Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Какво лошо сме направили, че нервирахме Лавров така?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Какво лошо сме направили, за да го нервираме така? С тези думи премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус", коментира изказване по негов адрес от руския външен министър Сергей Лавров. Както е известно, през седмицата руският първи дипломат обяви, че би се срамувал, ако е казал думи като българския министър-председател. Борисов обяви, че многократно е казвал, че руската дипломация е изключителна и външният министър Лавров е може би най-добрият дипломат в света, но Русия използва всеки един, за да създава внушения.

Борисов уточнени, че се е срещал с Лавров неведнъж. "Той е изключителен дипломат и използва всяка възможност на подобни изказвания като на уважавания от мен социолог Кольо Колев, за да събужда напрежение в обществото", допълни премиерът.

Борисов продължи излагането на своята позиция с думите: "С кое е прав от изказването си? За гьола "Белене" - не е ли върла корупционна схема? Един прекратен гьол, оборудването изнесено за 90 млн. долара, което струва милиарди, и накрая останал един гьол. В първите ми дни като премиер ви заведох да го видите. Бургас - Александруполис беше направен така, че цял Бургас въстана заради екологията. Каква вина имам аз? "Южен поток" беше спрян, защото те не искаха да спазят Третия либерализационен пакет", уточни премиерът.

Той подчерта, че правителството не работи срещу Русия. "Военният министър ми предложи схема за изтребителите да се отремонтират в Полша, защото там не плащаме ДДС и излиза по-евтино", каза премиерът, преди да попита риторично какво лошо е направила България, за да нервира руския първи дипломат.

В отговор на друг въпрос Борисов каза, че проверките в "Лукойл" се правят от години. "Има си правила. Митниците са решили и действат", допълни премиерът.  

Проверките намалили цената и повишили качеството на горивата
Той потвърди, че посланикът ни в Москва Бойко Коцев е бил викан в руското външно министерство, но поводът не били неговите думи, а проверките в "Лукойл". "Ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", заяви Борисов.

По думите му е факт, че откакто са започнали проверките, цената на горивото е намаляла значително. "В качеството вече също има доста голямо подобрение", добави премиерът. Борисов посочи, че е чувал медиите да го упрекват, че е приятел с директора на "Лукойл". "Животът показва, че просто сме принципни, за добро и за лошо", отбеляза премиерът.

"Няма да се поддадем на руската дипломация. Винаги съм знаел, че православната ни църква и народът обичат руската нация, както и самият аз. Едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Когато е факт, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание. Проверяваме Shell, OMV, но от тях още не съм получил нота", подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят уточни, че народът иска евтино гориво, поне каквато е себестойността му, както и да е качествено. "Като изразител на тази воля сме длъжни да направим всичко необходимо и го правим", допълни Борисов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional