Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комисията "Кушлев" се превръща във втора прокуратура

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов


Стоян Кушлев

С разрешение на първоинстанционен съдия комисията "Кушлев" ще може да прави обиски и конфискация на имущество срещу заподозрени за незаконно обогатяване. Това предвижда третият ревизиран проект на новия закон, който може да бъде открит само на английски език на страницата на Венецианската комисия към ПАСЕ.

Подобно крайно посегателство досега можеше да се използва само под надзора на прокуратурата. Комисията ще може да влиза по домовете при положение, че срещу проверяваното за незаконни доходи лице има повдигнато обвинение за извършено престъпление, генерирало незаконен доход.

Изготвеният от Министерството на правосъдието проект обаче оставя вратичка, която позволява комисията да извършва обиски в домовете на лица, които не са заподозрени за извършване на престъпления, но е намерена връзка между тях и имуществото на обвинения.

Предвижда се в полза на държавата да бъде отнемано имущество, което конкретна мишена на "Кушлев" е прехвърлил на свои близки или дори продал на трети лица. В рамките на производство гражданите ще трябва да доказват, че не са знаели за престъпния произход на имуществото.

Комисията "Кушлев" може да нахлува в личния живот на гражданите ако те или техни близки са обвинени за: тероризъм; убийство; отвличане; склоняване към проституция; разврат; разпространение на порнографски материали; трафик на хора; кражба и грабеж; длъжностно присвояване; измама; фалшификации; рекет; злоупотреба с доверие; неизгодна сделка; подкуп; укриване на имущество при фалит; умишлени фалити; контрабанда; незаконна сеч; митнически престъпления; пране на пари; престъпления с европейски фондове; неплащане на данъци в големи размери; невярна оценка от оценител; укриване на културни ценности; престъпления по служба; документни престъпления; компютърни престъпления; участие в организирана престъпна група; незаконна търговия; притежаване на оръжие или боеприпаси; продажба на наркотици.

Начинът, по който е написан законът, говори, че възможността да се правят обиски и конфискации е предвидена точно за близкия кръг на заподозрения или трети лица.

При сега действащото законодателство прокуратурата има достатъчно правомощия да извършва обиски и конфискации, а след това това да предоставя информация на комисията "Кушлев". На този етап обаче няма как съдът да позволи нахлувания в домове на хора, които нямат връзка с престъпната дейност на заподозрения.

Проектозаконът създава напълно нов ред при работата на комисията. Сегашният закон позволява да се стартира производство за отнемане на имущество само при влязла в сила присъда. Новият проект разрешава да се водят дела за отнемане на имущество при повдигнато обвинение, както дори и без наказателно преследване, ако има случай на конфликт на интереси, разминаване на данни в имотна декларация или неанонимен сигнал.

Тежестта за доказване дали определено имущество е придобито по законен начин пада върху проверявания. Комисията ще има право да извършва проверки на доходите на лицето за 20 години назад, въпреки че българското законодателство изисква финансовите документи да се пазят за период от 5 години.

Комисията "Кушлев" ще прави собствена експертна оценка за пазарната стойност на определен имот и ще може да стартира проверка при съмнения за осъществена незаконна сделка, включително да иска запори. Това може да постави под съмнения всички законни сделки на български граждани, които не отговарят на цените на експертите на "Кушлев".

Комисията ще може да започва проверки срещу хора, които са извършили определени дейности в чужбина и няма как да бъдат привлечени под наказателна отговорност в България. На практика това дава на комисията глобален териториален обхват.

При определени хипотези институцията ще може да се сезира дори и ако наказателното производство срещу заподозряното за незаконни доходи лице е спряно. "Кушлев" може да преследва близките на починал човек, заподозрян в натрупването на незаконно богатство, амнистирани и хора с придобита невменяемост. Не става ясно как един път някой е напълно амнистиран от държавата и отново преследван от нея.

Независими експерти и правозащитници коментираха пред Mediapool, че Венецианската комисия е дала картбланш на спорния законопроект, за да се изпробва ефектът от подобни крайни мерки върху криминогенната среда в страна от Южна Европа.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional