Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лазар Колев осъден доживот за убийството на сестрите Белнейски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Малин Георгиев

 

Защитата на подсъдимия обмисля да подадe жалба в съда в Страсбург

 

Пазарджишкият окръжен съд призна за виновен в петък Лазар Колев за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски и го осъди на доживотен затвор без право на замяна. Колев ще трябва да заплати 400 000 лева обезщетение на родителите на двете сестри Стоимен и Фани Белнейски, както и 16 000 лева държавни такси и 80 000 лева такси по делото.
 

Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд. Колев е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 г. е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността "Грамадите" край Брацигово.
 

"Това е присъдата, за която пледирах", коментира след прочитането на съдебното решение окръжният прокурор Димитрия Ганчева. Според нея основните доказателства, които са убедили съдебния състав, са съдебно-медицинските и ДНК-експертизите, показанията на ключовия свидетел и бивш съкилийник на Колев Владимир Славов-Иширковеца и дори от поведението на самия подсъдим по време на разпита му пред съда.
 

От своя страна защитата на Лазар Колев, в лицето на адвокат Димитър Марковски, посочи, че категорично ще обжалва присъдата и не изключва възможността да се стигне до съда в Страсбург, тъй като има нарушение на човешките права. Родителите на убитите момичета пък заявиха, че са удовлетворени от постановеното наказание, но това няма да върне децата им.

Разследването на бруталното двойно убийство бе изпълнено от противоречия и неясноти от самото му начало, когато стана ясно, че местните полицаи са изпотъпкали местопрестъплението още в първите часове след намирането на труповете. Непрофесионалното поведение на родните разследващи продължи да се проявява и след това с решението да бъде взет биологичен материал от телата на момичетата, чак след като са измити. Това естествено предопредели и обезкуражаващите отговори от лабораториите в Англия и САЩ, които не успяха да изградят пълен ДНК профил на убиеца.
 

В последствие скъпоструващите изследвания в чужбина все пак спомогнаха за хода на разследването, след като се оказа, че ДНК профила на Колев е съвпаднал с този на материала, иззет от ноктите на жертвите. Адвокат Марин Марковски дълго оспорваше истинността на това изследване, но магистратите така и не разрешиха повторна експертиза на ноктите. Мотивът на юриста за това искане бе, че от първото им изследване са минали години и вече не е сигурно дали биологичният материал действително е взет от телата на двете сестри.

Подобно на окончателно завършилото в четвъртък дело "Чората" и по този казус бе изготвена експертиза от мистериозно самоубилия се проф. Стойчо Раданов. Както в случая с делото срещу петимата благоевградски полицаи, и по казуса със убийствата на Белнейски заключенията на покойният медик не кореспондират с крайното решение на съда. Според въпросната експертиза сестрите Белнейски са били прегазени, а останалото е инсценировка, за да прилича на сексуално престъпление.

Самите разследващи успяха да напаснат само частично заключенията на проф. Раданов към доказателствата по делото. Двете момичета се видели с Колев и вуйчо му, качили се в колата и правили секс, гласеше неофициална информация от разследването, обилно разгласявана в пресата през последните години. В един момент обаче по-голямата Росица поискала да си ходи, скочила в движение и била прегазена. Версия, която оставя без отговор въпроса защо и двете момичета имат идентични наранявания, като от удар с кола.

Неизяснена засега остава и хипотезата на разследващите, че Колев наистина е имал съучастник в престъплението. Случаят допълнително бе заплетен и от твърденията на бившия зам.-кмет на Пещера Атанас Стоилов, че сестрита Белнейски са били забелязани преди смъртта си в курорта "Св. св. Константин и Елена", като дори обяви, че разполага с видео запис. Впоседствие Стоилов се отметна от думите си.

Допълнителна подорбност по делото бяха и публично лансираните от Стоилов намеци, че семейството на бившия зам.-министър на транспорта Георги Петърнейчев има общо с двойното убийство, тъй като джипът му е бил ремонтиран непосредствено след смъртта на сестрите Белнейски.

Заради това твърдение на бившия зам.-кмет, Петърнейчев заведе дело за клевета срещу него, като определи думите му като "груба манипулация". Той дори призова майката на двете момичета да се срещне с близките му, за да ги погледне в очите и "майчиният й инстинкт да каже, може ли да имаме нещо общо със жестокостта, причинена на децата й".
 

 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional