Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Може ли българският президент да се занимава с политика?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Борисов

Ако потърсите изрично написан нормативен текст, който да забранява на президента да се занимава с политика – няма такъв. Но за ужас на обичащите да питат „Ама къде го пише това?“ - такава забрана наистина има. Президентът олицетворява единството на нацията, казва чл. 92 ал.1 от Конституцията. Остава да отговорим на въпроса съвместима ли е функцията по олицетворяване на единството на нацията със занимаването с политика.

Конституционният съд вече е имал възможност да се произнесе по този въпрос с Решение № 25 от 21 декември 1995 г. по конституционно дело № 27 от 1995 г., (Обн., ДВ, бр. 6 от 19.02.1996 г.). Според конституционните съдии:

Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации чрез писмени или устни изявления. Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение. Президентът според Конституцията не е деполитизиран държавен орган.

Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия (чл. 95, ал. 2 от Конституцията), но може да бъде член на партия или партийна коалиция. Държавният глава има политически функции и има право на политически изявления.

С други думи, дейността на президента е по същината си политическа, но тя е ограничена от висотата и изискванията на заемания пост, които налагат тези политически изяви да са ориентирани към осигуряване на единството на нацията. Затова на президента му е забранено да участва в ръководството на политически партии, макар да може да членува в тях.

Тези дни президентът обяви, че ще прави свой политически проект. Каква е разликата между политически проект и политическа партия? Доколкото и т.н. „проект“ и обикновената партия се борят за едно и също нещо – държавната и общинска власт – разлика няма. Разбира се куп мастити юристи ще се хванат за формализма като питбули и ще носят от девет дерета вода да доказват, че президента не нарушава Конституцията.

Блогът на Пламен Борисов - http://pllamm.blog.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional