Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Управляващите правят нов наказателен съд

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Степан Хиндлиян

ГЕРБ планира спешно да прокара законодателството, нужно за създаването на специализиран наказателен съд, който да разглежда делата срещу организираната престъпност и лица от високите етажи на властта. Към него ще бъде закрепена и специализирана прокуратура. Идеята е законодателството да получи одобрение в парламента до юли.

Председателят на Софийския градски съд Георги Колев защити пред Mediapool проекта, като изтъкна, че така ще се разтовари системата и ще се гарантира по-бързо правосъдие.

Представители на съдийската общност обаче изразиха опасения, че властта залита към създаване на извънредно съдилище, което много наподобява наказателен трибунал.

Подсъдни на този съд ще бъдат членовете на организираните престъпни групи, както и министри, зам.-министри, депутати, магистрати, главни секретари на министерства, шефове на агенции, кметове.

По информация на Mediapool първата инстанция на наказателния съд ще има окръжен ранг, а втората инстанция ще е апелативна.

Досегът на нормалните съдилища със "знаковите" дела ще бъде ограничен единствено на последна инстанция - Върховния касационен съд. Там обаче няма да се допускат за разглеждане нови доказателства и експертизи.

Фаворитите за шефове и на спецсъда, и на спецпрокуратурата, идват от държавното обвинение. В магистратските среди зам.-главният прокурор Галина Тонева се спряга за ръководител на първоинстанционния наказателен съд, а зам.-градският прокурор Роман Василев - за шеф на спецпрокуратурата. Преди месец в играта бе и съдия Петър Сантиров, но арестът му и повдигнатото обвинение за подкуп заличи неговите шансове.

Независимо, че идеята за "трибунала" съществува отдавна, законодателството се готви тайно. То бе публично обявено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който, в промеждутъка между няколко спецакции заяви, че в срок от 1 година мафиотите ще получават присъди. Според него така България ще адресира критиките за липса на осъдени.Министърът на правосъдието Маргарита Попова засега не е коментирала мерките.

По идеята са работили съдии, прокурори и депутати, заяви Цветанов. "Смятам, че тези, които искат наистина реалната реформа в съдебната система и бързото правораздаване, което е изключително важно за обществото, аз смятам, че тази идея, който не я подкрепи, значи просто той е радетел за запазване на статуквото и естествено да не се променя нищо", коментира той пред БНР.

Спец, спец, спец

Новите съдии и прокурори ще имат значително по-високи заплати и специална охрана. Магистратите, които ще работят в първата инстанция на спецсъда, ще получават заплати колкото "обикновените" апелативни съдии и прокурори. Тези, които ще работят в апелативната специнстанция, ще получават колкото колегите им във върховните съдилища и касационната прокуратура.

"Това са най-тежките дела. Единственият начин за по-високо заплащане е създаването специализирана институция. Това е добър вариант и за максимално ускоряване на делата", коментира Георги Колев. Той обясни, че в момента Софийският градски съд гледа около 90% от всички знакови дела в страната (около 120 годишно), но в същото време съдиите са натоварени и с други видове съдебни процеси.

"Гражданинът се интересува и от битовата престъпност, която дразни. В специализирания съд ще има един непрекъснат процес на разглеждане, без отлагания. Това е възможно, само ако магистратите са концентрирани върху тези дела. Сега това е невъзможно", добави той. Според него на двете инстанции ще бъдат заети около 40 съдии и още толкова прокурори.

Колев посочи, че по-високите заплати ще бъдат компенсация за "максималния товар", на който ще бъдат подложени спецмагистратите. Предвижда се те да работят в съкратени срокове. Ще бъдат длъжни да се произнасят с решение до 10 дни след последните думи на подсъдимия. В същия срок трябва да обявяват и мотиви. Сега мотивите на съда често се пускат месец след постановяване на решението.

Прокурорите от своя страна ще трябва да внасят обвинителния акт в съда до 15 дни след повдигането на обвиненията, а първото заседание трябва да бъде насрочвано след още 15 дни.

Наредба ще осигури на спецмагистратите специална охрана в специална сграда, която все още е неясно къде ще бъде. "Ако има опасност за магистратите, то тя е, когато се гледат именно тези дела, а в този съд концентрацията ще бъде голяма", обясни Колев.

Без гаранции за трибунал

В отговор на въпрос Колев призна, че няма гаранция срещу рисковете този специален съд да се превърне в трибунал. "Има ли сега гаранции, че който и да е съд ще се превърне в трибунал? Няма. Няма кой да даде гаранции. Все пак всеки от съдиите, който е там, трябва да има вътрешното убеждение да си защитава безпристрастните позиции", заяви Колев.

В отговор на въпрос има притеснения, че сегашните съдилища ще бъдат изолирани от знаковите процеси, шефът на СГС отговори: "Да, така е и какво от това?"

"По отношение на чистия процес няма да има разлика. Аз мисля, че това е най-ефективният метод за бързо разглеждане и специално за европейските фондове, знаете, там сме критикувани най-много. Това е добър вариант. Проблемът не е, че в градския съд ние не можем да се справим, проблемът е, че заедно с останалите дела натовареността става твърде голяма, а тях не може да ги оставим настрана", каза той. Колев прогнозира, че доста съдии ще бъдат против проекта и се оказа прав.

Mediapool потърси мнението на съдиите Весислава Иванова и Атанас Атанасов от Софийския градски съд.

Усещане за извънредност

Според Атанасов оповестените идеи оставят усещането, че предстои създаването на "извънреден", а не на "специализиран" съд. "Създаването на извънредни съдилища е забранено от конституцията", допълни той. По думите му натискът на изпълнителната власт при назначаването на специалните магистрати ще бъде много по-силен, особено ако те бъдат назначавани след проверки от ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията.

"Поставянето на съдиите от специалния съд в явно по-благоприятно финансово и материално положение от останалите съдии ще доведе до основателни съмнения дали в своята дейност “спецсъдиите” ще бъдат безпристрастни с оглед привилегиите, които получават от страна на изпълнителната власт", коментира пред Mediapool съдия Атанасов.

Той заяви още, че концентрирането на знаковите процеси ще създаде по-силен корупционен натиск и по-лесно "канализиране" на корупционните схеми. "Предпоставени са и по-“колегиални” отношения между специалните съдии и специалните прокурори, което оставя напълно открит въпроса кой ще преследва, разследва и отсъжда евентуалните случаи на корупция сред тях", каза съдия Атанасов.

Вече е отхвърляно

Съдия Весислава Иванова от своя страна припомни, че специализиран съд бе създаден в Испания за преследване на членовете на ЕТА, а в България тероризъм няма. Съдия Иванова допълни, че създаването на подобен наказателен съд в Словакия бе отхвърлено от словашкия конституционен съд.

Според нея легитимността на специализираното съдилище от гледна точка на конституцията би била "меко казано под въпрос".

Тя заяви, че и сега има критики към ВСС за липса на адекватното и справедливо оценяване на качеството на работата на редовите съдии. "При положение, че този проблем не е преодолян и разрешаването му не е обезпечено, с основание се поставя въпросът как биха били подбрани кадрите за един специализиран съд", каза съдия Иванова.

"В психологически план чувството за принадлежност към дадена "кауза” има за естествена последица създаване на определени нагласи и пристрастия, а и двете са крайно вредни за всеки съдия, а оттук и за правосъдието като цяло", обясни тя в отговор на въпрос дали събирането на спецпрокурори и спецсъдии на едно място ще създаде проблем за системата.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional