Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обвинения в “наглост“ и “лъжи“ около заема на НЕК за “Белене“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Влади Якимова

Споровете ще се строи или не АЕЦ "Белене" са временно изместени от взаимните обвинения между настоящия и бившия премиер дали взетите от НЕК преди три години 250 млн. евро заем за подготовка на строителството се броят за теглен от държавата заем или не.

В понеделник Бойко Борисов използва срещата си с бизнеса, посочвайки заема за "Белене" като лош пример.

Миналия петък, в отговор на нападките от БСП, че спира проекта за АЕЦ "Белене", Борисов заяви, че ако бившият кабинет е имал намерение да прави централата, тя щеше да е в по-напреднала фаза на изграждане. Той също така попита защо след като Путин е бил заделил 3.8 млрд. евро в бюджета на Русия за АЕЦ “Белене“, правителството е теглило заем от 250 млн. евро от "БНП-Париба", по който сега правителството плаща 10 млн. лв. месечно.

Сергей Станишев отвърна в събота, че АЕЦ “Белене“ няма как да е в по-напреднал етап, тъй като има процедури за съгласуване с ЕК и за издаване на разрешителни от Агенцията за ядрено регулиране. Той също така заяви, че не си спомня държавата да е теглила кредит за “Белене", а това е направила “Националната електрическа компания“ (НЕК) като търговски субект.

Борисов съответно в понеделник изрази учудване какъв може да е този премиер, който не знае що за заем са взели подопечните му служители.

"Става дума за половин милиард лева, които държавната му компания НЕК си е позволила да вземе, а той не си спомня“, заяви премиерът. Той обаче коригира информацията си от петък за плащането на 10 млн. лв. месечно лихви по заема, като каза, че сумата е за всеки 3 месеца, а на падежа на кредита, чиято дата е 20 май 2012 г., трябва да се плати накуп главницата от 250 млн. евро.

"И защото плащаме като попове, няма да планираме още една магистрала през 2012 г., а ще платим борча накуп", допълни Борисов.

“БСП вече са толкова нагли, до такава степен просто вече лъжат действително, че аз съм принуден и вече само с документи ще работя с тях”, каза той и раздаде на репортерите копия от платежни нареждания от НЕК към "БНП-Париба".

Борисов също така допълни, че заемът е сключен с лихва 9 процента, а когато той е бил кмет на София, подписал кредит от Европейската инвестиционна банка с оскъпяване от 4 на сто.

“Държавата няма ангажимент по банковия заем на НЕК за АЕЦ “Белене“, заяви в отговор Сергей Станишев.

Той отбеляза, че “всеки премиер е длъжен да прави разлика между корпоративен и държавно гарантиран заем“ и допълни, че корпоративен заем може да вземе всяка фирма, в това число и държавна, но по този тип заем държавата няма ангажимент.

Станишев каза още, че проектът за АЕЦ "Белене" е структуриран на принципа на проектно финансиране с пари не от държавата, а от заеми. Според Станишев се налагали два извода - или че премиерът Бойко Борисов "не знае тези елементарни неща, или че съзнателно мами българските граждани".

Договорът между НЕК и "БНП-Париба" бе подписан на 20 май 2007 г. и е за отпускането на 250 млн. евро синдикиран корпоративен заем за мостово финансиране на подготовката за строежа на АЕЦ "Белене".

Средствата бяха нужни за първата година от реализацията на проекта и с парите е кредитирана основно работата по проектирането на атомната централа и подготвителните дейности за строителството, отчетоха от НЕК в края на 2008 г., когато на практика парите от кредита бяха изхарчени.

Заемът е бил сключен с плаваща лихва, но тъй като НЕК не е е издължавала вноските навреме, в края на миналата година е била притисната от френската банка да предоговори условията или сумата е ставала предсрочно изискуема, съгласно клауза в контракта. Затова НЕК е била принудена да се съгласи на фиксирана лихва от 8.7 на сто. Така, по информация на източници от НЕК, годишните разходи за покриване на лихвата по заема са под 50 млн. лв.

През януари т.г., когато Борисов покани германската RWE да се върне като инвеститор в "Белене", той заяви: "Сега плащам по 50-60 млн. евро лихви за тегления от "БНП-Париба" заем за АЕЦ “Козлодуй“".

В понеделник премиерът не пропусна да отбележи и разходите, които се налагат по проекта за хидровъзела “Цанков камък“. По думите му всеки месец се плащат по 5 млн. лв. лихви.

""Цанков камък" гълта месечно по едно кръстовище“, заяви пред журналисти Борисов.

Станишев от своя страна демонстрира изненада, че Борисов не му благодарил за това, че му оставил един от най-ниските държавни дългове, след като неговият кабинет погасил 1 млрд. лв. заеми при изгодни условия.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional