Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Антикризисните мерки на кабинета: Данък "лукс", държавни облигации, таван за чиновническите заплати

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Да бъде въведен данък "лукс", таван на заплатите на държавните служители и да се пристъпи към емитирането на държавни облигации и продажба на ненужно държавно имущество. Това са част от антикризисните мерки, по които е постигнат консенсус между отделните партньори, съобщи премиерът Бойко Борисов. В момента се оценява ефектът от прилагането им, а към момента броят им е 48.

Идеята за данък "лукс" включва облагане на яхти, частни самолети, жилища с площ над 250 кв.м и мощни автомобили над 150 к.с. и над 3000 куб. см. обем на двигателите. Oтделно от това ще се облагат и лихвите по депозити над 100 хил. лв. "Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта", обясни премиерът, уточнявайки, че няма да се пипа плоският подоходен данък.

Като антикризисна мярка ще бъде въведен и таван за заплатите на държавните служители, като най-високата от тях ще бъде на премиера. Възнаграждения от десетки хиляди левове в болници и "Ръководство въздушно движение" бяха определени от Борисов като "недопустими". Премиерът посочи, че има болници, в които средното възнаграждение на смужител е 35 хил. лв. месечно, а за някои от хората в тези болници заплащането е било 72 хил. лв.

Предстои да бъдат емитирани и държавни облигации. По думите на премиера това ще се случи през "държавната банка", без обаче да уточни дали става въпрос за БНБ или за Българската банка за развитие. Така не станаясно и дали с тези пари ще се финансира очакван бюджетен дефицит, или ще се използват за стимулиране на кредитирането, като се привлекат от Банката за развитие и на свой ред ги преотдаде към търговските банки.

Държавата ще продава и излишно държавно имущество чрез търгове, като целта е да бъде постигната най-добрата цена, вместо както в момента да се отдава под наем за нищожни суми.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че е получил анализ от всички министерства и ведомства, за сключените договори за обществени поръчки при предишното правителство.
Резултатите показвали, че те са сключили договори за 2.158 млрд.лв. за които не е предвидено финансиране. Това е било в нарушение на законите за бюджета през 2008 и 2009 година.

Само Национална агенция "Пътна инфраструктура"  е сключила такива договори за 421 млн. лв., в регионалното министерство те са на стойност 302 млн. лв., а в Министерство на отбраната през Агенция "Социални дейности" договорите са за 644 млн. лв.

"Това са договори, по които фирмите са теглили банкови заеми, започнали са изпълнение и приемам съвети как да постъпя с тях", каза премиерът. На въпрос, защо тези договори не се обявят за нищожни, Бойко Борисов отговори, че ако се обявят за едействителни и изпълнението им от страна на държавата се прекрати, фирмите ще фалират, а служителите им ще се наредят пред социалното министерство като безработни.

На пресконференцията освен Бойко Борисов участваха още финансовият министър Симеон Дянков и неговият заместник Владислав Горанов.

В отговор на питане, отправено от Сергей Станишев за размера на фискалния резерв, Бойко Борисов остави Горанов да представи актуалните данни. По думите на заместник министъра в края на февруари фискалният резерв е бил 6.5 млрд. лв. Дефицитът пък бил предизвикан от плащания по проекти финансирани от еврофондовете, за които авансовите прлащания са постъпили в минали години, но не са използвани и са формирали нереални излишъци, които бяха харчени през 2007 и 2008 година от предишното правителство.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional