Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Ех, как ще ви повозя!”

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com


Стабилизаторският блок бърка катеначо.

„Бият Паниковски“.

 

Челите „Златния телец” от Илф и Петров вероятно помнят табелката с надпис върху автомобила „Антилопа”, с който собственикът приканва гражданите да се качат в него. Помнят също, че неуспелият таксиметров шофьор попада в мрежата на великия комбинатор Остап Бендер, както и някои „деца” на героя - лейтенант Шмидт. На всички тях им липсва усетът и мащабът на действие на Остап и сред оскъдицата от възможности, които предлага страната на Съветите в самата си зора, го приемат за свой безспорен водач. Той е най-изобретателен.

Сетих се за романа покрай развоя на съдебната реформа тези дни, който претърпя обрат. Реформата се спъна. Сега отново ще я цанят и самарят на политическия пазар, въпреки че всичко си било много добре. Само дето „войнолюбивият” министър вече го няма и всички са доволни. А, да – и стабилност има.

Имаше и иронични анализи, че не може ти и партията ти да сте в опозиция, а ваш министър да остане в правителството. Че като си излязъл от коалицията, излез и от парламента. Че няма никой да си направи харакири, ако министър Иванов подаде оставка. Че денят на оставката му бил хубав ден за българската демокрация. Че ДСБ трябва да напусне Реформаторския блок. Тези анализатори надълго и нашироко се разпростряха върху следствието - разломът в РБ и особено шизофренията в ДСБ. Но старателно избягват причината за следствието – ГЕРБ светна червено пред реформата. И без И.Ф. можели да го направят. Добри или лоши, ДСБ очевидно не са тоталитарна и лидерска партия. Изборът е на индивида – в случая на министър Москов.

Тук използвам случая да поздравя Христо Иванов и Радан Кънев за позицията им. Нямаше накъде повече да отстъпва министърът след подобно бламиране от партньорите. Един от лидерите на РБ избра също да излезе в опозиция. Изборът му дава правото да се нарича реформатор. За колегите му от Блока не знам. Вероятно е да имат претенции към името „РБ”, но на какво основание, при положение че участваха в бойкот срещу собствения си министър и срещу реформата, предприета от него. Въпреки че през лятото уж бяха готови за нея. Не им ли приляга тогава повече името „Стабилизаторски блок”. Блок на статуквото. Или „Консуматорски”.

Наистина не може да са част от един блок. Ако загърбиш заявени принципи, в името на които беше създаден този блок, ако откажеш солидарност, основана върху тях, и се загледаш ведро в небето, бъди готов да чуеш някога и по свой адрес: „Ех, как ви извозих!”.

А дотогава стабилизатори и съконсуматори във властта и в стабилността да си играят катеначо пред вратата. Че някакви граждани и солидарни с тях съдии протестират, е дребен проблем. Засега.

Едно от „децата“ на лейтенант Шмидт, с открадната гъска в ръка, викаше на гонещите го „жалки и нищожни хора“. После те го хванаха. „Бият Паниковски!“ – докладва едно от другите „деца“ на лейтенант Шмидт на великия комбинатор. Последният не страдаше от излишна сантименталност. Вместо да изрази солидарност или да се втурне на помощ, само вдигна вежди и запита: „Вече?“


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional