Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сенките на плажа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

Бизнесменът Николай Банев има повод да бъде доволен. Прокурор потвърди, че събирането на такса на пътя към плажа до комплекс “Русалка” е незаконно. Сега кметът на община Каварна Цонко Цонев трябва да реши с колко ще го глоби. И все пак Банев има повод да бъде доволен.

Преди време общината била съборила и поставена на входа към плажа бариера, а преди дни кметът Цонев се закани отново на Банев с думите “I’ll be back”. И въпреки това последният има повод да бъде доволен.

Покрай шумния спор на изключително висок стил между двамата споменати за малко да пропуснем да забележим повода. В късния следобед в петък Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че “е създадена междуведомствена работна група, която да обсъди промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие”. И някъде между другото е включено изречението “Обсъждат се и възможности за функционално категоризиране на плажовете.” На пръв поглед поредното съобщение за поредната работна група, което може да остане незабелязано.

Само ден по-рано обаче управителят на Бургаска област Константин Гребенаров се изяви като автор на страниците на в. “24часа” със статията “Плажове има достатъчно и за всички”. Гребенаров подробно обяснява какво означава израза “функционално категоризиране на плажовете” - разделяне на плажовете на такива, които може да бъдат затворени, и такива, които ще останат достъпни за всички. Ето затова Николай Банев има повод да бъде доволен въпреки заплашващата го глоба.

Регулацията на плажовете в България трудно може да бъде по-лоша от настоящата. Все повече български граждани вече посещават Гърция и виждат разликите. Затворените комплекси със собствени плажове също са факт в съседните държави. Изводът от всичко това е, че регулацията на българските плажове има нужда от промяна. Но преди всичко има нужда от публичност.

Въвеждането на възможността за затваряне на плажовете ще позволи на някои комплекси да предлагат по-качествен продукт и да привличат по-платежоспособни клиенти. Това ще увеличи приходите им, ще наемат повече и по-високоплатени служители, вероятно ще плащат и повече данъци. Това обаче е само едната страна. Повечето инвеститори в черноморския туризъм няма да останат доволни от подобна промяна в закона по една много проста причина - плажовете в България са много малко в сравнение с броя на хотелите и туристите. Привилегията за едни представители на бранша ще ощети сериозно други.

Подобна промяна в закона първо трябва да бъде подложена на публично обсъждане. Трябва да се чуят идеите, предложенията, опасенията, резервите. Неприятното усещане в случая е, че тази идея вече е коментирана и разработена като конкретни предложения от някакъв тесен кръг просветени. Останалите са изненадани. Сянката на лобизма е видна и в този случай. Затова сега е време за публичност, защото подобни случки станаха прекалено чести при това управление.

Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional