Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Десетки известни интелектуалци и учени във ВАК са били сътрудници на ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Комисията по досиетата обяви в четвъртък имената на 183-ма души от системата на Висшата атестационна комисия (ВАК), работили за бившата Държавна сигурност. Проверката е обхванала 1242 лица, за 128 души от ВАК не са предоставени необходимите данни и за тях проверката продължава.

Сред "осветените" имена има на известни на широката общественост, а не само в научните и специализираните среди представители на интелектуалния и академичен елит в България. Сред тях има академици и професори с авторитет и тежест в обществото, които "в другата си битност" волно или принудително са сътрудничили на ДС.

За някои от лицата вече е била огласявана принадлежността им към структурите на ДС от проверки, които са им били правени като заемали и други публични длъжности.

Прави силно впечатление, че повечето разкрити от Комисията по досиетата членове на специализирани комисии към ВАК са работили за репресивния апарат на бившата комунистическа държава като нещатни агенти, секретни сътрудници и съдържатели на явочни квартири. Щатните служители на бившите тайни служби и едновременно учени са единици.

Броят на сътрудниците на ДС във ВАК е около 15% от проверените при средно около 10% в досегашните проверки на Комисията по досиетата в други държавни органи и институции.

Кои изплуваха като агенти на ДС?

Изкуствоведът Аксиния Джурова, дъщеря на дългогодишния министър на отбраната Добри Джуров, е била секретен сътрудник на Разузнавателното управление на Генщаба на Българската армия. Учудващо е, че дъщерята на такъв високопоставен член на Политбюро на БКП и близък съратник на Тодор Живков е трябвало да бъде вербувана. И тя е изпълнявала задълженията си наред с дейността си на учен, срещу което е получавала и възнаграждения.

Излязоха и имената на видния англицист и преводач проф. Александър Шурбанов, на композитора и музикален педагог Александър Йосифов. Сътрудник на ДС е бил и академик д-р Богдан Петрунов, дългогодишен ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

Известният историк и специалист по българското средновековие акад. Васил Гюзелев също е бил вербуван от ДС. Такава съдба е имал и проф. Валери Стефанов, филолог литературовед с трудовете си по история на българската литература.

Ръководителят на катедра "Политология" в Софийския университет проф. Георги Карасимеонов е бил секретен сътрудник с псевдоним "Явор".

Сред агентите на ДС се оказа и известният художник с признание у нас и в чужбина Греди Асса. И преподавателят по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Здравко Митков не е избягнал съдбата на вербуваните от ДС.

Двама ректори – бивш и настоящ - на университети са също в списъка на Комисията по досиетата. Единият е сегашният ректор на Великотърновския университет с неотдавна даден пореден ръководен мандат проф. Пламен Легкоступ. Вторият е доскорошният ректор на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров.

Далеч не последен в печалния списък е и известният критик, литературовед и експерт по антична и западноевропейски литература Симеон Хаджикосев. Комисията освети и имената на видния оперен певец и музикален педагог Павел Герджиков, на сеизмолога и учен с име в своята област и извън България акад. Людмил Христосков, на историка и богослова Казимир Попконстантинов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional