Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

От насърчаване на конкуренцията към обратното

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Блогът за икономика

Помните, миналата седмица някак си плахо дебатът се насочи към това как да се засили конкуренцията чрез намаление на пречките върху вноса на горива. В този блог, разбира се, тази идея горещо се подкрепя.

Тази седмица е точно обратното. Един журналист ми сподели, че на срещата между правителството, превозвачите и петролните компании са се обсъждали и допълнителни мерки – не само трите известни (мораториум, биогорива и запаси). Допълнителните мерки били насочени към насърчаване на потреблението на горива от Лукойл, за да паднела производствената цена на единица продукция на компанията

От насърчаване на конкуренцията стигнахме до насърчаване на бившия монополист?!?

Това, че Лукойл от години губи пазарен дял в България всъщност е добро развитие. Това развитие не бива да се спира – а да се премахнат пречките, които го забавят. Конкуренцията трябва да покаже кой е ефективен и кой ще има пазарен дял, а не изкуствено да подпомагаме един играч, който губи конкурентната борба. Конкурентният натиск води до стимули за увеличаване на ефективността – докато изкуственото подпомагане пречи.

По този повод, държавноподкрепеният мораториум върху цените на горивата от Лукойл може да се разглежда като пореден опит да се изгони Шел и да се установи работещ монопол върху пазара на дребно. Ясно е, че западните компании нямат особено желание да притежават бензиностанции в страни, в които правителствата водят малоумни популистки политики и контролират цените. 

И – между другото – конкуренцията в България е защитена от конституцията и закона. За сведение на Бойко Борисов има и Комисия за защита на конкуренцията, която веднага би трябвало да започне разследване срещу премиера и Лукойл за ограничаване и нарушаване на конкуренцията и манипулиране на цените. Може би КЗК изчаква премиерът да сложи подписа си върху меморандума с Лукойл, за да има писмено доказателство за увреждане на конкуренцията?

Блогът за икономика - http://ikonomika.org/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional