Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За радост на "приведените в известност"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова

Тези дни в плевенския окръжен съд се очаква да бъде поискан отново постоянен арест за освободения миналата седмица от Софийския апелативен съд Георги Петков-Дачи, обвиняем по делото "Килърите" като извършител на убийството на самоковския шеф на ФК "Рилски спортист" и общински съветник от "Атака" Юри Галев.

Той беше повторно задържан в понеделник, а новото обвинение срещу него е, че през ноември 2009 г. се е опитал да убие сочения за наркобос плевенчанин  Камен Балбузанов-Куката.

Дали този път прокуратурата ще представи по-здрави доказателства

на съда - е вероятно първият въпрос, последвал съобщението след разразилите се офанзиви и контраофанзиви между изпълнителната власт и съда. В нормално функциониращите държави общественото очакване би прозвучало доста по-скучно - в смисъл "има си съд, той си знае работата".

Тук продължава да е все "друго". От 11 запитани централни  и регионални вестници в последната анкета на  "Труд" седем са посочили конфликта между изпълнителната власт и съда като "събитие на изминалата седмица".

До тази печална класация, непозната за държавите от Евросъюза, се стигна след промяна на мерките за неотклонение от Софийския апелативен съд на четирима от арестуваните в операция "Килърите". А че щеше да се стигне до нея, можеше да се предвиди веднага след полицейска операция, която приключи с пресконференция, при това в Министерския съвет, и то с участието не само на вътрешния министър, но и на премиера.

На нея беше обявено безапелационно, че са задържани поръчителят, организаторът и извършителят на убийството на Галев и бяха разяснени доказателствата за това твърдение.
Извън

вредите върху всяко  разследване,
които подобно говорене може да нанесе

след такава пресконференция конфликтът можеше да се смята за обявен  - ако съдът реши друго, различно от предварително огласеното от изпълнителната власт, той е виновен за неблагополучията в борбата с тежката организирана престъпност. Толкова е просто. Само че съдът не се стресна и "войната" започна. 

За зла участ същия ден, в който четирима от "килърите" излязоха на свобода с мярката подписка, която означава, че съдът не е установил убедителни доказателства за обвинението, килията напуснаха и тримата от операцията за източване на ДДС "Всичко коз".

Паричната гаранция за тях - трета по тежест след ареста, означава, че и съдът смята, че престъпление има, но не е убеден, че арестът е задължителен. В новинарската  суматоха около словесната война, предприета веднага от вътрешния министър, решенията на съда минаха под общ знаменател.

Ден по-късно Софийският градски съд нанесе нов сериозен удар по имиджа на МВР и прокуратурата - съпругата на Вальо Топлото Станислава Димтрова, обвинена в измама, беше освободена от килията поради ... липса на престъпление.

И то след като масовият народ, за чието благоразположение се бори МВР,  я беше видял в огромни цветни фотоси на първите страници на вестниците просната по очи на тротоара от "органите". Онова, което последва, счупи бариерите на допустимото противопоставяне и очерта нерадостни перспективи пред реформата на българското правосъдие в европейския й смисъл.

Вътрешният министър и премиерът 

обвиниха съда в "провокация към държавата и управлението"

Тук е мястото да отбележим някои от основните причини за съмненията какви са истинските цели на тази война. Все по-ясно става, че целта е спечелване на общественото мнение, независимо от цената на последиците, до които замисълът може да доведе.

Не е ясно все още  дали окрилено от подкрепата, управляващото мнозинство ще тръгне  към радикални законодателни стъпки за "пълна победа"  над съдебната власт. Засега сякаш се колебае по този въпрос или няма идея какво точно да прави.

 Съобразно целите се формира и тактиката, по която конфликтът протича - докато изпълнителната власт обобщава и заклеймява "по принцип",  съдът отговаря за различните казуси с  наредбите в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, по които е задължен да отсъжда.

Вътрешният министър например обяви, че докато задържаните във "Всичко коз" са били в килията, от техни сметки са изтеглени над половин милион лева, намеквайки доста грубо, че "може би това са парите за онези, които са съпричастни към промяната на мерките". Но подмина, защото и услужливо не беше попитан, условието, че именно МВР е длъжно да разкрие "онези, за които може би това са парите".

Министърът премълча също в чии правомощия е да поиска запориране на сметките им и защо това не е направено. При всички случаи е задължение на прокуратурата, а не на съда. Съдът обаче не обяснява такива неща, законът го задължава да  говори само за онова, за което е бил сезиран да решава.

Така в очите на обществото битката вече е спечелена от МВР

Но по същество е тотално изгубена за същото това общество - защото, докато трае офанзивата в медиите, източилите половината милион печелят време и ресурс от войната между борците срещу тях.

Така ще бъде, докато разследващата полиция не се научи да събира качествени доказателства, не престане да арестува, преди да е събрала доказателствата, и не спре да представя за такива оперативно събраните данни, каквито прокурорът внесе в съда по делото срещу "килърите", според становището на съдиите.

Такава промяна  няма да настъпи,  докато прокуратурата не излезе от позата си "партер" по думите на зам. главния прокурор Бойко Найденов, който също обвини съда. И  спести истинските причини за безпомощното състояние на държавното обвинение по отношение на качеството на доказателствата.

Част от проблема явно е в това, че законът не позволява само оперативно събраните данни да служат и за доказателства пред съда - нещо, което широката публика няма как да знае. Трансформирането на оперативните данни в доказателства е отговорност на МВР, ДАНС и прокуратурата и зависи както от професионализма им, така и от реалното им желание обвинените да бъдат осъдени.

Широката публика също така вероятно вече не си спомня, че доскоро почти единственият отговор, който прокуратурата даваше по десетките знакови скандали, беше "няма данни за извършено престъпление". Какво да говорим за доказателства.

Затова впрочем и няма присъди. Но ако пред обществото може да се говори всякак, пред съда (все още) трябва да се говори конкретно. И не само по "данни". А това изглежда е неимоверно трудно за

прокуратурата, която съвсем се е оттеглила от задълженията си

Неслучайно споменатият прокурор премълча какви доказателства са представили неговите подчинени в подкрепа на обвинението конкретно срещу извършителя на убийството на Галев.

А това е изключително важно, за да издържи обвинението, защото, ако в точката на извършителството то се разклати, рухват плочките от цялото домино на поръчителството, организаторството, помагачеството и т.н.

Вярно ли е например, че освен липсата на "каквито и да било доказателства,  органите на досъдебното производство не са се постарали да установят дори къде се е намирал по време на престъплението обвиняемият", както пише дословно в мотивите на съда?

Вместо да изяснят този въпрос, от МВР и прокуратурата заливат медиите със съобщения за "още шест убийства на "килърите", за които обаче няма и дума в обвиненията пред съда, а  зам.-главният прокурор Найденов лично се ангажира със сензацията, че са се готвели да убият и премиера Борисов. За което  подчиненото му ведомство, както изглежда, не смята изобщо да им търси отговорност!

Впрочем  изрично попитах известен прокурор наистина ли досъдебните органи  не са установили къде се е намирал стрелецът срещу Юри Галев - Георги Петков, в момента на престъплението.

Как да не е установено, възкликна чистосърдечно обвинителят - щом е обвинен в извършване на убийството, значи се е намирал на мястото на престъплението. Не вярвах на ушите си - че може от обвинението да се извлича доказателството, а не обратното! То всъщност не може, както се видя от решението на съда.

Затова не ни остава друго, освен да се надяваме поне за стрелбата срещу Куката в Плевен да са установили, преди да са го обвинили, че стрелецът Петков-Дачи се е намирал на мястото на престъплението.

В противен случай Дачи ще продължи битието си на "криминално проявен", само че "приведен в известност", по израза на вътрешния министър. Ако това ще е резултатът от целия шум, той и подобните му ще има много да черпят.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional