Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мартин Димитров става заложник на Румен Христов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Методи Андреев, член на СДС и бивш председател на комисията по досиетата, в интервю на Красен Николов

Г-н Андреев, като член на СДС вие сте единственият засега представител на Синята коалиция, който изразява на глас съмненията си за смисъла от проведените предварителни избори за излъчване на общи кандидати за президент и столичен кмет.

Всички казват, че е имало смисъл. За мен обаче смисъл нямаше или поне нямаше този смисъл, който му бе приписан от участниците във вота и от някои социолози. Първо, такива отворени предварителни избори в света няма. Дори и в най-демократичните партии не се правят такива неща. Предварителните избори са много хубаво нещо, но това са вътрешнопартийни избори. Когато СДС издигаше своята кандидатура за президент, не направи такива избори, а предпочете по-лесния начин и издигна Румен Христов след препоръка от Националния изпълнителен съвет. Кандидатът бе издигнат по недемократичен начин, а после бе поставен на отворени избори в Синята коалиция.

Второто е, че ако тези 80 000 гласа бяха резултат от едни вътрешнопартийни избори, резултатът щеше да е брилянтен. Щеше да покаже, че партията е голяма и силна. Но при така направените избори излезе, че в страната едва 80 000 човека се интересуват кой ще е кандидат на Синята коалиция. От тях десетината процента са неграмотни най-вероятно, защото имаше значителен страничен вот. Когато през 1996 г. бяха правени вътрешни избори, СДС беше на гребена на вълната. Това беше инструмент за психологически натиск върху нашите опоненти. А сега при 3 до 5 процента подкрепа, този механизъм за мен е неразбираем. Това бе тактическа грешка.

М. Андреев пред в. "Седем": На прицел е Синята коалиция

На мен ми се струва, че на тези избори (предварителните избори на Синята коалиция – бел.ред.) прицелна точка на конфронтацията не е единият или другият кандидат, а Синята коалиция и по-точно ДСБ... Събраха се различни политици от бившите Обединени демократични сили (ОДС), около които гравитира клуб "Сенатор". На техните сбирки се събират примерно Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски, които сега са в добри отношения. Целта беше да се реализира старият формат ОДС, за което Румен Христов говори. А това означава да се разруши Синята коалиция. Идеята беше СДС да излъчи кметската и президентската кандидатура и да предизвика ДСБ в ответна реакция, които по  естествен път да се откажат от Синята коалиция, като изтъкват, че нещата са били предрешени...В големите градове Румен Христов не печели, а печели на места, където нито СДС, нито ДСБ имат политическо присъствие. Това ме кара да си мисля за т. нар. страничен вот, някъде около 10 %, на хора, които не са членове нито на СДС, нито на ДСБ, а на други формации и са подкрепили един от канддатите, мисля, че е ясно кого. Моят анализ показва, че целта е на президентските избори чрез една все още неизвестна кандидатура, може би подкрепена от ГЕРБ, да се реализира форматът ОДС. И е възможно сегашният кандидат на сините за президент да се яви като вице на фигурата, подкрепена от ГЕРБ. Ако Синята коалиция се разпадне по някаква причина, никак не е изключена такава кандидатпрезидентска двойка. И ако Румен Христов се яви като лице в двойката и получи подкрепата й от ДПС, то тя става сериозен конкурент на всички кандидатури с почти сигурен шанс за балотаж.

Освен всичко това, кандидатите на коалицията трябваше заедно да ходят по срещи със симпатизанти, двамата да говорят, за да могат хората да ги съпоставят. В интерес на истината, нито Светослав Малинов е толкова известен, макар че му симпатизирам без да крия, нито Румен Христов. За да могат да гласуват демократично, хората трябваше да ги съпоставят.

Имаше ли задкулисни договорки, които хората не видяха?

Задкулисни договорки може да е имало в самите партии. При избора на кандидатите 100% е имало такива. Неща от типа: "Ти сега се откажи, пък ние ще подкрепим другия". При издигането на Румен Христов е имало договорки в СДС, за ДСБ не знам. Дали е било между Христов и Мартин Димитров или между Христов и останалите кандидати, не мога да ви кажа. Това хората обаче не ги интересуваше. Те се нуждаеха от една обективна база, за да формират своя избор, но точно това липсваше.

Имаха ли Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев отношение към тези избори?

Безспорно. Преди две години, когато бе конкурент на Мартин Димитров за лидер, Румен Христов бе направил заявка за създаване на обединение с бившите от ОДС. Как точно може да стане това обединение? Самият Румен Христов под "обединение на демократичните сили" разбира да събере на едно място Софиянски, Бакърджиев, може би Богомил Бонев, Стефан Личев, Праматарски (Александър, бел.ред.), може би Антоан Николов, Тошко Добрев. В тази група от хора има възможност за сериозни икономически начинания, но това ОДС би се радвало на много слаба електорална подкрепа. Ние не трябва да говорим за обединение на хора, които са загубили доверието на десния избирател, а за обединение на политики. Нека тези хора да бъдат членове на това обединение, но без да претендират да бъдат избирани на ръководни постове или да дирижират нещата. И с ДСБ така стана. Партията беше създадена с голям патос и имаше за цел да не повтаря лошите практики на СДС.

СДС също избра своя млад и неопитен в началото лидер. Той обаче много бързо възприе лошите политически практики на договорките. Намери общ език с изключително вредното за СДС ръководство на софийската организация. Именно Мартин Димитров лансира кандидата за кмет Владимир Кисьов. Вие знаете, че СДС-София е натоварено с много тежко минало. Това е времето на Антоан Николов, на "Софийски имоти", на заменките. Не е тайна, че докато Владимир Кисьов бе председател на общинския съвет, нямаше общинска сесия, която да мине без заменки.

Тези хора са участвали в тези сесии и сега отново се натискат да стават общински съветници. Това нещо бе основата на разцеплението на СДС. И ДСБ има своята вина, и СДС я има. Когато се създаваше Синята коалиция, за която аз лобирах, си мислех, че най-много две години след това ще се създаде синя партия, а лидерите ще направят крачка назад и ще потърсят един харизматичен нов лидер, който да извади десните от кризата.

Сравнително неизвестният на публиката клуб "Сенатор" ли се явява свързващото звено на Румен Христов със Софиянски и Бакърджиев?

Да. Аз затова и не ходя на техните заседания. Там може да стават много хубави дискусии, защото не бива да отричаме опита на тези хора в правенето на политика. Техният имидж обаче е негативен, а това е решаващо в България. Зад тези личности няма никой. Стефан Софиянски се явява на избори, но сега ще видим колко хора ще гласуват за него.

След тези избори по-голямо ли е недоверието между партньорите в коалицията?

Много ми е странно, когато партньори, които би трябвало да излъчват сигнали на доверие помежду си, започват да си говорят по начин, по който това се случи ден-два преди изборите. Мартин Димитров не можеше да си позволи да говори на Иван Костов ДСБ да си извадят зам.-министрите от управлението на ГЕРБ, защото СДС също има хора, които участват активно в това управление. Това е заместник-кметът на София Иван Сотиров, който е един от лидерите на софийската организация. Това е заместникът на Росен Плевнелиев Георги Прегьов, който е там с подкрепата и политическото доверие на Мартин Димитров. За него са лобирали хора и от бургаската организация на СДС, която си има свой заместник-кмет и в този град. В това няма нищо лошо, те може да са отлични експерти и да са предпочетени от ГЕРБ заради техните възможности, но не може да води такъв разговор между партньорски партии. 

Да, но как да си имат доверие в Синята коалиция, когато на последния Национален съвет на СДС Мартин Димитров е мълчал като риба за вината, която носи СДС-София за катастрофата с Владо Кисьов? Тук Румен Христов е постъпил правилно като е повдигнал въпроса, но защо Димитров е мълчал? Това означава ли, че е в договорка със софийската организация? Ако това е вярно, то това автоматично означава, че по тази линия той си няма доверие с ДСБ. Основната цел на СДС-София е да си запази позициите в общинския съвет. Не случайно лидерът на тази структура Борислав Бориславов скочи преди два дни и каза, че не бива резултатите от тези избори да бъдат основа за търсене на вътрешнопартийна отговорност. Казано просто, това значи: "Абе, вие ни пишете пак в общинските листи да изкараме още един мандат, пък после правете, какво щете".

Аз лично, който съм активен член на СДС и Синята коалиция, няма да гласувам за общинска листа, в която има кандидати за общински съветници, участвали в заменки. Това са доста голяма част от общинските съветници на СДС. Мартин Димитров трябваше да е представител на новото поколение политици в СДС, а не като старите да влиза в договорки със софийската организация, те да влизат в общинския съвет и после да гласуват на изборите за лидерския пост. След този вот оставането на Димитров на лидерския пост става доста проблематично.

Първо, неговият кандидат Владимир Кисьов не успя на изборите, а Румен Христов с тези 80 000 души от цялата страна няма как да се бори за нещо повече от 3-то или 4-то място. Ако това е целта на Мартин Димитров и той я постигне, значи е успял, но ако целта му е балотаж на президентските избори и не успее, това ще е шамар и по другата му буза. След това ще трябва да помисли и за оставка. Това е логиката в политиката. Ако това се случи, кандидат за лидерски пост ще бъде Румен Христов, който ще започне да претендира колко много хора са гласували за него. Доверието се гради с действия, а не с приказки, че сме против корупцията, а се договаряме със софийската организация.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional