да изобличи това лицемерие на политиците и да каже истината - не можем сами, не давате с партньори - да се предаваме ли направо?

Министърът даде истинското и логично решение за закупуване на нови самолети - но първо, това изисква време и второ, същите политици, които го атакуват днес за състоянието на авиация, дори не само в този, а в поредица парламенти проспаха възможността да гласуват достатъчен бюджет и дори открито саботираха тези усилия..

Спомнете си Атака и БСП и нейните производни какъв вой наддадоха, че ако се дадат на армията пари тя ще ги използва за модернизацията си и за повишаване на боеспособността си!?

Това е върхът на падението на тези политици - всеки друг грях може да мине по параграф - издръжки на демокрацията, но да торпилираш собствената си армия и отбрана?!

Повече от петнадесет години същите политици заблуждаваха българската общественост и съюзниците, че има начин да съвместим несъвместимото - да модернизираме самолетите ни МИГ-29 в Русия.

Не стана и никога не може да стане. Руснаците, и това го заявявам отговорно, никога не са били искрени и кооперативни - на политическо равнище - по възможността да удължат ресурса на двигателите.

Досега можеха да го направят хиляди пъти, но съзнателно торпилираха тази възможност за да постигнат целта си - да ни видят без самолети, тотално зависими от "техния лиценз", изобщо "несъстоял се" член на НАТО - състояние, което доклада на НАТО описва пределно точно.

Впрочем, част от този летателен ресурс беше ускорено ликвидиран и в провокациите на руски самолети по нашата въздушна граница, които ни принудиха на охраняваме въздушното си пространство и да харчим грешни пари. Това не бе наш избор, а наложено отвън поведение.

Нещо повече, съзнателно и не без "съдействие" от руска страна не развихме възможността да си ремонтираме двигателите у нас в авиоремонтните заводи у нас. И в това критикуващите от ляво днес имат пряко участие - включително и генерал Михов.

Защото на нас винаги са гледали като касичка - клиент, от когото могат да се вземат много пари. Така е с природния газ и суровия нефт.

И в тези условия да се атакува министър Ненчев за това, че е предложил единственото решение - да пазим небето си съвместно с нашите съюзници, е не само аморално действие, пряко подкопаващо единствената възможност в краткосрочен порядък да защитим суверенитета на въздушното си пространство, но и пряка форма на съучастие в плановете на чужди сили да лишат България от армия и възможност да реализира членството си в НАТО и ЕС.

Министър-председателят не трябва да се крие зад министър Ненчев - или ще го защити, включително като отдели в ускорен порядък ресурс за армията - защото 2018 година е далеч, а войната чука на вратата ни, или трябва да поеме отговорност за кризата в българската авиация, за нескончаемите и неотразени атаки на свързаните с руската сделка български политици и за условността на защитата на националния суверенитет от българските политици.

Никакви магистрали или дарлинг проекти не са по-важни от наличието на боеспособна армия.

Имаме фасадна демокрация - такова ни е членството в НАТО - показно, но стане ли напечено - "мачовците" се снишават.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional