Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Официално фалира още един медиен собственик, кредитиран от КТБ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

Софийският градски съд обяви предизвестения фалит на компанията "ГМ Прес", която се явяваше един от крупните собственици на медии в България, оперирайки с пари от КТБ, отпуснати чрез кухи фирми. Решението на съда е от 9 октомври, а първото събрание на кредиторите ще се проведе на 3 ноември. Фирма "ГМ Прес" има представител в борда на директорите на "Стандарт", а преди година мажоритарният собственик на вестника Тодор Батков обясни, че тя държи 1/3 от дяловете в неговата медия.

Фирмата притежава и половината дялове във фирма "Интермедия". През нея "ГМ Прес" се явява собственик на сайта "Блиц" и на вестниците "Шоу", "Над 55" и "Доктор".

В края на юли главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова стана собственик на другата половина от акциите в "Интермедия". До август 2014 година Бозукова беше член на борда на "ГМ Прес", но се отписа веднага след срива на КТБ.

От съдебното решение, публикувано в Търговския регистър, става ясно, че фалитът "ГМ Прес" е обявен заради свръхзадлъжнялост към фирмата "Булит 2007". Тази фирма се явява и непряката връзка между "ГМ Прес" и КТБ.

"Булит 2007" има кредитна линия от 51 милиона лева към КТБ, отпуснати по времето, когато собственикът на банката Цветан Василев и депутатът и (вече официализиран) медиен магнат Делян Пеевски бяха в добри партньорски отношения. Почти толкова пари "Булит 2007" иска от "ГМ Прес" – 27.4 милиона евро.

 

"Булит 2007" е предявила претенциите си по съдебен път на 31 юли 2014 година. Точно за "панихидата" на КТБ – 40 дни, след като банката затвори врата. Съдебното решение за фалита на крупния медиен собственик идва година и два месеца след образуване на делото.

Съдебният акт разкрива част от схемата, чрез която КТБ е финансирала редица медии чрез кухи фирми, осигурявайки си скрит контрол върху медийното съдържание.

"ГМ Прес" е спряла да плаща дълговете си към "Булит 2007" през месец май 2011 година. Съдът обявява, че още през 2012 г. "ГМ Прес" вече не е имала пари да погаси дълговете си, но в нея са били изливани още пари.

Всичко е приключило със затварянето на КТБ през юни 2014 г. Сега кредиторите няма какво да вземат от "ГМ Прес", защото е "куха фирма". Пред съда "ГМ Прес" твърди, че са направени инвестиции за 12.5 милиона лева, но така и казва в какво са били тези инвестиции.

Компанията притежава единствено дяловете си в медиите. Те най-вероятно ще бъдат изкупени на безценица от някой заинтересован бизнесмен с достатъчно възможности, който е готов да налива пари в медии, за да контролира съдържанието им. Съвсем скоро "Булит 2007" ще стане директен собственик на акциите в "Интермедия", защото това е единственият начин да бъдат удовлетворени претенциите към "ГМ Прес".

Миналата година "Протестна мрежа" изнесе данни за това как кредити за близо 30 млн. лева (с дължимите лихви) са били раздадени за три водещи групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес”, “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма”). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. И трите фирми-заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013.

Тези кредити са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката през юни 2014 г. е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между Василев и Пеевски.

През тази година настъпиха промени в собствеността, а впоследствие и закриване на в. "Преса" и сп. "Тема", издавани от "Обединени български медии", която също дължеше 2.5 млн лева на фирма от кръга "пощенските кутии" на КТБ – “БГ Корпорейшън”.

В края на юли "Преса" и "Тема" бяха закрити от своя собственик "Интегрирани пътни системи" само две седмици, след като компанията ги купи. "Интегрирани пътни системи" (ИПС) дължеше близо 100 милиона лева на КТБ.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional