Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Слепота, която не е само правна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

"Вижте, над морала има закони. Моралът за едни хора е един, за други – друг, затова са създадени законите. Аз, нарушавайки закона, трябва да извърша морално действие." До тези откровения стигна зам.-председателката на здравната комисия от ГЕРБ Геновева Алексиева по повод участието й в жури на конкурс за доценти, в който е спечелила дъщеря й.

Според Алексиева "никъде в Закона за научните степени и звания няма изискване да си правиш отвод, когато някой от фамилията ти участва в конкурс", а освен това и юристите на Народното събрание твърдели, че не била в конфликт на интереси. 

Неотдавна германският дипломат Клаус Шрамайер предупреди, че правната слепота на това управление може да се превърне в опасност. И в този смисъл Алексиева наистина е права - защото над нейния морал има поне два закона. Законът за конфликт на интереси е категоричен, че такъв  конфликт възниква, "когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес - облага за него или за свързани с него лица".

А според Административнопроцесуалния кодекс в административно производство "не може да участва длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие".

Ето защо споменатите юристи на НС би следвало да бъдат уволнени. Ако проблемът, разбира се, е само в правната слепота. Но щом госпожата смята, че случаят с нея се манипулира с цел да се докаже, че "ГЕРБ е такава, каквито са били и другите партии, далаверки прави и да се очерни и окаля", може да бъде спокойна. 

Досега например не е имало толкова директна практика на конфликт на интереси като тази депутати да си назначават децата и всякакви роднини за съветници и сътрудници в парламентарните комисии. За което председателката на парламента Цецка Цачева също обясни, че "моралът има различни аспекти". Дано все пак ГЕРБ не е решила да ни демонстрира всичките.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional