Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тримата глупаци!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
д-р Тони Филипов

Първо мислех да кръстя това нещо „Двама глупаци и един подлец”, но като размислих, прецених, че подлец не пречи на глупак, човек може да е и двете едновременно.
Първи глупак - големият бял мъж от Банкя. Защо трябваше да праща Дянков да се унижава?! Втория глупак съм най-склонен да го извиня в случая. На него трябваше първо да му направят един опреснителен курс по България и българските политици, преди да го хвърлят на дълбокото… Третият глупак, както е прието в една такава нискобюджетна приказка, се мисли за по-умен и може би хихика как им го е навървил, но тепърва ще установи с изненада, че една такава граовска подлост се наказва. Защото както и да го гледаме, Параванов направи кур капан на Дянков. (Не ме поправяйте, курт капан е друго!)
От сега можем да кажем, че скалата на подлостите се сдоби с още една степен – подло, по-подло, най-подло, паравачене, или гоцене, както ви уйдиса повече…
Всъщност, стенограмата (Може да я прочетете Тук, ако още не сте) казва всичко… И обещава да станат интересни работи в близко бъдеще: „Георги Първанов: И аз ще направя всичко, което е по силите на институцията, за да потърся такава пълна прозрачност за годините на преход. Кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и кой какви банки има, кой какви предприятия има. Всичко това аз ще се опитам да го направя достояние на обществото.”
С други думи да се готвят Бойко и Костов на първо време…
„24 часа”: „Бойко: Президентът ми заби нож в гърба!”
Ах, недей! А ти какво очакваше?! Да ти премери гърба в педи, като Силвио?
Ножът в гърба е личностна и биографична предопределеност. Клозета на двора е метафората на един манталитет, който трудно се надживява… Перничанинът Никалай Слатински писа веднъж за "граовските специфики - стеснения хоризонт..." и как поетът Борис Христов го посъветвал: "Ники, прогледнеш ли с едното око, бягай от Перник, че ще ти извадят и двете!" Ама то, както и да бягаш от Перник, Перник не бяга от теб. До Бояна ще те гони, ако трябва, и пак ще те стигне...
Но като цяло не може Сирищник да е отговорно. Тази политическа школа не е от Сирищник.
Нека си припомним. Научната си кариера Параванов започва в звеното за академична подлост – Институт за история на БКП… Имаше такива оазиси на лесен „научен” просперитет едно време и ИИ на БКП беше едно от тях. Но да не си помислите, че случайно е попаднал там! Случайните неща се случват на случайни хора, като нас. През 2007 г. в „Стандарт” описа нашироко студентския живот на първите ни мъже. За Параванов разказаха, че преподавателите му си го спомняли като „скромно, даже малко невзрачно момче”. (Това беше още преди „невзрачния” да награди големия хуманист Тодор Батков с орден „Стара планина”!) Непрекъснато се водили из университета със Зорка като Лало и Гергинка. Иначе бил добър студент. Само по история на България имал четворка. Обаче пък по история на КПСС, научен комунизъм и най-вече история на БКП от първи до последен курс има само шестици.
Животът показа, че правилно не го е интересувала историята на България. Докато познаването на историята на БКП му свърши екстра работа. Да напомням ли колко познавачи на историята на БКП станаха после превъзходни демократи?!
Другата важна школа, която Параванов завърши с отличие, е школата за политическата подлост на „Позитано” 20. „Дипломната работа” му беше, когато заби ножа на Виденов, на който беше заместник и му седна на стола.
„Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми.”
У наше село викат, че пачавра леке не хваща… Името всеки сам си го прави, сам си го ползва, сам си го цапа… Всичко сам…
Апропо, кое име? Георги Първанов, или Агент Гоце?
Политическата кариера на граовския тарикат започна, макар, че това срамежливо се премълчава, от партията на Минчо Минчев ОКЗНИ. После Минчо се биеше по главата: „Не съм Минчо аз, Мунчо съм…” И се извиняваше на българите в Кърджали, че ги е подвел да гласуват за него на президентските избори. И той самият се подвел – по това, че през 1994 г. Параванов обещавал да изтрие ДПС от политическата карта.
Е, обещано е едно, завещано – друго. Борецът срещу ДПС конструира тройната коалиция...
Много работи могат да се кажат за Параванов, но другите са по-интересни. Другите, които не могат да се кажат. За руските енергийни интереси, за спонсорите-олигарси... Това е президента, който има най-много гръмнати съветници. Това е администрацията, където има най-много бивши агенти – 13, ако не се лъжа... Това е човекът, който отиде да тъгува с вълците в Симитлийската гора, когато изгоряха хората във влака през 2008 г. Това е политикът, който ръководеше БСП по времето на далаверата с нафтата от Саддам. Този, който защитаваше иракския диктатор и викаше, че „дневният ред на ЦРУ не може да бъде нашият дневен ред”. Отявленият противник на НАТО и европейския избор на България… „Защитникът” на АЕЦ… Социалният президент… А някои добавят - и сексуален...
Бих искал да уважавам държавната глава, но нямам нито една причина да го правя! Единствената му роля, която не бих могъл да отрека е на трафикоблокиращ фактор в столичното движение…
Е, в интерес на истината, ако днес Параванов е в състояние още да забива нож, то причината за това са едни неясни клаузи на онази „Сухаревска конвенция” между двамата, по силата на която Бойко отказа да се кандидатира за президент и Параванката спечели срещу Биберонов без хич да се напъва. Ако Бойко се беше кандидатирал, щеше да го отнесе като пенсионер типов хляб. Не казвам, че от това щеше да ни стане по-добре. Просто щеше да ни стане различно.
Каквъв скенер, каква прозрачност? Гоце Прозрачния…
А дали ще научим пълната истина за онова досие, което е под подозрение, че си е загубило 36 важни страници?
Моят литературен приятел Фредерик Бегбеде пишеше на едно място: „Спомних си, че при Стария режим кралят е серял в присъствието на придворните. Защо ли тази традиция не се е съхранила до наши дни? Ако президентът на републиката сереше всяка вечер директно по телевизията, без всякакво съмнение щеше да спечели повече уважение.”
Макар че накъде повече…
Когато историкът стане политик, той автоматично започва да изповядва теорията за моралния неутралитет на историята. „Ходът на историята като ход не може да бъде нито нравствен, нито безнравствен. Ние преценяваме резултатите, а не самия ход. Един безнравствен фактор може да извърши добри дела. И обратно… Може би човек трябва да продаде душата си, за да добие властта да върши добро…”
А дано вече е дошъл ред на доброто...
Ей, ако си помислихте, че сега изведнъж сме почнали да симпатизираме на гражданите, бъркате. Аз още надвечер ще се оттърся от слабата симпатия, която усетих в себе си към Дянков (към по-слабия, към подло нападнатия). Още повече, че това, което ми пишете, че са намислили от НАП да направят на дребния бизнес, наистина е молоумие. Понеже обложиха хазарта до степен да не може да диша, а и целия едър бизнес, то сега доде ред да приберат последните стотинки от дребния, по-точно от нанобизнеса, от човека-фирма, който е и собственик, и управител, и единствен служащ. Като му вземат по 4 – 5 000 лв. осигуровки годишно. Та от НАП искат този човек-фирма да се осигурява на 2 основания - веднъж по договор за управление и контрол, където минималния осигурителен праг е къде 700- 800 лева и втори път като самоосигуряващи се върху поне минималния осигурителен доход за тях - 420 лева. Ама нямал договор за управител на ООД-то, не вземал заплата за управител – чл. 6, да е вземал.
И понеже този бизнес храни милиони, та мисля, че този път Дянков ще настъпи мотиката. Пък ако не я настъпи, значи така ви се/ни се пада! За следеното в интернет излязоха да протестират 200-300 души, за ГМО пак там някъде. Тоя път се опитват да отмъкнат залъка от устата и ако народът не излезе на площада…
Може би точно това е имал предвид Левски, като е турил пет питанки след „Народе”…
Всъщност, той е турил четири, но аз добавих една за всеки случай.
 

Блогът Из делниците на един луд - http://delnicite.blogspot.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional