Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев: Не бях член на ГЕРБ, взех повече гласове от тях

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Според президента Русия организира в Украйна нов Берлински конгрес, а ако мълчим ще поканим "вълка в кошарата"

Росен Плевнелиев. Снимка БГНЕС

Клуб Z

Президентът Росен Плевнелиев припомни пред бТВ, че никога не е бил член на ГЕРБ, а на изборите е получил повече гласове от тях. Така той отговори на въпрос дали би се кандидатирал, ако ГЕРБ не го номинира. Президентът отговаряше на въпроси на зрители.

"Аз и не бях член на ГЕРБ. На изборите гласовете за ГЕРБ бяха около 1 млн., аз получих около 1 млн. 750 хил. С действията си доказах, че съм надпартиен президент, получих широка подкрепа, продължавам да действам", каза Плевнелиев.

Той заяви, че един държавен глава се познава по действията, а не по това какво казва.

"Аз гледам по-дългосрочно. Нямам никакво намерение, когато приключа да служа на народа като държавен глава, да се връщам в политическа партия, да правя политическа партия. Чувствам се полезен от това, което правим", каза Плевнелиев.

После отхвърли упреците, че не действа като президент на всички българи.

"Действах като президент на всички българи, когато излязох и казах позицията си по казуса с назначаването на един медиен олигарх за шеф на ДАНС, когато излязох с ясна позиция по украинската криза. Да си президент на всички българи не означава да действаш така, че да се харесваш от всички българи. Трябва да имаш принципна позиция", обясни президентът.

ПОПОВА - ВИЦЕ, КОНТРА ИЛИ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ?

И призна, че не по всички позиции е на едно и също мнение с вицепрезидентката Маргарита Попова, както и, че е много различен от президента (2002-2012) Георги Първанов.

"С президента Първанов сме много различни. Той назначи маса агенти на ДС в администрацията. Той работеше за Голям шлем, аз - за енергийна ефективност. Президентът Първанов, както и вицепрезидента Маргарита Попова говорят за социална държава. Нима най-висшият национален инитерес не е да има мир и върховенство на закона? Това минава през ясната оценка как да ги постигнем. Това е възможно само през достойното членство на България в ЕС и НАТО", каза Плевнелиев.

След това коментира появата си в предизборен клип на Хилари Клинтън като нещо, което е добро за България:

"Предизборният клип на един от кандидатите с най-голям шанс се гледа от милиони хора на планетата, анализира се, обмисля се секунда по секунда. Твърдя, че това е добре за България. Американските леви убеждения са много по-различни от лявото в България".

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ДО ЛЯТОТО НЕ КАЗВАМ ДАЛИ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРАМ ПАК

От думите му стана ясно, че не по-късно от края на юни той ще каже дали ще се кандидатира отново.

"Познавам добре министър-председателя. Знам, че праща SMS-и на много хора. Не е добре да дебатираме само SMS-а. ВСС дължи принципност и ясна обосновка на всяко едно действия. Има много необосновани решения на ВСС".

Така Плевнелиев коментира скандала с SMS-а, получен от Бойко Борисов от човек от ВСС, който впоследствие бе препратен на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. И бе категоричен:

"Реформата в правосъдната система и в българската прокуратура стои на дневен ред. Видяхме десетки случаи - то не беше Костинброд, то не беше тефтерчето на Златанов, които оставиха у мен много въпроси как действа българското правораздаване".

ИЗ ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ: ВСС НЕ ПРАВИ НИЩО БЕЗ ВЪНШЕН И ВЪТРЕШЕН НАТИСК

"Представете си ако случайното разпределение на делата беше наистина случайно? Представете си ако кариерното израстване на магистратите зависи от качеството на техния продукт", каза още Плевнелиев.

Според Плевнелиев разликата между предприемача и олигарха е, че предприемачът успява по правилата, а олигархът за сметка на публичния ресурс. Той заяви, че според него не е добре да има предсрочни избори.

"Докога ще сервилничите пред САЩ? Защо руснака за вас е враг, а турчина приятел?"

В този дух бяха голяма част от въпросите към президента. Ето какво отговори той:

"Дълбоко се надявам, че хората ще вземат своите решения на базата на аргументи. Няма нито едно мое изказване, което да е насочено срещу руския народ като такъв. Надявам се, че Русия ще се върне на масата на преговорите като доверен партньор. Учудвам се много често на елементарното поставяне на етикети. Аз твърдя, че моята позиция и по украинската криза и по отношение на противопоставянето на Русия-ЕС съответства на интересите на България.

Берлинският конгрес добър ли беше за българите? Това, което се случва с Украйна е абсолютно същото. Днес ние виждаме желанието на една велика сила да разпокъса Украйна, да анексира част от нейната територия. Когато мълчим ние рискуваме да поканим вълка в кошарата. Ако сме демократи трябва да бъдем не само на думи и не само в конкретна ситуация. Когато си сърбал попарата на тази политика и си претърпял национални унижения за това - не мълчиш. Ако си демократ си длъжен да се докажеш, че си такъв. Не съм толкова голям ястреб. Няма значение определението, имат значение аргументите".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional