Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Народът е признателен, но малко късно признава

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
vsekiden.com

Премиерът Бойко Борисов се готви да сложи в рамка “колкото прозорец” карта на магистралите, построени по негово време. Това научаваме от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет, проведено на 29 юни. След това ще я раздаде на министрите, депутатите от ГЕРБ, областните управители и кметовете, за да си я закачат по кабинетите. “Каквото искат да приказват в парламента опозиционерите, това е мечтата на българите. Бъдете сигурни. Държавата, когато ги има тези неща (магистралите – б.а.), а това в рамките на една-две до десет години за най-големите, имам предвид „Хемус”, ще станат факт. Още днес ги искам, за да си ги гледам”, споделя пред министрите си премиерът. “Народът е признателен, малко по-късно обикновено признава, но бъдете сигурни”, уверява ги той.

***
Министър Росен Плевнелиев съобщава на колегите си, че 7 магистрали и 7 скоростни пътни отсечки вече са включени в актуализираната разширена трансевропейска пътна мрежа, изготвена от ЕК и за да ги построим, получим 2,5 млрд. евро европейско финансиране. Благодари на транспортния министър Ивайло Московски и разбира се, на премиера.

Борисов веднага реагира. Ето какво казва той:

“Само за това, колеги, и само като гледате Атина днес, вчера, само за това си заслужава нервите и здравето, което си даваме всички ние в този кабинет и нашите екипи, разбира се, тези две години. Няма политическа класа. Ако имаше сериозна политическа класа, ако Станишев, Костов, Мартин Димитров и всички, които се имат за сериозни политици, имаха поне капка обективност, те във всяко свое изказване щяха да казват – ние намираме кусур на еди кой си министър или премиер за еди какво си, но му благодарим, че в най-тежката финансово-икономическа криза намериха политическа воля и кураж, смелост, себеотрицание е точната дума… Защото, повтарям, още щях да съм кмет и да им гледаме сеира. И те, вместо да ни благодарят, си изсмукват от пръстите всеки ден лъжи и манипулират хората.

Дянков беше с мен през цялото време в Созопол, цял площад народ спонтанно се събрал – ние там нямаме кмет, нямаме организация. Спонтанно стотици хора тичат, пипат ме, снимат се, тридесет-четиридесет минути не мога да изляза от църквата, за да стигна до колата, за да отидем на следващото място. И те измислят. Една жена дойде да се снима с куче, сигурно 50-60 годишно семейство бяха, с куче. И завидях, че кучето е кротко. Изсмукват от пръстите, че съм нарекъл народа куче. Представяте ли си какви манипулации, какво чудо! Три партии с декларации излизат. И да ги пита човек, ако са отговорни политици, ако не бяхме ние, как щяха да се справят с кризата? Орешарски ги беше излъгал, по-точно Орешарски си беше затраял, но има доблестта и ние му благодарим за това, че дойде в Министерството на финансите при мен и Дянков и каза – да, над половин милиард са се потопили в деня, в който ние взехме властта. Ами как щеше Станишев да го обясни, ако му бях оставил властта, сиреч малцинство сме? И затова всички тичаха в парламента – Яне, Костов, Волен, Мартин, подкрепяме ГЕРБ да направи правителство. Ако не бяхме направили правителство, държавата щеше да е под водата сега. Само че на Гърция има кой да й помага, защото е в еврозоната, защото години наред Шести американски флот беше в Гърция, затова американците веднага им свалиха визите в кризата, за да покажат отношение. На България нямаше кой да й помогне ей толкова да направи. А и сме го играли това 1996 година, когато девалвира левът.

Това са безотговорни хора. Ако днес им дам властта, даде оставка кабинетът, как ще си направят правителство без нас? Как ще се съберат по 2, 3, 5 – 10%? Как ще го направят? Или ще има от всички партии по двама-трима министри? Как ще работят? Ако малко имат отговорност, ще кажат – да, в тази ситуация, ако го направим, ще стане и политическа криза. А целта каква им е? Ако пак ние сме първи, само че тук да ни вкарат четири-пет министри от другите партии, през които лобизъм да тръгне във всяка една посока. Аз не знам лобистки интерес да е минал през това правителство. Гледам тази карта, но много ситно е написана.

***
Темата за Созопол се появява още веднъж. Точка 6 в дневния ред е решение на кабинета безвъзмездно да даде на община Смолян да управлява Момчиловата крепост.

Борисов коментира: “С Вежди Рашидов разговарях, завчера бяхме с Дянков в Созопол. Преди Бургас има едни минерални бани, където навремето Сюлейман Велики си е държал войските, харема, а след това са разрушавали всичко, но там всичко е запазено. В Созопол базиликата е уникална красота, нещо, което е от VІ век и в самия Созопол. Сега, Плевнелиев, когато още го копаят сред боклука, групи от туристи ходят да гледат, защото там е историята. (…)

Какъв е проблемът? Туристите, тези, които оставят пари и които са привлекателни за нашия туризъм, все по-малко идват, защото освен плажа и морето, а морето ни… За съжаление сега започваме да мислим за пречиствателни станции – 22 години само са приватизирали, без да направят пречиствателни станции, без да направят електропреносна мрежа, сега преди няколко дни открихме подстанцията, всъщност, замърсява се морето… Времето, когато не е подходящо за плаж, хората няма къде да отидат и те започват да търсят. И всеки нормален човек иска през тази една или две седмици почивка да отиде нещо да види от тази държава, в която е отишъл. Къде да ги заведат?

От другата страна, на Северното Черноморие – скалите, пещерите. Там трябва да се освети, да се охранява, да се разработи. Това е бъдещето на туризма. Вече имаме много хубави хотели и аз мисля, че няма курорт в света, където петзвезден хотел да има за 100 лева, за 50 евро. Мисля, че вече няма такъв туризъм в света, а нашите хотели са такива. Много хубави хотели, но без нищо, което впоследствие да им помогне да си развият туризма. Затова тук ще поставим пари”.

***
От стенограмата разбираме, че Борисов съветва Дянков как да не изпада в положението на Цветанов. Току-що кабинетът е одобрил промените в НПК и в Закона за митниците, които дават право на митничарите да разследват и задържат. Борисов е категоричен – на хората на Ваньо Танов спешно трябва да им се организира един курс по дознанията в Академията на МВР в Симеоново, за да си опреснят знанията. “Ангажирайте, чуй се с главния прокурор, да минат и съответно с прокурорите семинар, в който да се направи всичко така, защото опозицията ще ни дебне, ако при някоя от акциите не съберат правилно доказателства и в един момент ще се озовеш в ролята на Цветанов – ще почнат да ти приказват, че твоите хора не събират качествено доказателства”, препоръчва той на финансовия министър.

***
В началото на заседанието премиерът решава и един столичен проблем, за когото научил от тв шоу.

Вчера гледах „Господари на ефира”. В двора на детска градина тук, в „Овча купел”, имате една сграда Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, която няма прозорци, няма врати, няма нищо и е превърната в свърталище на какво ли не, отвсякъде тече вода и мръсотия. Едни малки фарфалаци на по три-четири години ги пренасят лелките напред назад. Пуснаха общината, а те казват „Тя не е наша сграда”, а на Министерството на икономиката. Пуснаха икономиката, а те казват: „Ние се опитваме да я продадем, но не можем да я продадем”.

Борисов се обръща към Трайчо Трайков: „Лично да се заемете. Пратете някой сериозен човек, ако ще се прави, да се прави, но да се прави веднага, ако трябва целево, като точка в сряда я изпрати, или веднага я бутайте. Тя е опасна от това, което видях, но за да спазим закона, изпращате веднага и ако е такава – да се събори и направо го дайте на община „Овча купел” за двор на детската градина. Да се направи за 10 хиляди едно детско кътче, за да видят, че като знаеш вече проблемът е решен”.

Трайков се оправдава, че сградата е собственост на едно дружество, на което министерството е принципал и дружеството от години не извършва никаква дейност. “Господин премиер, аз наследих, когато станах министър, 200 дружества в ликвидация. Вече са намалени на малко над 100, т. е. половината проблеми са изчистени”.

Борисов спира излиянията му: “Хората, които си водят сутрин децата, като ги попитат на кого е тази сграда, казват на икономиката. Няма кой да им обясни, че си заварил разруха с 200 дружества. Другият вариант е да се напише една голяма табела: „Тук Овчаров, Петър Димитров и ги карате подред назад, докараха тази сграда до това състояние. Аз заварих 200 дружества в ликвидация, простете ми сега…”.

Другият вариант е този, затова изпращате, ти си принципал, целево ако трябва вкарайте точка на подпис на министрите, нека министърът на финансите да ти каже как, колкото пари трябват отивате и я бутате и правите една детска градинка с катерушки и тогава ще отидете и ще кажете на детската градина „Извинявайте, но това съм заварил, а това ви оставам аз, когато съм научил за проблема”. Ето така искам да направиш.

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional