Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И бургаският Альоша тръгва към коша

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Още един символ на съветската окупация в България става обект на гражданската нетърпимост към лъжата.

Бургазлии на протест срещу паметника на ”Альоша”
15 април 2011 / News.dir.bg
Инициативен комитет от граждани на Бургас организират символичен протест утре от 16:00 часа. Целта на протеста е премахването на паметника на „Альоша“.
От инициативния комитет предлагат на негово място да бъде изграден паметник на Българската армия, съобщава Burgas24.bg . Преди години паметникът осъмна обшарен с грозни свастики.

Протестът е организиран от инициативен граждански комитет, който няма нищо общо с никоя политическа партия, казват организаторите.

„Всеки, който желае да подкрепи нашия протест, да заповяда пред паметник „Альоша“ в 15:30 ч.“, завършват от комитета.

Освен всичко друго бургаската разновидност на сталинската символика прилича композиционно на столичния монумент по своята демонстративна войнственост- размахва оръжие над града. Интересно е, че тъкмо в България, където армията получава заповед да не стреля и огромният Трети украински фронт (повече от половин милион войници от и офицери) не само не води боеве, но минава като на парад по българските пътища, символите на сталинизма парадират с победоносни сцени.

Поклонниците на съветската окупация упорито сравняват съветските топоними в България с техните несравними като основание за съществуването им аналози в Европа. Най-обичат да сочат за пример към Германия, където са погребани стотици хиляди, ако не и милион убити съветски униформени граждани, както и към Австрия, която също е подгизнала от съветска кръв. В Берлин обаче паметникът на известния скулптор Вучетич показва миролюбив червеноармеец, който гушка момиченце, а в центъра на Виена на хвърлей място от парламента е изобразен скърбящ руснак, многократно по-малък от софийския войник с размахания автомат.

Излиза , че в държавите, които СССР окупира след ожесточени боеве, събитията се упоменават траурно, а в България, която е прегазена без да изстреля и един куршум, комунистическата монументалност крещи триумфално. Обяснението е пред очите ни: победените противници на СССР съжаляват и скърбят, а в България Петата колона увековечава радостта си от победата на чуждата окупационна армия над собствената, завоювана от чужда армия държава. Макар да воюва като част от Червената армия ( а не срещу нея) и да дава повече жертви на финалната фаза на войната, отколкото Русия в руско-турската война от 1877-78 г. , България не е защитена от Москва на мирните преговори в Париж и попада в категорията на победените заедно с онези, които наистина са победени в дългогодишни битки.

Време е победим апатията и да прогледнем за истината, за да си върнем самоуважението.

И още нещо: ако този призив има някакво значение и достига до адресата, приканвам противниците на съветската окупационна символика да не правят подаръци на Петата колона с рисуването на свастики. На тях защитниците на сталинизма се радват като на легитимация за сърповете, чуковете и съветската “освободителна” символика изобщо.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional