Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Чакаме от Путин 5% по-евтин газ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5 процента, заяви във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти по повод програмата на разговорите по време на визитата на руския премиер Владимир Путин в България на 13 ноември - събота

"През лятото цените бяха намалени с пет процента за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си", каза министърът. В случая срокът като тема е второстепенен, уточни той. През лятото се споразумяхме цените да важат от началото на юли, така че може и да е с ретроспективен срок, опита се да обясни Трайков.

Намерение за разговори с “Газпром“ за поевтиняване на руското синьо гориво за България бе заявено от Трайков и при последното посещение на шефа на газовия концерн Алексей Милер в София на 24 октомври. Оказа се обаче, че за тази тема време не останало. За сметка това “Газпром“ постигна целта си и договори подписване на акционерното споразумение за смесената компания за българското трасе на “Южен поток“, което и ще стане тази събота.

На 29 октомври пък от руската компания заявиха, че не предвиждат ново намаление на цените на газа за България. "Цената на руския газ за България на практика е най-ниската в Европа, тоест ние доставяме газ фактически по специална цена. В настоящия момент няма някакви специални предпоставки отново да разглеждаме този въпрос. Договорът е в сила, като ние наскоро преразгледахме цената и постигнахме определени договорености, но някакви нови не предвиждаме", каза тогава Станислав Циганков, шеф на вътрешно-икономическия отдел на концерна..

Във вторник Трайков информира още, че същия ден е имал продължителен разговор с руски партньори по подписването на акционерното споразумение за съвместната компания за българския участък на “Южен поток“. България държи да бъдат изчистени максимално детайлите, така че да не създават рискове за реализацията на проекта в бъдеще, каза министърът.

След като в края на октомври Трайков съобщи, че смесеното дружество за газопровода ще се оглави от българин и определи това като успех за българската страна, сега стана ясно, че ще има двама изпълнителни директори – българин и руснак, а за първия период на управление председателят на Борда на директорите ще е българин.

В същото време министърът на икономиката разкритикува опитите на американския посланик Джеймс Уорлик да лобира за американската компания “Шеврон“ за инвестиции в шистов газ у нас.

"Моят приятел, посланикът Уорлик, вече шест месеца не може да разбере какво точно се случва с шистовия газ и защо трябва да се спазват българските закони и българския национален интерес, когато се прави най-хубавото нещо. Защото, когато се дава право за проучване и добив, затова се провежда конкурс. Конкурсът се провежда, като се вземе решение на Министерския съвет, което ние сме направили, и след това се публикува в официалния вестник на Европейския съюз, което е на път да се случи. И защо "Шеврон" въобще дойдоха? Защото, когато аз бях в Щатите, отидох и говорих с тях, въпреки че американското посолство каза: не говорете с тях, те са много голяма компания, не се интересуват от България. Но приемам, че всеки има право да интерпретира фактите както намери за добре", каза икономическият министър пред студенти в УНСС.

Пред тях той очерта три важни фактора за икономическия растеж, които трябва да залегнат и в стратегията "Европа 2020". Това са интелигентност, устойчивост и продължителност, посочи Трайков. Като пример за това как те не могат да бъдат постигнати, икономическият министър посочи строителния бум.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional