Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Три дебели американки в прегръдката на ГМО, без да се брои леля Дочка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Евгений Дайнов

Когато преди десетина години за пръв път ми настръхна косата от среща с ГМО, нито за секунда не вярвах, че и в България ще се сблъскаме с това.

Случката е следната. Обикалям САЩ на лекционно турне из малки провинциални университети – добър гурбет беше. Кацам в Чикаго, местен доброволец ме товари на колата си и подкарваме из безкрайните царевични ниви на Илинойс. Зяпам през прозореца и по едно време разбирам, че нещо в пейзажа дълбоко не е наред.

„Спри,” викам. Оня спира. Излизам навън. Лято, жега – и царевица. Заставам пред нея. Всички десетки хиляди царевични растения в нивата – до хоризонта – са ми точно до рамото. Еднакъв размер до сантиметър. Засяти са на по една педя разстояние една от друга. Имат три кръга мамули всяка, разположени като полюлеи на еднакво разстояние по стъблото. Във всеки полюлей – точно по 8 мамула. Огромни, висят надолу, тъй като стъблата им не издържат на тежестта.

„Какво е това?” питам.

Селянин съм и знам няколко неща: а/ царевицата е винаги по-висока от мен; б/ никога не може да вирее на една педя разстояние една от друга; и в/ никога едно стъбло не може да роди 24 огромни мамула. Никога.

„Ами, генно модифицирана царевица”, свива рамене американецът.

Седмица по-късно питам три девойки в съответното университетче: „Не ви ли е страх, като живеете по средата на океан от ГМО-царевица?”

Оказаха се местни – деца на фермери. „Защо да ни е страх? Татковците ни ги отглеждат, ние ги ядем и нищо ни няма.”

И трите бяха на по 19 години, не по-високи от 1.60 м – и нито една не тежеше по-малко от 120 килограма. Нищо им нямало...

Не се минаха и десет години – и ето го ГМО-то тук, чука на вратата. Леля ни Дочка ни убеждава, колко добре е да набиваме ГМО, защото в Европа правили така. Тази жена лъже, както диша. В Европа останаха само 3 (три) страни (от 27) които продължават да отглеждат ГМО. Някои – Италия, Гърция – никога не са го правили. Други – Франция, Германия, Австрия, Унгария – миналата година се отказаха и наложиха пълна забрана за ГМО на тяхна територия.

Лъже ни леля ви Дочка. Както винаги е правила. Когато беше министър, беше прислуга на българската водна мафия. Явно днес се е издигнала до поста оберкелнер на американската фирма Монсанто, която произвежда над 90 на сто от всички ГМО-семена, отглеждани на Земята...

* Тук можете да намерите достъпно представена информация за ГМО на български език, а тук подробна информация и карта на свободните от ГМО зони в Европа.

Блогът Общност на свободните хора - http://www.desnite.eu/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional