Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Данъкът върху хазарта стана 15%

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Данъкът върху хазартната дейност се увеличава на 15% за всички видове игри от 1 януари следващата година. Това бе прието единодушно от депутатите в четвъртък, които приеха на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Досега данъкът върху хазарта бе с две ставки – 10% върху игрите на базата на залаганията върху спортни резултати или случайни събития и 12% върху останалите игри като лотарии, бинго, кено и други.

Облагането е върху направените залози, а не върху печалбата, което на практика се приравнява на около 50-60% данък върху печалбата.

Предложението на правителството и на депутатите от ГЕРБ до сряда сутринта бе данъчната ставка за всички хазартни игри да е 12%, но след неочакваната намеса на премиера Бойко Борисов, който дойде в парламента да се срещне с депутатите от подкрепящите ГЕРБ партии, бе обявено, че ставката ще стане направо 15%, каквото беше предложението на РЗС и на Синята коалиция.

Именно това предложение бе одобрено в четвъртък в пленарната зала.

Дебатите бяха не по размера на ставката, а по начина на нейното налагане с директната намеса на премиера. Депутатът от ГЕРБ и съпредседател на парламентарната група на партията Искра Фидосова се опита да подкрепи предложението със социологически данни, според които само 10% от гражданите подкрепят облекчения за хазарта, докато 60% смятат, че данъкът трябва да се качи дори на 20%.

Янаки Стоилов от левицата репликира, че тези данни не са от вчера и попита защо при разглеждането на поправките в закона бюджетната комисия не се е съобразила с тях, а е трябвало в сряда премиерът да дойде в парламента и да "разпореди" ставката да се промени.

"Не допускайте, когато някакъв проблем може да бъде решен от Народното събрание, някой отвън да идва, за да стане това", призова колегите си от управляващото мнозинство Стоилов.

В същия дух се изказа и Четин Казак от ДПС. "Не е добра практика парламентът да

бъде поставян под диктат", заяви той. От движението се обявиха за регулация и контрол на хазартния бранш, но декларираха, че застават зад увеличението.

"Атака " поиска зоново регулиране на хазарта по подобие на САЩ.

Ставката на данъка върху числовите игри и залаганията на събития бе свалена на 8% в началото на управлението на НДСВ под чисто лобисткия натиск на инвеститори в "големия хазарт". Обществена тайна бе, че това е станало благодарение на близостта на тогавашния "бос" в хазарта Васил Божков, а официалният мотив бе, че компаниите, които печелят от залози, отделят за развитието на спорта. Ниският данък се отнасяше до такива игри като "Еврофутбол" и игрите на Българския спортен тотализатор.

При правителството на Сергей Станишев данъкът върху залаганията и числовите игри се вдигна на 10%, въпреки съпротивата на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски, който бе смятан за близък до Васил Божков.

Още при обсъжданията за сегашното увеличение от игралния бранш категорично се противопоставиха на увеличаването на ставката с мотива, че много компании ще фалират и голям брой от заетите ще останат без работа. Според данни на браншовите организации в момента в хазарта и обслужващите го сфери за заети около 20 хиляди души.

Според приетите в четвъртък промени в облагането на хазарта за игрален автомат на тримесечие ще се плаща 500 лв. Толкова ще се дава и за съоръжение за осъществяване на залагания в надбягвания с коне или кучета.

За игрална маса или рулетка в казино дължимият данък е 22 000 лв. на тримесечие за всяко съоръжение, а за друго игрално съоръжение - 5 000 лв., приеха депутатите.

Приходите от помощни и спомагателни дейности като продажбата на вода, безалкохолни напитки и други ще се облагат с алтернативен данък върху стойността им в размер на 12%.

Извън хазартната дейност депутатите одобриха 60% от данъка на земеделски производители да се преотстъпва за инвестиции в сгради земеделска техника, като не трябва да превишава 50% от новозакупените активи.

Данъкът не се преотстъпва, когато фермерът получава други помощи.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional