Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дьо Кабан пред "Икономист": Пресата в България е зависима от един човек - бизнесмен и депутат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Ксавие дьо Кабан

 
 

Инвеститорите бягат от България заради нереформираната съдебна система и усещане за несигурност, казва още дипломатът

Концентрацията на вестници в ръцете на една медийна група е огромен проблем за България. Това стана ясно от изявлението на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, цитиран от БГНЕС.

В интервю за последния брой на сп. „Икономист“ дипломатът изтъква, че пресата има ролята да бъде критична към всяка власт, независимо дали е политическа или икономическа. За нещастие тази преса е зависима от икономическата мощ на един човек, който не само е много богат бизнесмен, но също така депутат в парламента, посочва посланикът, очевидно визирайки народния представител от ДПС Делян Пеевски, който единствен отговаря на описанието.

Дьо Кабан признава, че най-големият проблем пред чуждия бизнес у нас, продължава да бъде усещането за несигурност в потенциалните инвеститори, заради нереформираната съдебна система. Така той аргументира безпрецедентното писмо, изпратено от 10 търговски камари до българските власти, в навечерието на поредния мониторингов доклад на ЕК.

„Всички страни членки са задължени да коментират годишния доклад на комисията. През март Европейският съвет ще получи коментари от посланиците на страните членки по специфичните проблеми. Целта не е да се критикува или да се обвинява специфична партия, хора или личност, в края на краищата механизмът да си свърши работата и да бъде премахнат“, заявява Ксавие дьо Кабан, по повод обвиненията към чуждите дипломати, че се месят във вътрешните работи на България.

Посланикът също така се спира и на последните изказвания на Румяна Ченалова. Преди повече от година точно по повод на отсъждания на Ченалова Дьо Кабан разви тезата си за "гнилите ябълки в съдебната система".

„Сега е трудно да се каже какво от изявленията, които госпожа Ченалова направи пред медиите, е важно или представлява интерес. Така че е невъзможно да се разбере какво се опитва да каже и кои хора е поставила на мушка, когато казва, че в системата има корупция. От съдебната система зависи дали ще реши да разследва това, за което тя намеква“, допълва Ксавие дьо Кабан пред „Икономист“.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional