Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС и Брюксел заблудени за хода на делото "Софийски имоти"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Красен Николов

Скандалът около новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева се задълбочава, след като стана известно, че Европейската комисия (ЕК) и Висшият съдебен съвет (ВСС) с месеци са получавали невярна информация по делото за злоупотреби в "Софийски имоти", по което има съмнения за конфликт на интереси на Янева. Това съобщи онлайн изданието на сп. "Правен свят" във вторник.

Малко преди това инспекторатът и етичната комисия на ВСС решиха да започнат проверка дали Владимира Янева е забавила умишлено делото. Магистратите, които преди няколко седмици избраха Янева, освен това поискаха от Сметната палата да направи проверка за това дали съдийката е декларирала всичките си имоти съгласно закона.

Ако Янева беше позната на Алексей Петров, нямаше да я атакуват

В същото време вътрешният министър Цветан Цветанов дръпна поредна тирада срещу всички, които атакуват избора на семейната му приятелка Владимира Янева за председател на СГС.

"Не съм човекът, който участва в подбора на ръководители на съответните съдилища. Това е въпрос, който трябва да бъда зададен към ВСС, но съм убеден, че ако Владимира Янева беше позната на Алексей Петров или Пешо Сумиста, може би нямаше да има такива атаки срещу нея", заяви Цветанов в отговор на въпрос на Mediapool дали все още свързва избора й с очакванията на обществото за съдебна реформа и по-справедливо правораздаване.

Проверката на съдебния инспекторат е във връзка с разкритията, публикувани в Mediapool, че Владимира Янева лично е участвала в две сделки с дружеството "Софийски имоти" и е забавила с една година гледано от нея дело за злоупотреби в общинското дружество.

Развихрилият се скандал и изричното настояване на правосъдния министър Маргарита Попова да се направи проверка на делото, доведе до решението ВСС да поиска това от съдебния инспекторат, който смяташе да проверява цялата наказателна колегия на СГС, а не само делото "Софийски имоти".

Шефът на етичната комисия към ВСС Цони Цонев, който е сред привържениците на Янева, насочи съмненията си не съм нея, а към доскоршния и.д. шеф на СГС Величка Цанова, която бе основен конкурент на Янева за председателското място. Цони Цонев, който вече неколкократно намери начини да оправдае подкрепата за Янева, сега заяви, че Цанова трябва да дава обяснения защо не е докладвала пред ВСС забавянето на делото "Софийски имоти".

Както Mediapool писа, като пълномощник на баща си Яне Янев Владимира Янева е купила два имота от "Софийски имоти". Осем години по-късно при нея попада делото срещу шефа на фирмата Тошко Добрев, от когото тя с пълномощно е купила имот през 2002 г. на цена под данъчната му оценка.

Янева бави делото 7 месеца, преди да го прекрати. Решението й е отменено от Софийския апелативен съд през април 2011 г. и към момента все още не е насрочено въпреки сроковете, посочени в НПК. Оказа се още, че съдия Янева е декларирала с около 10 години закъснение част от своите имоти.

Във вторник от ВСС са изпратили и писмо до Сметната палата с искане да се направи проверка дали съдия Янева е описала цялото си имущество и дали са констатирани нарушения в декларацията й.

От Сметната палата заявиха, че няма да проверяват Янева приоритетно, а в рамките на 6 месеца, както е по закон.

Делото "Софийски имоти" е от висок обществен интерес и се следи от ЕК и ВСС. Информацията, с която двете институции разполагат за него е, че е прекратено от Янева през декември 2010 г., но не и че това й разпореждане е оспорено от прокуратурата и отменено като неправилно от Софийския апелативен съд, пише "Правен свят".

Апелативните магистрати са се произнесли по прекратяването на 1 април, а решението им е дошло в Софийския градски съд на 12 април.

След това на два пъти на - 5 май и 5 юни - то заедно с десетки други, наблюдавани от ЕК, са докладвани на ВСС. Въпреки това не е отбелязано, че прекратяването е отменено и че предстои процесът да бъде насрочен.

Практиката е развитието по т.нар. дела от обществен интерес, които се следят от Брюксел и ВСС, да се докладва на шефа на съда от магистрата, които го гледа. Председателят обобщава цялата информация в обща таблица и я подава на съдебния съвет.

Това поставя въпроса дали Янева е докладвала на Величка Цанова, която тогава е и.д. председател на градския съд, за това, че разпореждането й делото да се прекрати е отменено.

ВСС обяви, че в четвъртък ще разпореди на инспектората си провери делото. Отначало етичната комисия не се заинтересува от информацията, че Янева е в конфликт на интереси и е трябвало да си направи отвод от случая, тъй като като пълномощник на баща си е купила два магазина от "Софийски имоти", докато шеф на общинското дружество е бил подсъдимият пред нея Тошко Добрев.

Шефът на етичната комисия на ВСС съзря вина у Величка Цанова

Шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев обаче съзря вина не у Янева, а у доскорошната й началничка Величка Цанова. "Очевидно е, че Цанова не е спазила и не е изпълнила едно решение на ВСС от 22 април 2010 г., с което е възложено на административните ръководители на съдилищата и прокуратурите да осъществяват непосредствено наблюдение и контрол върху хода на делата с висок обществен интерес, които са на производство, и да ни уведомява ежемесечно за евентуалните промени при протичане на процеса", заяви той пред "Фокус".

Той дори обвини Цанова в "сериозно неизпълнение и сериозно нарушение" на решението на ВСС, въпреки че процедурата за събиране на информация по делата, показва, че тя е имала неверни данни от Янева.

Освен това Цонев защити приятелката на Цветанов и по конфликта й на интереси по делото за "Софийски имоти". "Може би е трябвало да си направи отвод по това дело, ако е чувствала в себе си, че има някаква зависимост с тези хора, които са дадени на съд по това дело. Тогава трябва да си направи отвод, така задължава законът. Но ако един съдия не чувства, че се намира в някаква зависимост с обвиняеми или подсъдими лица, защо да си прави отвод?", коментира Цони Цонев.

Според информация на "Правен свят" ВСС са били заблудени през февруари, че делото е прекратено и не е постъпвала информация, че това прекратяването е отменено от горестоящия съд.

Цони Цонев обаче не спомена бившия шеф на СГС Георги Колев, който встъпи като председател на Върховния административен съд на 3 декември миналата година. До момента, в който той още бе председател на съда, делото "Софийски имоти" вече пети месец чакаше първото си заседание.

Цонев заяви, че инспекторатът трябва да провери делото, защото информацията "идва от неизвестни източници".

Въпросните "неизвестни източници" са онлайн-регистърът за делата на СГС, Агенцията по вписванията и сайтът на Сметната палата.

Защитата по делото "Софийски имоти" ще иска отвод на съда

До този момент новата председателка на СГС отказва отговор на въпроса защо е приела да гледа делото "Софийски имоти", след като лично е участвала в сделки за купуване на два имота от фирмата. По делото няма данни за купените от Янева или баща й имоти. Въпреки това Ина Лулчева, адвокат на Тошко Добрев, който е подсъдим за злоупотреби в "Софийски имоти", иска отвод на Янева по делото, тъй като с поведението си злепоставя интересите на подсъдимите.

"Злепоставени са интересите на подсъдимите от едно такова поведение, тъй като те нямат интерес някой да смята, че някой ги покровителства. Разговаряла съм с всички подсъдими по тези дела, никой от тях не е подозирал за съществуването на съдия Янева, за която не знаем дали е била съдия към момента на сделките", каза адвокат Лулчева във вторник.

Тя обясни, че досега не й е била известна информацията за имотните сделки на семейството на съдийката, тъй като такива данни не фигурират в материалите по делото. Иначе тя смята, че е имало основания за връщането на казуса на прокуратурата и това е съвсем нормална процедура.

Според прокуратурата сделките, сключени от "Софийски имоти", са на неоснователно занижени цени. Лулчева смята, че такъв упрек би могъл да се отправи и към сделката на бащата на съдия Янева. Самият Тошко Добрев отговаря за умишлена безстопанственост в качеството му на длъжностно лице, което е сключвало неизгодни сделки.

Без коментар за поведението на Янева и напрежението сред съдиите

Изборът на Янева за ключовия пост предизвика криза във ВСС, както и протестни оставки срещу лобизма и нагласената кадрова политика. Скандалът ескалира не само поради подозрения за задкулисен политически натиск, а и след коментарите на министър Цветанов, че Янева влиза в категорията "подготвени, честни и достойни съдии", а нейната конкурентка за поста Величка Цанова била "партийна" кандидатура.

След като изборът стана факт преди две седмици, вътрешният министър изрази надежда, че върху плещите на новия шеф на СГС пада ангажиментът "съдебната система да стане по-добра и по-ефективна, както и по-обективна в правораздаването".

Във вторник Цветанов не пожела да коментира тези свои думи, като все пак уточни, че е необходимо да се извърши проверка на данните за участие на Янева в сделки със "Софийски имоти", тъй като "темата е от обществен интерес". Той добави също, че изпълнителната власт ще се съобрази с констатациите в предстоящия доклад на инспекторите, каквито и да са те.

Министърът подмина и въпроса дали напрежението в съдебната система, провокирано от избора на Владимира Янева и последвалия го скандал, ще доведе до негативни оценки в предстоящия годишен доклад на ЕК за напредъка на страната ни по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Цветанов предпочете да припомни успехите на МВР с арестите на т. нар. банди за отвличания и мокри поръчки - "Наглите" и "Килърите".

Заради назначаването на Янева за шеф на СГС оставки подадоха членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова и съдията от Варна Душана Здравкова, бивш съпредседател на сдружението ГЕРБ, която заяви, че родното правосъдие е с "пречупен гръбнак".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional