Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов: Работим активно по енергийните проекти, от които имаме интерес

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Ние работим активно по проектите, от които имаме интерес, заяви по повод енергийната политика на страната българският премиер Бойко Борисов пред БНТ. Интервюто пред обществената телевизия беше по повод първата година от управлението на ГЕРБ и засегна не само енергийните проекти, но и теми като бюджетната актуализация и мерките на кабинета за справяне с кризата.

Енергийните проекти

Относно петролопровода "Бургас - Александруполис" Борисов обясни, че се чака международна оценка за въздействието му върху околната среда. Той самият обясни, че на деликатен език това всъщност означава, че проектът няма да се осъществи, защото особено след екокатастрофата в Мексиканския залив няма еколог, който да сложи подписа си под оценка, която да одобрява строежа.

За АЕЦ "Белене" премиерът каза, че така конструиран проектът няма да стане. До този момент са похарчени много пари за тази централа, предплатен е първият реактор с 300 млн. евро, а други 280 млн. евро трябва да бъдат платени тази година. Освен това независимо дали АЕЦ "Белене" бъде построена, трябва да се изплаща над половин милиард лева кредит, който е взело предишното правителство, обясни Борисов.

Вицепрезидентът на "Газпром" г-н Медведев ще бъде тук на преговори в четвъртък, каза премиерът за преговорите по "Южен поток". Той допълни, че тогава ще бъде подписана пътна карта между "Булгаргаз" и "Газпром". Съгласно тази карта ще остане да се транзитира толкова газ по старите тръби, колкото до момента. От това България печели между 100 и 105 млн. долара. Разликата ще минава по новите тръби, където ще делим печалбата 50 на 50, обясни премиерът за очакваните транзитни такси от проекта. Освен това в момента договореността е за преминаване на 31 млрд. куб. м газ годишно. Руснаците обаче искат 63 млрд. куб. м газ да бъдат транзитирани, а това означава двойно повече транзитни такси, заяви Бойко Борисов.

Поставил съм условия на "Булгаргаз" да сключи директно договор с "Газпром", заяви още премиерът по повод преговорите за цената на руския газ. (Държавната компания "Булгаргаз" ще се опита да договори с над 15% по-ниски цени на газа след 2011 г. Това стана известно в петък вечер от думите на изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов, който в четвъртък беше на посещение в Москва за преговори с 100% дъщерната компания на "Газпром" - "Газпром експорт")

Проектът "Южен поток" ще осигури газ за Западна Европа, а при инвестиции от 400 млн. долара, докато сме живи получаваме транзитни такси, подчерта Борисов.
По темата за диверсификацията на енергийните източници министър-председателят припомни, че с Турция беше подписан договор за втечнен газ. В момента министърът по еврофондовете Томислав Дончев е в Брюксел и разговаря за осъществяване на проект за пристанище за втечнен газ. България работи и по връзката с Гърция, допълни премиерът.

Руската страна е наясно, че ние не сме Украйна, Беларус или Грузия, подчерта Борисов. Ние сме членки на ЕС и НАТО. Руският премиер Путин много добре съзнава, че ние сме европейска страна и с нас се преговаря като с европейска страна, допълни той.

Не/Успехите на кабинета

Бих се радвал да ни похвалят в новия доклад на Еврокомисията, той да е по-добър от този за Румъния и да е отчел много от нещата, които свършихме, заяви премиерът по повод очаквания до края на юли евродоклад по правосъдие и вътрешен ред.

Като неуспех Борисов отчете забавянето в здравната реформа. Тук критиците ни са прави, изпуснахме 6-7 месеца, призна той.

Но в тази икономическа криза, направихме така, че най-малко народът да го усети, подчерта той във връзка с политиката на правителството. Ние сме единствените, които не си позволихме да вдигнем ДДС. На практика ние в Европа имаме най-ниският плосък данък. В същото време не намалихме нито пенсиите, нито заплатите, каза Борисов. Освен това в условията на криза си позволихме да инвестираме в инфраструктура - магистрала "Марица" ще бъде открита на 15 август, магистрала , "Люлин" е в процес на изграждане, "Струма" се проектира, а "Тракия" ще бъде готова през 2012 г., конкретизира премиерът

По повод критиките, че България няма план за излизане от кризата, изразени в доклад на Виенския институт, министър-председателят обясни, че те се появяват случайно, а след като България е натиснала австрийски компании с участие в електроразпределителните дружества и свързани с проекта "Цанков камък".

Бюджетната актуализация

Според премиера актуализацията на бюджета не е знак, че не е бил направен добре, защото сме в икономическа криза.

Навсякъде в Европа има огромни дефицити и се вдигат данъци. Фирмите гледат да си оправят данъците и заплатите и никой не тръгва да инвестира. Инвестициите досега в България са мобилни оператори, строителството, електро- и газоразпределителни дружества, а напоследък и ветропаркове. Това са все области, където крайният потребител си плаща, обясни Борисов. Туризъм, иновации, електроника - всичко това сме заложили за развитие и за създаване на работни места, каза още той.

Кои са успешните министри

Това е демокрацията - ако искаш, слушаш, ако искаш, не слушаш, заяви Бойко Борисов за химна на МВР.
Премиерът отрече, че не делегира власт и отговорност. Според него министри като Цветан Цветанов (на вътрешните работи), Аню Ангелов (на отбраната), Маргарита Попова (на правосъдието) работят прекрасно. Анна-Мария Борисова, която пое ресора здравеопазване, влезе много бързо в час, коментира Борисов. За министъра на финансите Симеон Дянков премиерът обясни, че ако не се впуска в интервюта, а се заминава с финанси - работи добре.

Няма едно нещо, което да не е в схема, каза министър-председателят в отговор на въпрос кое в държавата не работи добре. Всичко е в схема и схемите много трудно се разбиват, смята той.

Хората разбират, че властта изкушава, каза Бойко Борисов във връзка със случаите с бившия министър Божидар Нанев, неуспелия еврокомисар и бивш външен министър Румяна Желева и бившия шеф на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. С много хора се разделих още като кмет, припомни премиерът и допълни, че има достатъчно други специалисти, които да заемат освободените постове.

Кой опит за лобизъм е минал - нито един, заяви премиерът за управлението на ГЕРБ и даде пример с отпадането на спорната промяна за автобусните превози.

Рейтингът като премиер

Аз и досега съм го рискувал, каза премиерът Борисов в отговор на въпрос в името на какво би рискувал рейтинга си и даде пример със съкращенията в министерствата.

Аз искам да се харесам на всички и затова във всяка една дейност се опитваме да на мерим най-добрия вариант, но в условията на криза важното е, че не са пипани данъците и заплатите. По думите му това ще доведе до много повече инвестиции през следващите месеци.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional