Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът се обяви за "плеймейкър", търси "голмайстори" за новия си проект

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Президентът Георги Първанов се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за бъдещия си граждански проект, който ще формира алтернативна политика. Така той описа бъдещите си политически планове след изтичането на президентския му мандат догодина.

В петък президентът бе гост в сутрешния блок на бТВ, докато по същото време, но в Нова телевизия, се изказваше премиерът Бойко Борисов.

Първанов посочи, че проектът му няма да е от лидерски тип, а ще се опита да направи отбор. Използвайки актуалната за Мондиала футболна терминология, той се самоопредели като “плеймейкър и стремежът му "винаги е бил да изработи положението, а не да е голмайстор“.

За плеймейкърските му качества до момента може да се съди по двете предишни коалиционни правителства, които е съчетавал – това на НДСВ и ДПС и това на БСП, НДСВ и ДПС.

“Трябва да се намерят форми, чрез които кадърните хора да влязат в политиката“, каза Първанов. “Виждам, че министър-председателят е нервен на тази тема“, коментира той.

Борисов: Не се бъркам в работата на Първанов, да не ми се бърка и той

"Негова работа си е, не ме интересува", заяви Бойко Борисов за проекта на Първанов.

 

"Аз бих толерирал създаването на такава партия, просто да излезе и да каже, че ще си направи партия. Аз излязох преди три години, казах ще си направя партия и ще се боря за властта и тя ще бъде дясноцентристка", добави премиерът.

За Първанов той каза:"Добър политик е, обигран, 20 години е в прехода, знае всичко в страната, млад е, така че може да се направи каквото иска и както прецени. Като казвам не ме интересува го казвам в смисъл, че не му се бъркам в работата, както и не желая той да се бърка в моята".

Борисов каза, че вече се е отказал да призовава Първанов, че ако иска да си прави партия, да напусне президентството и да каже ясно с какво се занимава.

"Преди месец и половина-два харчех енергия в тази посока, но сега задачите са ми толкова повече и сериозни, съм се съсредоточил върху работата на правителството, да си губя енергията с такъв проект. Той нито ще е нов, нито ще е с нови лица", смята Борисов.

Станишев предложил първо на Първанов премиерския пост

Първанов каза, че не се вижда нито като депутат, нито като министър-председател. За пръв път той съобщи, че е можел да стане премиер, тъй като през 2005 г. лидерът на БСП Сергей Станишев е предложил първо на него да стане министър-председател, но Първанов е отказал, тъй като се чувствал по-добре в президентството.

Първанов коментира, че негово бивше партийно протеже Станишев е израснал много, но с времето "той просто изтърва нещата". Ключовата роля и отговорността за предишното управление е била на Станишев, а не на коалиционния му партньор и лидер на ДПС Ахмед Доган, посочи президентът, за който се смята, че е наложил Доган в правителството на тройната коалиция.

Първанов даде да се разбере, че възнамерява да "плеймейкърства" на по-широко поле и че няма организационно-политически ангажименти към БСП, чийто лидер беше до 2001 г..

Критичен към актуализацията на бюджета, но ще я подпише

Президентът съобщи, че ще подпише актуализацията на бюджета, независимо от несъгласието си с предложенията на кабинета. Посочвайки критики към проекта, включително от Синята коалиция, Първанов каза, че актуализацията на бюджета не е насочена към някакви структурни реформи, а парите се вземат от резерва, за да се излеят като вода в пясъка. 

“Стигаме до санитарния минимум, оттук нататък нямаме право да ползваме резерва при каквато и да е ситуация. Наесен когато формираме новия бюджет, ако ги няма тези приходи, ако се очертае един още по-голям дефицит от допустимия, тогава може да се отиде към емитиране на външен дълг, но няма търсене. В такава ситуация можем да опрем до МВФ“, коментира Първанов пред бТВ.

Президентът каза, че ще подпише указа за актуализацията на бюджета, защото смята, че е нормално изпълнителната власт да формира законите, свързани с бюджетната политика. 

Той посочи, че тази актуализация се прави заради несъбраните приходи, където правителството не се справя добре.

Да се засили екипът на МФ, може и със смяна на министъра

По думите му "основната отговорност за това състояние на финансите, на бюджета, носи финансовият министър и неговият екип...И ако там премиерът не вземе необходимите мерки, аз мисля, че не ни чака нищо хубаво".

Според него трябва да се засили екипа на финансовото министерство, като в това не се изключва и смяна на министър Дянков. “Нещата там тъпчат на едно място, дори вървим по-скоро надолу“, коментира Първанов.

Премиерът има доверие на министрите си

Запитан Симеон Дянков ли е ней-голямата мишена в кабинета, премиерът каза: "Факт е, че той допусна няколко грешки, но факт е, че той си ги признава и бързо ги поправя. Така че мога да кажа, че се ползва с моето доверие".

Борисов смята, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков има много тежък ресор и смяната само на един зам.-министър там може би няма да е достатъчна.

"Аз не казвам, че ще сменя министъра, ще усилим министерството, каза Борисов и добави, че ще държи министъра, "докато се умори".

"Всеки един от нас знае, че дава максимума от себе си, докато може, така че няма драма в това...За съжаление, това е дейност, която много бързо изчерпва. Аз самият, като се гледам по снимките отпреди една година, самият аз не мога да се позная", отбеляза Борисов.

Той не вижда нищо ненормално в това да се оправдава непрекъснато със Станишев.

"Само да плащам борчовете на Станишев. Хората трябва да знаят и всеки ден трябва да им се обяснява откъде е взето, как е взето, как е развалено, защото се разваля много бързо, краде се много бързо, а се гради много бавно. И особено, когато се обиколени от такава върлуваща криза, каквато е в момента."

"Най-пътуващият политик" търси лицата на алтернативата

"Имам амбицията да съм най-пътуващият български политик", каза Първанов в отговор на критиките, че обикаля страната да си прави политическия проект.

"Засега по-важно е да има алтернативна политика и по-важно е да се наложат в публичен план експертите, лицата, които ще могат да провеждат една такава политика. Аз правя точно това в момента", поясни държавният глава актуалните си занимания.

Той даде примери за алтернативни мерки, които е предложил. Например, при подготовката на бюджета за т.г., "аз настоявах да се предвиди един структурен бюджетен дефицит от порядъка до 3%. Тогава, знаете, финансовият министър беше за това да има нулев бюджетен дефицит", припомни президентът.

Той обяви мерките на кабинета за "прокризисни".

"Алтернативите са преди всичко в това да се мобилизират максимално възможностите, лостовете, ресурсите по линия на НАП, митниците, за да се реализират тези приходи, които бяха обявени преди десетина месеца. Не се получи", каза Първанов.

Той посочи, че започнал дискусия за реформата в здравеопазването, където, по думите му, "основният въпрос е как да се направи оптимизацията на мрежата".

"Предишният здравен министър обяви една много мащабна реформа, макар и недобре премислена. В хода на срещите си по места според мен той започна да избистря концепцията си", каза Първанов.

Той посочи, че болничната мрежа трябва да бъде свита, но на базата на анализ, "за да може да сме сигурни, че няма да има и един българин, който няма да се ползва от конституционното си право на здравна помощ".

"Трябва да се създадат в страната шест високоспециализирани университетски болници, които да съвпадат с районите на планирането в развитието на страната. По онези 28 региона, окръзи, да има съответните държавни и общински болници, които да развиват една много по-широка мащабна дейност. Оттам нататък да се анализира възможността във всяка едно по-малка община как да изглежда здравното заведение", е позицията на Първанов.

ГЕРБ се стреми към "служебна победа"

Той повтори възраженията си, че парите на общините не бива да бъдат съкращавани "на калпак" – 15% за всички. “Има общини, които ще загинат, ако няма диференциран подход към тях. Това обрича болниците, обрича училищната мрежа в тези общини“, каза той.

Първанов е на мнение, че има стремеж да се спечели служебна победа от ГЕРБ на изборите догодина, нещо, което са правили и други правителства, но в момента "повече от всякога". Така той коментира засилените проверки в някои общини, които са под контрола на партии извън ГЕРБ.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional